Rossz hírt kapott Donald Trump az egyik legfontosabb csatatérállamból
Globál

Rossz hírt kapott Donald Trump az egyik legfontosabb csatatérállamból

Portfolio
Egy Georgia állami bíró kedden ideiglenesen blokkolta azt az új szabályt, amely előírta a választási tisztviselőknek, hogy kézzel számolják össze a szavazólapokat a november 5-i amerikai elnökválasztást követően. Eközben a Hill arról ír, az államban rekordmennyiségű ember adta le a voksát az előzetes szavazás első napján.

Egy georgiai bíró kedden felfüggesztette azt az állami választási bizottság által hozott szabályt, miszerint kézzel is össze kell számolni a szavazólapokat a választáson, számol be a Reuters. A változtatást a republikánus többségű állami választási bizottság – a kritikusok szerint hatáskörét túllépve – fogadta el a voksolás előtt másfél hónappal, szeptember 20-án. A lépést a republikánus főügyész, illetve választásokért felelős tisztviselő sem támogatta. A trumpisták által dominált testület célja saját indoklása szerint a választási folyamat biztonságosabbá és átláthatóbbá tétele volt.

A demokraták szerint a módosítás káoszt okozna és késleltetné az eredmények nyilvánosságra hozatalát, ezért pert indítottak.

Robert McBurney bíró keddi döntésében úgy fogalmazott, a változtatás bizonytalanságot szítana alig néhány héttel a választások napja előtt. A módosítások érvénybe lépését további felülvizsgálatig blokkolták, de a határozatot a fellebbviteli bíróság még megváltoztathatja.

McBurney egy ettől független ítéletben a választási bizottság azon lépését is felfüggesztette, miszerint egyes megyei tisztviselők még az eredmény hitelesítése előtt vizsgálatot indíthatnak, ha választási szabálytalanságot vélnek felfedezni. A bíróság ezáltal az eredmények hitelesítésére kötelezi a tisztviselőket. Választójogi csoportok szerint a szabály lehetővé tenné a választási eredmények megkérdőjelezését és hitelesítésének megtagadását.

Mindeközben

tegnap rekordszámú, több mint 328 ezren adták le a voksukat Georgiában az előzetes szavazás első napján.

A korábbi első napi rekordot a koronavírus-járvány alatt, 2020-ban állították fel, amikor 136 ezren döntöttek a korai szavazás mellett. Az Egyesült Államok több államában is lehetőség nyílik különböző feltételek mentén a választás napja előtt voksolni, akár levélben vagy személyesen.

Az egykor republikánus bástyának minősülő Georgiában 2020-ban Joe Biden 0,23 százalékpontos különbséggel kerekedett felül Donald Trumpon. A RealClearPolling szerint jelenleg 0,7 pontos előnnyel a republikánus zászlóvivő áll az élen Kamala Harris demokrata elnökjelölttel szemben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború harcok fegyverek ukrajna szerda konfliktus