Nagy bejelentést tett a háború lezárásáról Németország erős embere
Globál

Nagy bejelentést tett a háború lezárásáról Németország erős embere

MTI
|
Portfolio
Tárgyalási hajlandóságát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az "igazságos ukrajnai békéről" Olaf Scholz a közelgő brüsszeli EU-csúcs alkalmából a Bundestagban tett nyilatkozatában, valamint Németország teljes szolidaritásáról és a fegyverszállítások folytatásáról biztosította Izraelt.

A német kancellár ugyanakkor veszélyesnek minősítette az Alternatíva Németországnak (AfD) és a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) nevű ellenzéki pártok "Németország több évtizedes politikai irányvonalával szembehelyezkedő kurzusát".

Olaf Scholz kijelentette, hogy kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az igazságos ukrajnai békéről. Hangsúlyozta, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is újabb békekonferenciát szorgalmaz, szintén az orosz elnök részvételével. „Ezért is helyes, hogy amikor megkérdezik, fogunk-e tárgyalni az orosz elnökkel is, azt mondjuk: igen, ez így van” - mondta Scholz.

A kancellár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tárgyalások során világos elveket kell követni, semmilyen döntés nem fog születni „Ukrajna feje fölött" és a legközelebbi partnerekkel folytatott konzultáció nélkül.

Scholz beszédében további fegyverszállításokat ígért Izraelnek a Hamász és a Hezbollah milíciák elleni harcban.

Vannak és mindig lesznek szállítások. Izrael számíthat erre

- mondta, majd hozzátette, hogy Németországnak segítenie kell megőrizni Izraelt abban a helyzetben, hogy meg tudja védeni országát. Emellett kijelentette, hogyIzrael számíthat a szolidaritásukra - most és a jövőben is.

A kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, hogy továbbra is szükség van humanitárius segítségre a gázai lakosság számára, és a közel-keleti háborúban be kell tartani a nemzetközi jog szabályait. Az emberiesség megköveteli, hogy együttérezzünk minden áldozattal - mondta.

Joe Biden amerikai elnök látogatása előtt Olaf Scholz fontosnak tartotta beszédében leszögezni, hogy Németország NATO-szövetségesi és Nyugat iránti elkötelezettsége nem lehet vita tárgya. Élesen bírálta ezzel kapcsolatban az AfD és a BSW politikai álláspontját.

Én azt mondom, hogy ez nem helyes. Ez veszélyezteti a biztonságunkat. Ragaszkodnunk kell külpolitikánk, nemzetközi orientációnk állandóságához

- mondta Scholz.

Az állandók közé tartozik az Európai Unióba és a NATO-ba való integráció, az Egyesült Államokkal folytatott és a transzatlanti szoros együttműködés.

És ezek lesznek továbbra is Németország nemzetközi orientációjának súlypontjai

- mondta Scholz.

Olaf Scholz a Bundestag előtti beszédében a német gazdaság problémáiról szólva jelezte, hogy még ebben a hónapban csúcstalálkozóra hívja össze a kancellári hivatalba a nagyvállalatok, az ipari szakszervezetek és az ipari szövetségek képviselőit "annak megvitatására, hogy pontosan mire van szükség”. Scholz szerint „egy új,

mindenki számára előnyös iparpolitikai menetrendben kell megállapodni”.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Így vásárolj lakást

Tanácsadások alkalmával nagyon sokszor feljön témában, hogy az ügyfél lakást cserélne, leginkább azért, mert egy olyan társasházban lakik, ahol semmire nem költenek. A tetőre azonnal kellen

Kasza Elliott-tal

Macy's Inc - kereskedés

Tegnap nyitáskor vettem a Macy-ból egy keveset kereskedni 17,74-en. A portfólió fórumból jött az ötlet, pomperjtől, köszi. Megnéztem a roic.ai-val a számait, nem túl fényesek, de azért terme

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború harcok fegyverek ukrajna szerda konfliktus