Kétségbeesett lépést hajtott végre Oroszország: külföldi katonák érkeznek, most az is kiderült, miért
Globál

Kétségbeesett lépést hajtott végre Oroszország: külföldi katonák érkeznek, most az is kiderült, miért

Portfolio
Az orosz vezetés vélhetően arra használja fel a nemrégiben Észak-Koreával kötött átfogó stratégiai partnerségi megállapodást, hogy észak-koreai katonákat vessen be az ukrajnai háborúban és az orosz határvédelemben, ezzel pedig elodázzon egy újabb általános mozgósítást  - tudósított az ISW legfrissebb napi háborús jelentésében.

Ukrán hírszerzési források szerint az orosz hadsereg egy 3000 fős, észak-koreai állampolgárokból álló egységet alakít ki, amely várhatóan a Kurszki területen fog részt venni védelmi műveletekben. A legfrissebb harctéri jelentések arról is beszámoltak, hogy már most vannak észak-koreai katonák orosz területen, akik közül néhányan dezertáltak.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek adott nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy az orosz-észak-koreai megállapodás "egyértelműen" rendelkezik a "kölcsönös védelmi és biztonsági együttműködésről". Ez a kitétel jogi alapot adhat az észak-koreai katonák oroszországi bevetésére, illetve fordítva, szükség esetén orosz katonák bevetésére a Koreai-félszigeten.

Az ISW szerint ez a lépés azt mutatja, hogy Putyin továbbra is alternatív megoldásokat keres az Ukrajnában harcoló orosz erők utánpótlására, elkerülve egy újabb általános mozgósítást. Az orosz elnök a háború kezdete óta inkább a rejtett mozgósításra és önkéntes alakulatok létrehozására támaszkodik, hogy

elkerülje egy széles körű mozgósítás belpolitikai következményeit.

Ez a stratégia különösen aktuálissá vált az ukrán erők augusztusi, kurszki területre való betörése óta. Putyin válasza erre a kihívásra is a korábbi mintát követte: új területvédelmi egységek létrehozása, meglévő egységek átcsoportosítása Ukrajnából, valamint sorkatonák bevetése.

A napi jelentés megállapítja, hogy az észak-koreai katonák alkalmazása illeszkedik abba a tágabb erőfeszítésbe, amellyel Putyin igyekszik elkerülni egy újabb általános mozgósítást, miközben próbálja kezelni a harctéri helyzetet. Úgy tűnik, az orosz vezetés inkább vállalja az észak-koreai személyzet integrálását és más hibrid erők létrehozását, mint hogy szélesebb körű mozgósításra szólítson fel.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Holdblog

Száz évig élni nem nagy kunszt

\"Szakmai meggyőződésem, hogy bárki tud száz évig élni, feltéve, hogy nincs eredendően valami krónikus, ma még gyógyíthatatlan betegsége. Bárki utánam tudja csinálni.\" Zentai Péter, Zent

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Jöhet a tömeges nyugdíjkorhatár-emelés: itt vannak a friss javaslatok
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború harcok fegyverek ukrajna szerda konfliktus