Nagy a baj Németországban, újabb segélykiáltás érkezett
Globál

Nagy a baj Németországban, újabb segélykiáltás érkezett

Portfolio
Az Európai Unió 2035-ös szén-dioxid-célkitűzését kritizálta a BMW vezérigazgatója a Párizsi Autószalonon. Oliver Zipse szerint a terv felülvizsgálatra szorul, hogy csökkentse az európai autóipar függőségét a kínai akkumulátor-ellátási lánctól, és jobban kihasználja a kontinens technológiai erősségeit.

Zipse szerint Európában jelenleg pesszimista hangulat uralkodik, és a régiónak új szabályozási keretre van szüksége a versenyképesség megőrzéséhez.

A BMW vezérigazgatója kijelentette,

a személygépkocsikra vonatkozó CO2-célkitűzések felülvizsgálata az európai OEM-ek számára is lehetővé tenné, hogy kevésbé függjenek Kínától az akkumulátorok tekintetében.

Az Európai Unió tagállamai 2023 márciusában hagyták jóvá azt a mérföldkőnek számító törvényt, amely kimondja, hogy 2035-től kezdve kizárólag olyan új autókat lehet forgalomba helyezni, amelyek szén-dioxid-kibocsátása nulla. Ez gyakorlatilag a dízel- és benzinüzemű járművek betiltását jelenti. A jogszabály emellett 2030-ra a 2021-es szinthez képest 55%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátást ír elő.

Több német autógyártó, köztük a BMW és Volkswagen is a CO2-célkitűzések enyhítését követeli. Érvelésük szerint az EU-ban a vártnál kedvezőtlenebbül alakul az elektromos autók értékesítése, ennek hatására pedig sokkal nehezebben tudják teljesíteni az előírásokat, amely miatt hatalmas büntetésekkel nézhetnek szembe hamarosan.

Annak ellenére, hogy Zipse hazája, Németország elutasította a célok idő előtti felülvizsgálatát, a BMW vezérigazgatója továbbra is kitart álláspontja mellett. A német kormány azzal indokolta döntését, hogy az iparnak egyértelműségre van szüksége, valamint az éghajlatváltozás elleni küzdelem sürgőssége is ezt kívánja.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a nyugdíjpénztári megtakarítások szabályaiba, kijöttek a részletek!
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
europai-unio-nagy-britannia-egyesult-kiralysag-kulpolitika-diplomacia-vedelempolitika-brit-diplomácia-Európai-Unió-font-kilépés-népszavazás-unió