Bajban a Volkswagen: sorsdöntő tárgyalásra kerülhet sor
Globál

Bajban a Volkswagen: sorsdöntő tárgyalásra kerülhet sor

Portfolio
A Volkswagen és az IG Metall szakszervezet közötti kollektív tárgyalások második fordulójára készülnek a felek. Az autógyártó és a munkavállalói érdekképviselet között feszült a hangulat, miután az első forduló eredménytelenül zárult. A szakszervezet béremelést és a munkahelyek hosszú távú biztosítását követeli, míg a vállalat a költségcsökkentés szükségességét hangsúlyozza.

A Volkswagen és az IG Metall szakszervezet kedden bejelentette, hogy október 30-án, Wolfsburgban folytatják a kollektív tárgyalásokat. Az egyeztetések második fordulójának a vállalat székhelye ad otthont.

Az első tárgyalási forduló kudarcba fulladt, a felek nem tudtak megállapodni. A szakszervezet sztrájkkal fenyeget, amennyiben nem sikerül előrelépést elérni. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Európa legnagyobb autógyártója korábban már felvetette egyes németországi üzemek bezárásának lehetőségét is.

Thorsten Groeger, az IG Metall tárgyalója nyilatkozatában kijelentette:

Az első tárgyalások óta mostanra elég idő telt ahhoz, hogy az igazgatótanács elvégezze a házi feladatát.

Hozzátette, hogy több mint 3000 munkavállaló kész cselekedni, amennyiben nem születik megállapodás.

A szakszervezet elvárja a Volkswagen menedzsmentjétől, hogy mutasson be egy olyan átfogó tervet a következő évtizedre, amely biztosítja a gyárak foglalkoztatását és kapacitáskihasználtságát. Az IG Metall 7 százalékos béremelést követel dolgozóinak, és 170 eurós alapfizetést akar elérni a tanoncok és a vállalatnál dolgozó diákok számára.

A Volkswagen az első forduló után elutasította ezeket a követeléseket. Arne Meiswinkel, a vállalat főtárgyalója akkor úgy fogalmazott:

Csak fenntartható költségmegtakarítások elérésével tudunk új technológiákba beruházni és hosszú távon biztosítani a munkahelyeket.

A Volkswagen vezetése nincs könnyű helyzetben, a vállalatnál a leépítéseket nehezebb keresztülvinni, mint máshol. A felügyelőbizottsági helyek felét a munkavállalók képviselői foglalják el, és a német Alsó-Szászország tartomány - amely 20%-os részesedéssel rendelkezik - gyakran a szakszervezetek oldalára áll.

Oliver Blume vezérigazgató korábban arra figyelmeztetett, hogy a németországi költségek túl magasak, miközben az eladások csökkennek, és a kínai gyártók benyomulnak Európába. A VW a kulcsfontosságú ázsiai piacon is veszített lendületéből, ahol a hazai márkák dominálnak az elektromos autók terén.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

A megmentő infláció

A Defacto oldalán jelent meg egy érdekes cikk a magyar államadósság alakulásáról, illetve arról, hogy vajon a mostani kormány vagy a hírhedt szocialista kormány folytatott-e őrültebb költsé

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Belenyúl a kormány a nyugdíjpénztári megtakarítások szabályaiba, kijöttek a részletek!
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
europai-unio-nagy-britannia-egyesult-kiralysag-kulpolitika-diplomacia-vedelempolitika-brit-diplomácia-Európai-Unió-font-kilépés-népszavazás-unió