Több száz millió Windows felhasználó kerülhet bajba hamarosan
Globál

Több száz millió Windows felhasználó kerülhet bajba hamarosan

Portfolio
Mindössze egy év van hátra a Windows 10 szoftvertámogatásának megszűnéséig, ami azt jelenti, hogy 2025 október 14-étől kezdve a Microsoft nem ad már ki több frissítést a kilenc éves operációs rendszerre. Jelenleg még mindig 900 millió felhasználó számítógépén fut Windows 10, a legújabb 11-es rendszer helyett, így ha a Microsoft nem változtat az új operációs rendszer hardverkövetelményein, jövőre akár felhasználók százmilliói maradhatnak frissítések nélkül - számolt be a Forbes.
A digitális versenyről, az AI-robbanásról is szó lesz a Portfolio november 14-ei Digital Transformation rendezvényén. Regisztráció és részletek itt!

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban csupán 130 millió Windows 10 felhasználó váltott Windows 11-re.

Az átállás felgyorsításához jelentősen növekednie kellene az új PC-k eladásának, ám az iparági elemzések szerint ez egyelőre nem következett be.

Az IDC adatai alapján 2024 harmadik negyedévében a hagyományos PC-k globális eladása 2,4%-kal esett vissza éves szinten. A Gartner valamivel alacsonyabb, 1,3%-os csökkenésről számolt be, megjegyezve, hogy a PC-k iránti globális kereslet csökkenése a Föld egyes régióiban jelentkező gazdasági nehézségeknek tudható be.

A Canalys elemzése szerint

a jelenleg használatban lévő PC-k közül mintegy 240 millió technikailag nem alkalmas a Windows 11 futtatására.

Ez azt jelenti, hogy jelentős számú felhasználó kényszerülhet új hardver vásárlására, ha 2025-től is hozzá szeretne férni a szoftverfrissítésekhez.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy a Microsoft legújabb fejlesztései, köztük a mesterséges intelligenciával támogatott Copilot PC-k iránt egyelőre nem mutatkozik jelentős kereslet. A szakértők egyetértenek abban, hogy a 900 millió Windows 10 felhasználó nem fogja hirtelen lecserélni az eszközét a következő 12 hónapban, így jelentős problémák adódhatnak még a jövőben a szoftvertámogatás hiánya miatt.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Nobel

Daron Acemoglu, James Robinson és Simon Johnson kapták megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat \"az intézmények kialakulásának és a jólétre gyakorolt hatásának tanulmányozásáért\". Ace

Kiszámoló

Jövőre megszűnik az Ügyfélkapu

2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségével, így semmilyen elektronikus ügyintézést nem tudsz majd elvégezni. A változás szüks

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
azeri katona azerbajdzsán hegyi-karabah