Kimondták Párizsban: ez már világháború
Globál

Kimondták Párizsban: ez már világháború

Portfolio
A Politico Bernard-Henri Lévy francia sztárfilozófussal készített interjút, aki szerint az emberiség már egy új világháború kezdeti szakaszába lépett.

Bernard-Henri Lévy, akit nevének kezdőbetűi alapján gyakran csak BHL-nek neveznek, öt évvel ezelőtt, 2019 októberében Magyarországon is járt, ahol saját színdarabját adta elő. A most 75 éves filozófus annak idején Orbán Viktor miniszterelnöktől is meghívást kapott egy kávézásra, amit el is fogadott.

Most a Politicónak adott interjút a nemzetközi ismertségre szert tett filozófus, aki már több halálos fenyegetést is kapott – többek között Irántól –, ezért állandó rendőri védelem alatt áll.

BHL pesszimistán látja a jelenlegi világhelyzetet. A filozófus szerint Amerikát és demokratikus szövetségeseit egy „laza, de egyre szorosabb” fronttól érik egyre súlyosabb támadások. Ezt a frontot Kína, Oroszország, Törökország, Irán és a radikális iszlám alkotja.

Bernard-Henri Lévy úgy véli,

az emberiség már egy új világháború kezdeti szakaszába lépett, a fő frontvonalak Ukrajna és Izrael. Tajvan pedig hamarosan a harmadik front lesz.

A filozófus könyvet írt a Hamász tavaly október 7-i támadásáról „Izrael egyedül” címmel. Ugyan Benjamin Netanjahut borzalmas miniszterelnöknek tartja, de mint zsidót, és mint akinek az apja a második világháborúban harcolt a náci Németország ellen, mély aggodalommal tölti el, hogy egyre nagyobb méreteket ölt az antiszemitizmus a Nyugaton.

Lévy bírálta a francia radikális baloldal (Engedetlen Franciaország) vezérét, Jean-Luc Mélenchont is, aki szerinte aktívan szítja az antiszemitizmust Franciaországban.

Mélenchon szerinte egy világméretű vezetői válság tünete, amely az Egyesült Államokban magában foglalja a „wokeizmus” terjedését, egy olyan ideológiáét, amely szerinte „Jacques Derrida és Michel Foucault könyveinek gonosz, hamis – túl gyors és teljesen abszurd – olvasataiból indul ki”.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Jövőre megszűnik az Ügyfélkapu

2025 január közepétől már nem fogsz tudni belépni a magyarorszag.hu oldalra az Ügyfélkapu segítségével, így semmilyen elektronikus ügyintézést nem tudsz majd elvégezni. A változás szüks

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
2025-ös hosszú hétvégék és ünnepnapok: itt az év legfontosabb táblázata
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
donald trump kamala harris vita