Követhetetlen manővereket írnak le Oroszország legveszélyesebb katonai gépei, a szakértők sem értik, mi történik
Globál

Követhetetlen manővereket írnak le Oroszország legveszélyesebb katonai gépei, a szakértők sem értik, mi történik

Portfolio
A Hajun nevű fehérorosz megfigyelőcsoport október 12-én arról számolt be, hogy a héten Fehéroroszországba átvezényelt orosz MiG-31K harci repülőgépek visszatértek Oroszországba. A csoport szerint a vadászgépek megjelenése Fehéroroszországban találgatásokra adott okot az ukrán tisztviselők és katonai szakértők körében egy esetleges újabb nagyszabású orosz támadással kapcsolatban - írta a Kyivindependent.

A Hajun csoport a Telegramon közzétett jelentésében részletezte a repülőgépek mozgását: "A rendelkezésre álló információk alapján tudjuk, hogy a MiG-31-esek a felszállás után nem tértek vissza a fehérorosz repülőtérre. A vadászgépek dél felé vették az irányt, elrepültek Baranovicsi mellett, majd kelet felé - az Oroszországi Föderáció felé fordultak."

A megfigyelőcsoport hozzátette, hogy a jelenlegi ismereteik szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a MiG-ek a felszállást követően elhagyták Fehéroroszország légterét és visszatértek Oroszországba.

A két MiG-31K típusú repülőgép október 9-én és 10-én érkezett Fehéroroszországba, vagyis másfél év kihagyást követően tértek vissza Oroszország szövetségeséhez. Hirtelen megjelenésük a fehérorosz repülőtéren aggodalmat keltett az ukrán oldalon. Ezek a gépek ugyanis akár 3000 kilométer/órás sebességgel is képesek repülni, és az általuk hordozott

Kinzsal robotrepülőgépek potenciálisan egész Ukrajna területét veszélyeztethetik.

Más feltételezések szerint Oroszország azért vezényelte át a K-variánsok egy részét a szomszédos országba, mert nagyobb biztonságban vannak az ukrán légicsapásokkal szemben (ez egyébként eléggé megkérdőjelezhető, tekintve, hogy egy Berijev A-50-est már tönkretettek a belorusz partizánok).

E logika szerint a gépek csak a bevetés idejére térnek vissza Oroszország légterébe, majd a rakéták elindítását követően ismét Belorusz területre repülnek. Nem szolgáltat magyarázatot ez az elmélet arra, hogy akkor néhány napon belül miért tértek vissza, anélkül, hogy bármiféle támadást indítottak volna Ukrajna ellen.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Két Földet fogyaszt el Magyarország

Évről évre egyre korábban jön el a túlfogyasztás napja, az a nap, amikor az emberiség éves fogyasztása meghaladja a Föld átlagos eltartóképességét. Ez az a... The post Két Földet fogyaszt

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
észak-korea-drón-háború-hadsereg-dél-korea-konfliktus-légierő-fenyegetés-távol-kelet