Intenzív támadásba lendült Izrael
Globál

Intenzív támadásba lendült Izrael

Portfolio
Az izraeli hadsereg fokozta offenzíváját a Gázai övezet északi részén, tankokkal elérve Gáza város északi peremét. A helyi lakosok beszámolói szerint a Sejk Radvan negyedet is bombázták, ami sok család menekülésre kényszerült.

A helyi lakosság arról számolt be, hogy az izraeli erők gyakorlatilag elszigetelték Beit Hanunt, Dzsabáliát és Beit Lahiját Gázavárostól. A két terület közötti átjárás csak az izraeli hatóságok engedélyével lehetséges azok számára, akik az evakuálási parancsoknak eleget téve el kívánják hagyni a három várost – írja a Reuters.

A gázai egészségügyi minisztérium közlése szerint az elmúlt nyolc nap izraeli támadásainak következtében több tucat palesztin vesztette életét Észak-Gázában. Sok áldozat holtteste még mindig az utakon és a romok alatt van, mivel az orvosi csapatok nem tudják megközelíteni a területet.

A közösségi médiában számos dzsabaliai lakos osztotta meg elszántságát: "Nem megyünk el, inkább meghalunk, de nem hagyjuk el otthonunkat."

Gáza északi részét, ahol a terület 2,3 millió lakosának több mint fele él, már egy évvel ezelőtt is súlyos bombázások érték.

Az izraeli offenzíva akkor az október 7-i támadásra adott válasz volt, amikor fegyveres csoportok izraeli városokat támadtak meg, 1200 embert megölve és 250 túszt ejtve.

Az egy évig tartó izraeli támadássorozat, amely 42 ezer palesztin életét követelte, százezrek után tértek vissza az északi területekre. Egy hete Izrael újabb csapatokat küldött a térségbe, állítólag a további támadásokra készülő harcosok kiszűrésére. A Hamász tagadja, hogy harcosai civilek között rejtőzködnének.

Az észak-gázai eszkaláció egyidejűleg zajlik a Dél-Libanonban folyó izraeli légitámadásokkal és szárazföldi hadműveletekkel, amelyek a Hezbollah ellen irányulnak.

"Miközben a világ Libanonra és az Irán elleni esetleges izraeli csapásra összpontosít, Izrael Dzsabáliát irtja" - nyilatkozta Nasszer, a Gázai övezet északi részén fekvő Beit Lahiya lakója.

Az izraeli hadsereg vasárnapi közleménye szerint az elmúlt 24 órában a Gázai övezet egész területén mintegy 40 célpontot támadtak meg, és több tucatnyi fegyverest öltek meg.

A Hamász és más fegyveres csoportok közölték, hogy harcosaik páncéltörő rakétákkal és aknavetőkkel támadták az izraeli erőket Jabaliában és környékén.

Palesztin és ENSZ-tisztviselők figyelmeztetnek, hogy Gázában nincsenek biztonságos területek, és súlyos élelmiszer-, üzemanyag- és egészségügyi ellátási hiányok alakultak ki, különösen Gáza északi részén, ahol fennáll az éhínség veszélye.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Nedal Eshtayah/Anadolu via Getty Images

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború oroszország ukrajna páncélos harcjármű tank páncélos stock ez egy ukrán tank