Izrael újabb csapást mért Libanonra, sorban evakuálják a településeket
Globál

Izrael újabb csapást mért Libanonra, sorban evakuálják a településeket

Portfolio
Izrael szombaton újabb evakuálásokat rendelt el, és egy újabb helyszínt vett célba Észak-Libanonban, miközben egy harmadik ENSZ-békefenntartó is megsebesült az eszkalálódó konfliktusban.

Az izraeli csapások következtében legalább öt ember vesztette életét és 15-en megsebesültek Libanon három különböző térségében - közölték biztonsági és polgári védelmi források a Reutersnek. Az egyik célpont az észak-libanoni Deir Billa városa volt, amelyet korábban nem értek támadások.

Az izraeli hadsereg szombaton elrendelte 23 dél-libanoni falu kiürítését a nyugati Bekaa-völgytől az Awali folyóig terjedő területen.

A katonai közlemény szerint az evakuálásra a lakosság biztonsága érdekében van szükség a Hezbollah fokozott tevékenysége miatt. Az izraeli fél állítása szerint a síita szervezet fegyvereket rejteget és támadásokat indít ezekről a területekről, bár ezt a Hezbollah tagadja.

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) egy újabb tagját érte lövés pénteken. A szervezet közleménye szerint a katona állapota stabil, miután megműtötték. Ez már a harmadik békefenntartó, aki megsérült a közelmúltban. Pénteken két ENSZ-katona sebesült meg egy izraeli csapás következtében, ami nemzetközi felháborodást váltott ki.

Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus az elmúlt hónapban tovább eszkalálódott. A libanoni kormány szerint szeptember 23. óta mintegy 1,2 millió ember kényszerült elhagyni otthonát az izraeli támadások miatt. Az ENSZ szombaton közölte, hogy a jelenlegi konfliktusban több libanoni kényszerült elhagyni otthonát, mint a 2006-os háborúban idején, amikor körülbelül egymillió ember menekült el.

A libanoni egészségügyi minisztérium adatai szerint péntekre a halálos áldozatok száma elérte a 2255-öt az ellenségeskedések kezdete óta.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

ChikansPlanet

Robotcsigák műanyagdiétán

Míg a tengeren úszó szemétszigetek és azok környezeti ártalmai gyakran megjelennek a közbeszédben, viszonylag kevés szó esik a tengerbe süllyedő hulladékokról. Pedig

Holdblog

Románia előz? (HOLD After Hours)

Mozaikadásunkban vendégek és gazdaságok előzik egymást, valamint rettegjük az állami segítséget. Vendég: Móricz Dániel és Szabó Zsolt (BDO Corporate Finance Hungary). Jó szórakozást! 0:42

HitelesAndrás

Ismét 400 Forint felett az Euro!

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! Ismét 400 Forint felett az Euro! Ahogy az euro ismét átszakította a 400 forintos határt, úgy növekedett a telefonhívások száma, hogy most mi legyen..

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Harapófogóba került a felemelkedő nagyhatalom: ebből nehéz lesz kimászni

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború tank harckocsi t-64 páncélos stock