FONTOS Kiderült: még idén béketárgyalást akar Ukrajna, Oroszországgal is leülnének
Súlyos dolog derült ki Oroszország szupermodern lopakodójáról: úgy néz ki, teljesen befellegzett a projektnek
Globál

Súlyos dolog derült ki Oroszország szupermodern lopakodójáról: úgy néz ki, teljesen befellegzett a projektnek

Portfolio
Miközben az Egyesült Államok ontja a továbbfejlesztett F-35-ös lopakodókat szövetségeseinek, Dél-Korea pedig legyártotta az első KF-21-es ötödik generációs vadászgépeket, nagyon úgy tűnik, hogy az Oroszországot érintő szankciók teljesen lebénították a Szu-57-esek sorozatgyártását – írja a The Telegraph.

Az angol portál által szemlézett Frontelligence Insight elemzése szerint Oroszország hadiipara nagymértékben függött a nyugati alkatrészektől, különösen az elektronikában. Az orosz-ukrán háború miatt bevezetett szankciók megakadályozták, hogy Moszkva hozzájusson a lopakodó vadászgépek előállításához szükséges technológiához. Ennek eredményeként pedig az amúgy is lassan induló sorozatgyártás az összeomlás szélére sodródott.

A Szu-57-es fejlesztése és sorozatgyártása már a háború előtt is különböző problémákkal küszködött. Első repülését 2010-ben hajtotta végre, a következő évtizedben pedig összesen 10 darab prototípust készítettek.

Az első megrendelés 2019-ben érkezett a Kreml részéről, a 76 darabos tétel azóta is készül, példányonként 50 millió dollárért.

Az orosz cég 2022-ben szállította le az első 10 darab Szu-57-est az orosz légierőnek, 2023-ban pedig további 11-et. Idén eddig a Szuhoj csak néhány további gépet adott át. Tehát a gyártási ütem felpörgése helyett inkább a termelés visszaeséséről beszélhetünk. A cikk megjegyzi, hogy a fő vetélytárs, az amerikai Lockheed Martin ezzel szemben kb. 150 darabos éves előállítást képes felmutatni az F-35-ösök esetében.

Figyelembe véve, hogy az orosz haderő a kis készletből is elveszített már három darabot (kettőt repülőbalesetben, egy harmadikkal pedig egy drón végzett),

elképzelhető, hogy az orosz légierő lopakodó-flottája nagyjából 30 gépben merül ki.

Az átvizsgált orosz dokumentumok alapján több elektronikai alkatrészből is olyan akut hiány lépett fel – ilyen a német gyártmányú MPPU-50, amely a vadászgép kommunikációs rendszereinek gerincét képezi – amely lelassította a gyártási folyamatot.

A hiányzó alkatrészeket a Szuhoj vagy harmadik felektől, illegálisan szerzi be, vagy megpróbálja kínai alkatrészekkel helyettesíteni. Az „illegális import azonban időbe, erőfeszítésbe és pénzbe kerül”, ez pedig a visszafogott termelés mellett még a költségek emelkedését is jelentheti.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrajna Oroszország zászló béketárgyalás