Koronavírus: kiderült a fájdalmas igazság a legaggasztóbb hosszú távú tünetekről
Globál

Koronavírus: kiderült a fájdalmas igazság a legaggasztóbb hosszú távú tünetekről

Portfolio
Egy új kutatás szerint a koronavírus-fertőzés okozta agytörzs károsodás állhat a hosszú covidos tünetek hátterében, ami világszerte több tízmillió embert érint. A súlyos Covid-fertőzés az agy irányítóközpontjában okozhat gyulladást, ami magyarázatot adhat olyan, hosszú távú tünetekre, mint a légszomj, fáradtság és szorongás. - számolt be a The Guardian.

Egy brit kutatócsoport nagy felbontású MRI-vizsgálatokat végzett 30 olyan emberen, akik a világjárvány korai szakaszában, még a vakcinák bevezetése előtt kerültek kórházba súlyos covid-fertőzéssel.

A vizsgálatok gyulladás jeleit mutatták ki az agytörzsben, amely az életfenntartó testi funkciókat, például a légzést, a szívverést és a vérnyomást szabályozza.

Catarina Rua, a Cambridge-i Egyetem idegkutatója, a tanulmány első szerzője szerint az eredmények arra utalnak, hogy a covid-fertőzést követő gyulladás az agytörzsben akár a hosszú covidként ismert tünetek következményei is lehetnek.

Az a tény, hogy az agy légzéssel kapcsolatos részein rendellenességeket látunk, erősen arra utal, hogy a hosszan tartó tünetek az agytörzsben a koronavírus fertőzést követő gyulladás következményei lehetnek

- mondta a kutató.

A vizsgálatokat MRI-berendezésekkel végezték, amelyek részletesen feltárták a gyulladást és a mikroszerkezeti eltéréseket az agytörzs szövetében. A felvételek az agytörzs több részén is kimutatták a gyulladással összefüggő rendellenességeket, amelyek több héttel a betegek kórházba kerülése után kezdődtek, és még több mint hat hónappal később is láthatóak voltak.

A kutatók szerint az agytörzs károsodása hozzájárulhat azokhoz a mentális problémákhoz is, amelyekkel egyes betegek a koronavírus-fertőzés után szembesülnek. A Brain című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál a betegeknél,

akiknél az agytörzs gyulladása a legmagasabb volt, a legsúlyosabb fizikai tünetek, valamint a legmagasabb szintű depresszió és szorongás jelentkeztek.

A kutatási projekt még az előtt kezdődött, hogy az orvostudomány hivatalos betegségként elismerte volna a hosszú covidot, ezért a tanulmány szerzői nem kifejezetten az ilyen tünetekkel rendelkező betegekre fókuszáltak. Ennek ellenére azonban a megfigyelt agyi gyulladás szerepet játszhat a hosszú covid kialakulásában is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet