Csúnya baki vagy zseniális akció? Németország és Dánia partjainál húzott merészet Oroszország
Globál

Csúnya baki vagy zseniális akció? Németország és Dánia partjainál húzott merészet Oroszország

Portfolio
Az orosz Északi Flotta kötelékébe tartozó Project 07452 osztályú Csuszovoj hírszerző hajó elhagyta Kronstadt kikötőjét, hogy visszatérjen a kötelékébe. Azonban néhány nap múlva, Németország és Dánia partjainál lerobbant, így vissza kellett vontatni hazai területre. Dán portálok viszont titkos akciót sejtenek a háttérben.

Még május végén számolt be róla néhány orosz portál, hogy az 1987-ben épült, Project 07452 típusú „Csuszovoj” kémhajó nagyjavításra érkezett a balti-tengeri Kronstadt (Szentpétervár mellett) kikötőjébe.

A hajó, a nagyjavítást követően október elején ismételten útnak indult, vélhetően azért, hogy visszatérjen az állomáshelyére, Kolába. Ugyanakkor a feltételezett kitűzött célt nem érte el, mert a Kattegat szorosban, Dánia partjainál lényegében lerobbant. A hajó útjáról elérhető nyílt adatok szerint a Kattegat szorosban először lelassult, majd megállt és sodródni kezdett.

A Kieler Nachrichten német portál beszámolója szerint, az orosz haditengerészet víz alatti kutatásra és felderítésre szolgáló különleges hajóját végül az SB-123 vontatóhajóval kellett kimenteni a NATO-vizekről, ahol elsőként a dán, később a német haditengerészet kíséretében részesültek.

Óvatosabban fogalmaznak az orosz „akcióval” a dán portálok, köztük a Danwatch is, amely arról ír: az orosz hajók pontos útvonaláról nincsenek megbízható információk, ráadásul mindkét haditengerészeti lélekvesztő a dán Grenaa közelében található tengeri szélerőművek, és víz alatti kábelek közelében horgonyzott.

A dán portál összefüggésbe hozta az esetet azzal, hogy az SB-123-as az Északi Áramlat gázvezeték közelében is járt, annak felrobbantása előtt néhány nappal. A Csuszuvoj pedig képes kisebb tengeralattjáró drónokat és szonárokat is hordozni, ráadásul megfelelő technológiával rendelkezik a tengerfenék feltérképezésére is.

Így a portál, és a nekik nyilatkozó dán szakértők elképzelhetőnek tartanak egy jól álcázott titkos akciót is, amely a dán energiabiztonságot fenyegeti.

A címlapkép illusztráció, azon egy Project 0745, vagyis Szorum-osztályú hajó látható. Címlapkép forrása: Evgen Sylkin

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2024
2024. november 27.
HR (R)Evolution 2024 - Powered by Prohuman & Pénzcentrum
2024. november 13.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
herbert kickl szabadságpárt