Kamala Harris: Ha valaki betör a házamba, azt lelövöm
Globál

Kamala Harris: Ha valaki betör a házamba, azt lelövöm

Portfolio
Kamala Harris alelnök egy élő televíziós interjúban tett meghökkentő kijelentést a fegyvertartással kapcsolatban, ami várhatóan újabb vitákat generál a téma körül. Harris kijelentette, hogy a házába betolakodó embereket le fogja lőni.

Az Oprah Winfrey-nek adott interjúban Harris váratlanul kijelentette: "Ha valaki betör a házamba, azt lelövöm". A demokrata politikus azonnal érezte, hogy elszólta magát, és nevetve hozzátette: "Valószínűleg nem kellett volna ezt mondanom. De a stábom majd később foglalkozik ezzel."

A kijelentés különösen érzékeny időszakban hangzott el, hiszen nemrég újabb merényletet kíséreltek meg Donald Trump republikánus elnökjelölt ellen. A fegyvertartás kérdése egyébként is megosztó téma az amerikai politikában: míg Trump a fegyvertartás szabadságát támogatja, addig Harris a szigorúbb szabályozás mellett áll ki.

Az alelnök ugyanakkor hangsúlyozta, hogy támogatja az alkotmány második kiegészítését, amely védi a fegyvertartás jogát. Harris korábban is említette már, hogy fegyvertulajdonos, ami egyesek szerint a konzervatívabb szavazók megszólítását célozta.

Egy fehér házi forrás a Reutersnek elmondta, hogy Harrisnek személyes biztonsági okokból van kézifegyvere, amit biztonságos helyen tárol kaliforniai otthonában. Az alelnök korábban újságíróknak is beszélt erről: "Fegyvertulajdonos vagyok, és valószínűleg azért van fegyverem, amiért sokan másoknak is - a személyes biztonság miatt. Hivatásos ügyész voltam."

A fegyvertartás kérdése továbbra is megosztja az amerikai társadalmat. Egy Pew Research felmérés szerint az amerikaiak egyharmadának van fegyvere, és mintegy kétharmaduk támogatja a szigorúbb fegyvertörvényeket. Különösen magas, közel 90 százalékos a támogatottsága azoknak az intézkedéseknek, amelyek megakadályoznák, hogy mentálisan beteg emberek fegyverhez jussanak.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Jeff Swensen/Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Hegyi-Karabah Azerbajdzsán