Friss számok jöttek: ennek nagyon örülni fog Kamala Harris
Globál

Friss számok jöttek: ennek nagyon örülni fog Kamala Harris

Portfolio
Kamala Harris amerikai alelnök, a Demokrata Párt jelöltje vezet az elnökválasztáson a voksok 49%-ával, míg a republikánus Donald Trump mindössze 46%-os támogatottsággal bír a New York Times frissen közölt, biztos szavazók körében végzett felmérése szerint. A mostani egyben az első alkalom, hogy Harris – a hibahatáron belül – az élre állt a Times/Siena College kutatásaiban, ami szeptember közepén még 47%-47%-os döntetlent mutatott.

A New York Times/Siena College kedden nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatása szerint nemcsak e téren következett be fordulat a Fehér Házért zajló harcban: 2 százalékponttal (46%-44%) többen vélték úgy, hogy a hivatalban lévő alelnök, Kamala Harris az, aki a változást képviseli. A Times korábbi felméréseiben még Donald Trump volt elnököt jelölték meg többen a változás jelöltjeként.

Abban a kulcsfontosságú kérdésben, hogy kire bíznák a választók a számukra legfontosabb ügy kezelését, Harris szintén apró előrelépést tett: Trump fölénye a szeptemberi 5 százalékpontról 2 pontra csökkent.

A Times közvélemény-kutatásai azt jelzik, hogy az elnökválasztási csataterek jelentősen átrendeződtek az elmúlt években: Trump óriási különbséggel, 13 százalékponttal vezet Floridában, amelyet két ciklussal ezelőtt még billegőnek tekintettek, és 6 pontos az előnye Texasban, mely megfordításáról egyre több demokrata álmodozott az elmúlt években.

Országos szinten a versenyfutás állása továbbra is szoros és figyelemre méltó módon változatlan.

Trump számottevő előnye Floridában azonban azt jelezheti előre, hogy a republikánusok elektori kollégiumban élvezett fölénye idén mérséklődhet a korábbiakhoz képest, azaz a demokrata elnökjelölt elektori kollégiumi győzelméhez elegendő lehet egy csekélyebb országos szavazataránybeli többség.

A New York Times/Siena College felmérése 3385 biztos szavazó körében készült, szeptember 29. és 2024. október 6. között. Az országos kutatás 622 floridai és 617 texasi szavazó külön-külön történő megkérdezését tartalmazta. Országos szinten a hibahatár +/- 2,4 százalékpont, Floridában és Texasban +/- 4,8 százalékpont.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

Már a bankrohamok sem a régiek

A bankrohamok közvetlen kiváltó okát sok esetben homály fedi. Igaz ez a 2023 tavaszát jellemző amerikai rohamokra is. Egy valami azonban más, mint régen volt: nincsenek már kígyózó sorok a ban

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal harcok percről percre kedd