Letiltották, most mégis fellőhetik Musk különleges rakétáját
Globál

Letiltották, most mégis fellőhetik Musk különleges rakétáját

Portfolio
A Szövetségi Légügyi Hivatal (FAA) jóváhagyta az Európai Űrügynökség (ESA) Hera aszteroida-missziójának fellövését a múlt hét folyamán hibák miatt leállított SpaceX Falcon 9-es rakétával. A hivatal azonban egyelőre más küldetésekhez továbbra sem engedélyezi a rakéta használatát - írta a SpaceNews.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az FAA tiltásának hátterében a Crew-9 küldetés során tapasztalt rendellenesség áll. A Falcon rakéta második szakasza - a működésének megfelelően - a bolygó körüli pálya elhagyása után biztonságosan az óceánba csapódott, azonban nem az arra kijelölt területen ért földet. A rendellenesség kivizsgálásáig ezért az FAA úgy döntött, felfüggesztik a Falcon-9 repülési engedélyét.

Az FAA október 6-i közleményében kifejtette, hogy a Hera-küldetéshez azért adták meg az engedélyt, mert a

második fokozat nem tér vissza a Földre, így csökken a lakosságot fenyegető kockázat.

A hivatal hangsúlyozta, hogy a többi Falcon-9-es küldetést, ahol a második fokozat visszahullik a légkörbe, egyelőre nem engedélyezik.

A SpaceX október 4-én átadta a baleseti jelentést az FAA-nak, amely még aznap engedélyezte a Falcon 9-et "egyetlen küldetésre", a Hera indítására, amelynek célja a 65803 Didymos aszteroida vizsgálata. Az égitest azért különleges, mert ez volt az első olyan égitest, amelyet 2022-ben, a NASA DART-missziójának keretei között, képesek voltak kimozdítani a pályájáról.

Az időjárás azonban még közbeszólhat a Hera fellövésében. Az előrejelzések szerint az október 7-i pillanatnyi indítási ablakban mindössze 15%-os esély van arra, hogy az időjárás elfogadható lesz Ráadásul a Milton hurrikán, amely a Mexikói-öbölben alakult ki, további problémákat okozhat.

A hurrikán várhatóan késleltetni fogja a NASA Europa Clipper nevű küldetésének indítását is, amelyet jelenleg október 10-re terveznek a Kennedy Űrközpontból. A NASA egyelőre nem jelentett változást az indítási tervekben, de a szomszédos Cape Canaveral űrállomáson már megkezdték a hurrikánra való felkészülést.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

De mire megy el az ország pénze?

Magyarországon a legnagyobb a környező országok közül az adóelvonás a GDP arányában. De hiába mi fizetjük a legtöbb adót a többi országhoz képest, nálunk a legmagasabb az államadósság.

Holdblog

A kukorica siralmas, nem menti meg a Földet

Több élelmiszernövény is lehet bioüzemanyag, de az igazi lehetőség a második generációban van. Növényi hulladékokból vagy állati zsiradékokból készülő biomasszák ugyanis nem versenyezn

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Lecserélnék a magyarok a gázfűtést, de ennek van egy nagy akadálya

Likviditás szakértő - Vezető modellező

Likviditás szakértő - Vezető modellező
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
fegyver-háború-haditechnika-hadsereg-izrael-légierő-rakéta-repülés-repülőgép-vadászgép