Példátlanul súlyos légitámadásokat hajtott végre Izrael Libanon fővárosánál
Globál

Példátlanul súlyos légitámadásokat hajtott végre Izrael Libanon fővárosánál

Portfolio
A libanoni főváros, Bejrút déli külvárosait az éjszaka folyamán és vasárnap kora reggel példátlanul súlyos izraeli légitámadások érték. Ez volt a legintenzívebb bombázás azóta, hogy Izrael a múlt hónapban felpörgette az Irán által támogatott Hezbollah csoport elleni hadjáratát.

Az éjszakai robbanások dübörgése Bejrút egész területén hallható volt, és közel 30 percig több kilométerről is látható vörös és fehér villanásokat okoztak. Szemtanúk és katonai elemzők a helyi tévécsatornákon úgy nyilatkoztak, hogy ez volt eddig a legnagyobb izraeli támadás Bejrút ellen.

Vasárnap reggel szürke köd borította a várost, a déli külvárosok utcáin törmelékek hevertek, miközben füstoszlopok emelkedtek a terület fölé. Hanan Abdullah, Bejrút déli külvárosainak Burj al-Barajneh negyedének lakója így nyilatkozott:

A múlt éjszaka volt a leghevesebb az összes előző éjszaka közül. Épületek rengtek körülöttünk, és először azt hittem, hogy földrengés. Több tucat csapás volt - nem tudtuk mindet megszámolni -, és a hangok fülsiketítőek voltak.

Az izraeli légierő közleménye szerint "célzott csapások sorozatát hajtotta végre a Hezbollah terrorszervezethez tartozó fegyverraktárak és terrorista infrastruktúra számos helyszíne ellen Bejrút térségében". A libanoni hatóságok egyelőre nem közöltek részleteket a támadások pontos célpontjairól és az okozott károkról.

A hétvégi intenzív bombázások közvetlenül a Hamász palesztin katonai csoport által Dél-Izrael ellen elkövetett október 7-i támadás évfordulója előtt történtek. Az izraeli adatok szerint abban a támadásban mintegy 1200 ember vesztette életét és több mint 250-en estek túszul.

Izrael Libanon-szerte végrehajtott légicsapásainak és az ország déli részén végrehajtott szárazföldi inváziójának célpontja a Hezbollah libanoni fegyveres csoport, Irán legfőbb szövetségese a térségben. A támadásoknak több száz halálos áldozata van, köztük civilek is, és 1,2 millió embert kényszerítettek lakóhelyük elhagyására - állítják libanoni tisztviselők.

Az izraeli hadsereg napok óta bombázza Bejrút Dahiyeh nevű külvárosát, amelyet a Hezbollah fellegvárának tekintenek, de ahol több ezer egyszerű libanoni, palesztin és szíriai menekült is él. Szeptember 27-én egy támadásban megölték a Hezbollah vezetőjét, Szajjed Haszan Naszrallahot.

Egy libanoni biztonsági forrás szombaton közölte, hogy Hásem Szafieddin, Naszrallah lehetséges utódja péntek óta nem tartotta a kapcsolatot, miután csütörtökön izraeli légicsapás érte a város nemzetközi repülőtere közelében.

Izrael továbbra is bombázza a csapás térségét, megakadályozva, hogy a mentőalakulatok elérjék - közölték libanoni biztonsági források.

Az izraeli háború a Gázai övezetben, amelyet az október 7-i támadások után indítottak, és amelynek célja a Hamász felszámolása, a palesztin hatóságok szerint közel 42 000 ember halálát okozta. A Gázai övezet romokban hever.

A Hezbollah egy nappal az október 7-i támadások után, és miután Izrael megkezdte a Gázai övezet bombázását, rakétákat kezdett lőni Izraelre, mondván, hogy szolidaritásból cselekszik a palesztin csoporttal. Izrael és a Hezbollah között hónapok óta folytatódik a határon átnyúló tűzharc.

Izrael azt állítja, hogy a múlt hónapban fokozta a Hezbollah elleni támadását, hogy lehetővé tegye több tízezer állampolgár biztonságos visszatérését észak-izraeli otthonaiba, amelyeket a csoport tavaly október 8. óta bombázott. Az izraeli hatóságok szombaton közölték, hogy eddig kilenc izraeli katona állt meg Dél-Libanonban.

Forrás: Reuters

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Ők a legjobban fizetett kormányfők

Anno Rómában, annak is köztársaságkorában a magasabb állami közhivatalok ellátásáért nem járt fizetés. A magisztrátusi pozíciókat kizárólag vagyonos emberek pályázhatták meg, akiknek

Holdblog

Vakmajom: New York-i kedvességek

New York városában jár éppen a Vakmajom, és ha már ott van, posztolt is a Facebookra, innen gyűjtöttünk egy csokrot szombatra. New York-i kedvességek Vacakol... The post Vakmajom: New York-i kedv

Holdblog

Balásy Zsolt: Lakásom van, vagyonom nincs?

Prominens magyar politikus: úgy látom, a migrációval - mindegy, hogy országhatárokon át, vagy belül - csak a baj van. Prominens közgazdász bárhol a világon: a... The post Balásy Zsolt: Lakáso

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egyetlen ábra, ami megmutatja, mekkora valójában az orosz hadsereg friss területhódítása
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
leopard-2a6-tank-bergen-also-szaszorszag-nemetorszag-2014