Ukrajna legerősebb szövetségese címez követeléseket Kijevnek
Globál

Ukrajna legerősebb szövetségese címez követeléseket Kijevnek

Portfolio
Lengyelország megakadályozza Ukrajna Európai Uniós csatlakozását mindaddig, amíg Kijev nem rendezi a volhíniai mészárlás áldozatainak exhumálásával kapcsolatos kérdést – jelentette ki Władysław Kosiniak-Kamysz védelmi miniszter.

A második világháború idején elkövetett volhíniai mészárlás során ukrán nacionalisták több tízezer lengyelt mészároltak le Nyugat-Ukrajnában, és az esemény hosszú ideje súlyos feszültségforrás Lengyelország és Ukrajna között. Bár nemrégiben az ukrán hatóságok jelezték, hogy 2025-ben engedélyezik a kutatásokat a helyszínen, Kosiniak-Kamysz továbbra is szigorú feltételekhez köti Ukrajna EU-tagságát – írja az Euractiv.

A védelmi miniszter kijelentései ellentétben állnak Andrzej Duda lengyel elnök álláspontjával, aki már a háború első napjától kezdve támogatta Ukrajnát, és szoros baráti kapcsolatot ápol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ennek ellenére Kosiniak-Kamysz hangsúlyozta, hogy a történelmi igazság kérdése megkerülhetetlen feltétele Ukrajna EU-s csatlakozásának, és Lengyelország nem fog kompromisszumot kötni ebben a kérdésben.

Szerinte, ha a múlt sérelmeit nem kezelik megfelelően, az EU-tagság nem lehet napirenden.

A lengyel kormány becslései szerint a volhíniai és rivnei mészárlások során mintegy 100 000 lengyel és 5000 ukrán vesztette életét. Az ukrán felkelő hadsereg (UPA) célja az volt, hogy elérje Ukrajna függetlenségét, és kiűzze a lengyeleket a történelmileg ukránnak tekintett területekről. A volhíniai mészárlás hosszú ideje vitás kérdés a két ország között, és Kosiniak-Kamysz szerint Ukrajnának szembe kell néznie a múlttal, mielőtt az EU-hoz csatlakozhat.

A miniszter elutasította Duda azon véleményét is, miszerint Ukrajna EU-tagságának blokkolása Vlagyimir Putyin politikáját támogatná. Kosiniak-Kamysz úgy véli, hogy a múlt feldolgozása és a szövetségesek iránti tisztelet alapvető feltételei egy ország uniós csatlakozásának. Hangsúlyozta, hogy Lengyelország jelentős katonai segítséget nyújtott Ukrajnának az orosz invázió kezdetén, és az ukrán fél látszólag elfeledkezett erről a támogatásról.

Kosiniak-Kamysz szerint a legőszintébb megközelítés az, ha Lengyelország egyértelmű feltételeket szab, és világosan közli elvárásait Ukrajnával. Úgy véli, hogy a feltételek előre meghatározása segít elkerülni a társadalmi ellenállást és elősegíti a két ország közötti történelmi feszültségek rendezését.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
izrael-iran-F-35-lopakodo-vadaszgep-harci-repulogep-amerikai-egyesult-allamok