Komoly botrány robbant ki az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban: ez sok mindent megmagyaráz
Globál

Komoly botrány robbant ki az ukrajnai fegyverszállításokkal kapcsolatban: ez sok mindent megmagyaráz

Portfolio
Korrupciós ügy robbant ki az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség (DPA) körül, mivel az állami vállalat olyan cégekkel kötött szerződést, melyek túlárazott beszerzési megállapodásokat írtak alá külföldi beszállítókkal – írta meg az Ukrainszka Pravda. Egyes esetekben a kifizetett fegyverek még csak meg sem érkeztek.

A lap arról ír: a Védelmi Beszerzési Ügynökség (DPA) kifejezetten azzal a céllal jött létre 2022 közepén, hogy NATO-sztenderdek szerint, átlátható és elszámoltatható módon vásároljon Ukrajna fegyvereket külföldi partnereitől, növelve ezzel a haderő hatékonyságát és csökkentve a korrupciót.

A DPA létrejöttekor a NATO azt javasolta, hogy Kijev számolja föl az összes olyan állami vállalkozást, melynek célja külföldről fegyvereket vásárolni és inkább a DPA legyen felelős az összes beszerzésért. Ez nem történt meg, most pedig kiderült, hogy

azok a vállalatok, amelyekkel a DPA szerződést kötött, túlárazott fegyverbeszerzési szerződéseket kötöttek külföldi beszállítókkal, melyeket a külhoni partner sok esetben egyáltalán nem is teljesített.

A legtöbb hiányosság egy Spetstechnoexport nevű alvállalkozással volt, amely összesen 1,5 milliárd hrivnyáért kapott állami fegyvervásárlási megbízásokat, 3%-os jutalékért.

Az Ukrainszka Pravda több példát is említ arra, hogy a Spetstechnoexport a piacinál lényegesen magasabb áron kötött megbízásokat cseh és indiai cégekkel. Például 2023 őszén 80 ezer 120 milliméteres aknagránátot vásároltak darabonként 640-680 euróért, holott ezek a lőszerek a nemzetközi piacon 520-560 euró között mozognak. Eddig azonban egyetlen ilyen lőszert sem kapott meg az ukrán hadsereg. De hasonló üzleteket kötöttek már 152 milliméteres és 155 milliméteres tüzérségi lőszerek beszerzésére is; előbbi esetben majdnem a piaci ár dupláját fizették ki az indiai partnernek, utóbbi esetben pedig a rendelés kb. 10%-át kapta csak meg Ukrajna.

Látván a DPA körüli hiányosságokat, az állami társaság vezetőjét, Volodimir Pikuzót leváltották, aki egyből be is ült a Spetstechnoexport tanácsadói testületébe.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter szeptemberben bejelentette, hogy a DPA-t valószínűleg likvidálni fogják és beolvasztják a nem halálos katonai eszközök beszerzéséért felelős Állami Logisztikai Fenntartóba (SLO), a Spetstechnoexport működtetését pedig átveszi a védelmi minisztérium.

Az ügy azért is érdekes, mert jól látszik, hogy a korrupció még mindig komoly tényező az ukrán haderő körül, hiába Oroszország inváziója. Az ellopott pénzösszegek és le nem szállított fegyverek a súlyos anyagi károkozás mellett az ukrán haderő hatékonyságát is rombolják.

Címlapkép forrása: Public Domain

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Reuters-forrásmegjelöléssel-gránátvető-ukrajna-ukrán-katona-orosz-ukran-haboru