Hogyan ne fejlesszünk haderőt? - Az Izrael által megtámadott ország megmutatja nekünk
Globál

Hogyan ne fejlesszünk haderőt? - Az Izrael által megtámadott ország megmutatja nekünk

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy Izrael szárazföldi offenzívát fog indítani a Hezbollah ellen, sokakban kérdésként merült fel hogy milyen szerepet fognak játszani a libanoni reguláris alakulatok a konfliktusban. A régió dinamikájában jártas szakértők tisztában voltak vele, hogy nagyjából semmilyet, de érdemes megnézni, milyen képességekkel rendelkeznek a közel-keleti állam fegyveres erői, pontosabban azt, hogy milyen képességekkel nem rendelkeznek, mert a helyzet finoman szólva sem jó.

Az Izraellel folytatott folyamatos háborúskodásnak, illetve az országot sújtó polgárháborúknak hála az egykor a „Közel-Kelet Svájcaként” emlegetett Libanon mára a régió egyik legszegényebb államává csúszott vissza, a folyamatos konfliktusok pedig a fegyveres erőket sem kímélték.

Mindezek következtében oda jutott Bejrút, hogy a fegyveres erői az ország számos régiójában (a Litáni folyótól délre, illetve az ország északkeleti negyedében) alapvető biztonsági funkciókat sem tudnak ellátni, felszerelésük elavult, a korrupció és az államigazgatás tehetetlensége pedig a komolyabb fejlesztéseket is megnehezíti.

Pedig nem lehet azt mondani, hogy nem történtek próbálkozások a libanoni fegyveres erők életre keltésére:

az Egyesült Államok komoly összegeket költött az újrafegyverzésre, mindezidáig úgy néz ki, sikertelenül.
Bár elsőre furcsának tűnhet, hogy Izrael legnagyobb szövetségese olyan országnak ad fegyvereket, amely területéről rendszeresen éri támadás a zsidó államot, egy valamit nagyon fontos kiemelni: a libanoni kormány ugyanúgy nem örül a Hezbollah jelenlétének, mint Jeruzsálem, jelenleg ugyanakkor egyszerűen nem áll rendelkezésükre olyan eszköz, amivel fel tudnának lépni a terrorszervezet ellen. Az Egyesült Államok Bejrút fokozatos felfegyverzésével azt akarja elérni, hogy az ország fegyveres ereje meg tudja állítani, sőt, hosszú távon akár vissza is tudja szorítani az iszlamisták terjeszkedését.

2560px-Decisive_Action_Rotation_13-04_130218-A-ML570-001
Libanon legmodernebb fegyvere minden kétséget kizáróan az ameriaiaktól beszerzett M2 Bradley gyalogsági harcjármű. A bökkenő csak az, hogy mindössze 32 darab áll rendelkezésükre. Forrás: Wikimedia Commons

Rozsdás karddal a csatában

A libanoni fegyveres erők összlétszáma hivatalosan valahol 85 ezer fő környékén mozog (a Hezbollah fegyvereseinek létszámát a háború előtt 40-100 ezerre becsülték), ebből 80 ezren szolgálnak a szárazföldi erőknél. A haderő mindhárom fő fegyverneme (hadsereg, haditengerészet, légierő) önkéntes alapon működik, hasonlóan a legtöbb nyugati államhoz.

Felszerelés tekintetében Libanonban is hasonló helyzettel találkozhatunk, mint számos harmadik világbéli országban:

keveredik egymással a szovjet és nyugati haditechnika, az elavult ócskavasak és az aránylag modern, döntően a NATO-tól kapott fegyverek.

French_VAB_APC_during_Operation_Desert_Shield
Az 1979-ben szolgálatba állított francia VAB Libanon legmodernebb pszh-ja. Forrás: Wikimedia Commons

A legnagyobb méretű fegyvernemként a hadsereg felszerelése is minimum színes képet fest. A katonák alapfelszerelése mostanra döntően a NATO-tól kapott eszközökből áll (a hadsereg sztenderd gépkarabélya az M16-os), a kép azonban egyáltalán nem egységes: ilyen olyan sisakok, testpáncélok, fegyverre szerelhető kiegészítők tarkítják a katonák eszköztárát.

A páncélos járművek terén az elmaradás szintén látványos: a harckocsizó alakulatok gerincét a hidegháború korai szakaszából visszamaradt M48 Patton és a szovjet T-54/55 harckocsik adják, a csúcstechnológiának pedig a modernnek jóindulattal sem nevezhető amerikai M60-as számít, ebből a járműből viszont csak nagyjából egy tucat áll Libanon rendelkezésére.

A működőképes harckocsik száma összesítve valahol 100-120 darab között mozog.

Family_Day_1981_-_Children_Examining_a_M48_Patton
A libanoni harckocsizók fő fegyvere az amerikai M48 Patton első generációs általános rendeltetésű harckocsi. A fegyver már a '70-es években is elavultnak számított. Forrás: Wikimedia Commons

Az egyéb páncélozott szállító járművek esetében is érdekes a kép: a libanoni pszh-k döntő többsége elavult amerikai M113-as (illetve van néhány, ebből a páncélosból fejlesztett AIFV-B-C25 gyalogsági harcjármű is), de rendelkeznek nagyjából 100 modernnek nem számító francia VAB-vel (ezek egy része Mephisto tankelhárító rakétával felszerelve) és közel kétezer HMMWV terepjáróval is, az utóbbiaknak azonban csak kis hányada kapott páncélzatot.

A harckocsizók és a gyalogság támogatására rendelkezésre áll 40-50 darab, a régióban egyébként népszerű, de erősen korosodó francia Panhard AML páncélautó, illetve a libanoni arzenál legmodernebb darabjainak számító M2 Bradley lövészpáncélos A2-es verziójából vagy három tucat.

AML-90_DM-SC-91-12079
A francia AML-90-es páncélautó a régióban népszerű alternatívája a harckocsiknak. 90 mm-es lövege a közepesen páncélozott célpontok ellen is hatékony, páncélzata viszont csak kézifegyverektől és repeszektől véd. Forrás: Wikimedia Commons

A tüzérség döntő része vontatott, vegyesen találhatunk benne szovjet (D-30, M30, 2A36, stb.) és amerikai (M102, M114, M198) fegyvereket, az önjáró tüzérséget tizenkét darab régebbi amerikai M109A3-as és nagyjából 30 szovjet BM-21 Grad rakéta-sorozatvető adja.

Komoly csapásmérő fegyverek (ballisztikus rakéták, robotrepülőgépek) nincsenek, a logisztikai és műszaki járművek szintén össze-vissza lettek bevásárolva, vagy adományozva.

A kor kívánalmainak egyedül a könnyű páncéltörő fegyverek felelnek meg, de ezek is „össze lettek vásárolva”: találhatunk a libanoni arzenálban BGM-71 TOW rakétákat, MILAN és HOT rakétákat, AT4-eseket és szovjet RPG-7-eseket is.

2560px-U
Az M198-as vontatott tarackot a kétezres évek első felében vonták ki a szolgálatból az amerikaiak. Forrás: Wikimedia Commons

A haditengerészet hét darab part menti járőrhajóból, egy közepes deszanthajóból és 17 fegyveres motorcsónakból áll, mindemellett az ENSZ adott a haditengerészetnek nyolc darab fegyvertelen felderítő drónt. Ez a felszerelés egyébként általános part menti rendészeti feladatok ellátására tökéletesen alkalmas, Bejrútnak egyszerűen nincs pénze arra, hogy egy komoly fegyveres konfliktusban is bevethető flottát tartson fent, ezért nem is törekednek erre.

A légierő és a légvédelem papíron létezik ugyan Libanonban, a gyakorlatban azonban elég sanyarú a helyzet: sugárhajtású repülőgépe a légierőnek egyáltalán nincs, a harci repülőgép funkciót négy darab (eredetileg öt volt, egy tavaly lezuhant) brazil EMB-314 Super Tucano légcsavaros csapásmérő repülőgép adja (ami egyébként a világ utolsó, ilyen meghajtással készült fegyvere), illetve

felszereltek három darab szintén légcsavaros Cessna 208-ast amerikai Hellfire rakétákkal, melyek feladata elméletileg a szárazföldi csapatok támogatása.

Embraer_EMB-314_Super_Tucano_Brazilian_Air_Force_1
A brazil Super Tucano a világ utolsó, légcsavaros csapásmérő repülőgépe, 1999-ben dobták piacra, kifejezetten olyan országok számára, amelyeknek nem volt pénze sugárhajtású repülőgépek üzemeltetésére. Forrás: Matt Morgan via Wikimedia Commons

A helikopter állomány gerincét 38 ősöreg Huey II-es és 11 modernnek szintén nem nevezhető francia Puma adja, támadó fegyverzettel azonban ezek nem rendelkeznek, azt a funkciót nyolc darab felfegyverzett Gazelle és öt amerikai MD500 Defender könnyű támadó helikopter adja. A drónflotta 18 kis méretű amerikai felderítő drónból áll.

Libanon modern rakétás légvédelemmel sem rendelkezik, mitöbb, ez az egyetlen fegyvernemük, ahol kizárólag szovjet technológiát alkalmaznak. A légvédelem felszerelése ZU-23-2-es és ZPU gépágyúkból, valamint Sztrela-2-es vállról indítható légvédelmi rakétákból áll.

101108-A-5370B-002_AC-208_Hellfire_launch_(cropped)
Hiába nem erre tervezték, a Cessna 208-ast Libanon és Irak is Hellfire rakéták kilövésére használja. A gépet lényegében bármilyen, napjainkban használatban lévő légvédelmi rendszer könnyedén meg tudja semmisíteni. Forrás: Wikimedia Commons

A fentiek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy amikor elkezdtek szivárogni a hírek a közelgő izraeli offenzíváról, a libanoni fegyveres erők szinte azonnal visszavonultak a határtól. A Közel-Kelet leggyengébb hadereje sem képzettség, sem felszerelés tekintetében nem említhető egy lapon nemhogy a régió csúcsragadozóival, de még a szomszédos Jordániával és Szíriával sem.

Címlapkép: a libanoni fegyveres erők legmondernebb harckocsija, az amerikai gyártmányú M60A3 gyakorlat közben. A címlapkép forrása: Wikimedia Commons

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
izrael-iran-F-35-lopakodo-vadaszgep-harci-repulogep-amerikai-egyesult-allamok