Elképesztő részletekre derült fény: Donald Trump nem fog repesni az örömtől
Globál

Elképesztő részletekre derült fény: Donald Trump nem fog repesni az örömtől

Portfolio
A Donald Trump volt amerikai elnök egyik büntetőügyét tárgyaló szövetségi bíróság nyilvánosságra hozta Jack Smith különleges ügyész beadványát, amely részletes leírását tartalmazza a republikánus zászlóvivő 2021. január 6-a idején tanúsított magatartásának. A Politico összegyűjtötte, melyek a Trumpra nézve legerősebb vádak.

A négy közül Donald Trump egyetlen büntetőjogi felelősségre vonását sem fogják lezárni a novemberi 5-i elnökválasztás előtt, ennek dacára az amerikai közvélemény szerdán kivételes betekintést nyert a volt elnök egyik legsúlyosabb szövetségi büntetőügyébe, amely a 2020-as választási eredmény megváltoztatára irányuló erőfeszítései miatt indult.

A bíróság nyilvánosságra hozta az ügyészség itt-ott továbbra is cenzúrázott, 165 oldalas beadványát, mely számos újdonságot tartalmaz többek közt a Capitolium 2021. januári ostromához kapcsolódóan. A Jack Smith különleges ügyész által jegyzett dokumentum arra enged következtetni, hogy

Trump tudhatta, a választási csalásról szóló állításai hamisak, és egyetlen célja a hatalmon maradás volt,

nem pedig a választások tisztaságának biztosítása.

  • Miután tanácsadói nem tudták meggyőzni Trumpot arról, hogy szólítsa fel a híveit a Capitolium elhagyására, magára hagyták az akkori elnököt a Fehér Ház ebédlőjében. Trump ezután, az ostrom tudatában posztolta ki tweetjét, miszerint Mike Pence alelnökben nincs meg a "bátorság," hogy beavatkozzon az elektori voksok hitelesítésébe. A zavargók mintegy 12 méterre közelítették meg az irodájába, majd a rakodótérbe menekített Pence-t. Amikor Trumpot erről tájékoztatták, az ügyészek szerint úgy reagált,

    Na, és akkor mi van?

    Trump ezután 14 perccel szólított fel először nyugalomra, ami tanácsadói szerint elégtelennek bizonyult. Az ügyészek egyébként azt tervezik, Trump közösségi médiás tevékenységét górcső alá véve bizonyítani fogják, hogy a volt elnök csaknem egész nap Twitterezett, és követte a Fox News adását.
  • Trump egyébként a Pence-szel folytatott, boldog karácsonyt kívánó telefonhívását is arra használta fel, hogy az eredmények elutasítására bírja alelnökét.

    Tudja, hogy nem hiszem, hogy lenne felhatalmazásom az eredmény megváltoztatására

    - felelt Pence Trump kérésére. A korábbi elnök továbbá egy későbbi egyeztetés keretében állítólag azt mondta alelnökének, "amikor csalás történik, megváltoznak a szabályok", és hogy Pence-nek "joga van azt tenni, amit csak akar."
  • Az ügyészek szerint emellett képesek bizonyítani, hogy Trump és szövetségesei "hasraütés-szerűen" találták ki a választási csalásról szóló statisztikáikat. Trumpék azt állították például, hogy Arizonában 36 ezer nem állampolgárnak minősülő személy szavazott, majd öt nappal később néhány százezerről beszéltek, végül legalább 40 vagy 50 ezerről, majd 32 ezerről, aztán ismét 36 ezerről. A 2020-as választások után egy héttel Trump azt ígérte Doug Ducey akkori arizonai kormányzónak, hogy összegyűjti a csalásra vonatkozó bizonyítékait, és meg fogja osztani vele. Trump soha nem adta át Ducey-nak ezeket, aki úgy vélte, valóban elvesztették Arizonát. A Hill kiemeli, Trump több segédje is közölte vele, bizonyíték hiányában nem lesznek képesek jogi kifogást emelni a választási eredmény ellen.

    A részletek nem számítanak

    - felelte erre Trump a vád szerint.
  • Miután a Fox News egyik műsorvezetője megszorongatta a Trumphoz közel álló Sidney Powell ügyvédet, amiért a Dominion szavazógépeket hibáztatta a választási csalásért, Trump egy 2020. november 20-i, Powell-lel folytatott hívás során elnémította magát, és két segítőjéhez fordulva "őrültnek" nevezte a jogász állításait. Egy másik alkalommal "hibbantnak" titulálta Powellt. Trump ennek ellenére fontolóra vette a nő hivatalos felkérését a csalás kivizsgálására, és mérlegelte Powell javaslatát, miszerint le kellene foglalni a szavazógépeket.

  • A Trump-kampány egyik meg nem nevezett alkalmazottja még január 6. előtt állítólag arra törekedett, hogy "káoszt teremtsen" egy michigani szavazóhelyiségnél. Miután beérkezett egy Joe Bidennek kedvező, legitim szavazóköteg, az érintett kijelentette egy munkatársának, "Találj rá okot, hogy miért nem az!". Amikor ez a kolléga közölte a Trump-kampány alkalmazottjával, hogy elszabadulhat az erőszak, utóbbi azt mondta, "Érjétek el, hogy lázadjanak fel! Gyerünk!"

Ha Donald Trumpot ismét megválasztják, a felügyelete alá kerülő Igazságügyi Minisztérium a szokásjogra hivatkozva valószínűleg le fogja állítani a volt elnök ellen indult szövetségi eljárásokat.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Miért jó befektetés az ingatlan?

Akik régóta olvasnak, tudják, hogy az ingatlan nem a kedvenc befektetési formám. Nem csupán azért, mert fizikailag hozzáköt egy helyhez, hanem azért sem, mert nagyon kevesen tudják előre felmé

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Reuters-forrásmegjelöléssel-gránátvető-ukrajna-ukrán-katona-orosz-ukran-haboru