Charlie Hebdo-terrortámadás: újabb ítélet született
Globál

Charlie Hebdo-terrortámadás: újabb ítélet született

MTI
Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a párizsi különleges esküdtszék Peter Cherif francia dzsihadistát, aki a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége elleni, 2015-ös támadást végrehajtó testvérpár egyik tagjával állt kapcsolatban Jemenben, valamint 2011-ben három túszul ejtett francia humanitárius aktivista fogva tartásáért volt felelős.

A 42 éves dzsihadista szeptember 16. óta állt az esküdtszék előtt terrorista bűnszövetkezetben való részvétel miatt 2011 és 2018 között, abban az időszakban, amikor az al-Kaida terrorszervezet jemeni szárnya, az Arab-félsziget al-Kaidája (AQAP) tagjaként Jemenben tartózkodott. Ez a szervezet vállalta magára a Charlie Hebdo elleni támadást. Peter Cherifet azzal vádolták, hogy csatlakozott a dzsihadista szervezethez, és Jemenből részt vett gyerekkori barátja, Chérif Kouachi kiképzésében a 2015. január 7-én Párizsban, a Charlie Hebdo szatirikus hetilapnál elkövetett merényletre, amelyben 12 embert megöltek.

Felelnie kellett továbbá három francia állampolgár, a Triangle génération humanitaire nevű civil szervezet tagjainak 2011-ben történt elrablása és több mint öt hónapon át tartó fogva tartása miatt is. Bár a tárgyalás során többnyire élt a hallgatáshoz való jogával, Peter Cherif elismerte, hogy ő volt a három segélymunkás egyik börtönőre, mivel "tolmácsként" működött közre a túszok és az AQAP jemeni emberrablói között.

Ugyanakkor tagadta, hogy bármilyen szerepet játszott volna a Charlie Hebdo elleni támadásban.

2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségébe, ahol tizenkét embert megöltek és tizenegyet megsebesítettek.

Az alig két percig tartó vérengzésben 34 lövéssel a lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztő Charb-t is kivégezték. A támadókat két napig üldözték. Eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt Párizs egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban zsidó túszokat ejtett, akik közül négyet megölt.

A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával, és kiszabadította a túszokat. A három napig tartó támadásokban tizenheten vesztették életüket, köztük három rendőr, és huszonegyen sebesültek meg. A támadássorozat volt a nyitánya a Franciaországot sújtó iszlamista merénylethullámnak, amelyben több mint 260-an vesztették életüket - írja az MTI.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
izrael-iran-F-35-lopakodo-vadaszgep-harci-repulogep-amerikai-egyesult-allamok