Amerikai agytröszt: jelentős taktikai eredményeket ér el Moszkva, de a nagy áttöréshez nincs meg a kellő erő
Globál

Amerikai agytröszt: jelentős taktikai eredményeket ér el Moszkva, de a nagy áttöréshez nincs meg a kellő erő

Portfolio
Közzétette napi jelentését az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzőház, amelyben az orosz területi sikerekről, valamint azok fenntarthatóságáról írtak. A jelentés szerint Moszkva nem lesz képes már hosszú távon fenntartani a jelenlegi műveleti aktivitást.
A magyar gazdaság kilátásait is befolyásoló geopolitikai környezet kérdései, aktualitásai is terítéken lesznek október 17-i Budapest Economic Forum című konferenciánkon. Most érdemes regisztrálni!

Az ISW szerint taktikai szempontból bár jelentős eredményeket értek el az oroszok az elmúlt időszakban, ám a lényeges műveleti célok nem teljesültek. A kettő közötti különbséget az jelenti, hogy az előbbi a frontvonal mentén elért kisebb helyzeti előnyt biztosítanak, míg az utóbbiak a teljes frontvonal vagy akár a háború tekintetében fontos változásokat hozhat. Ez utóbbi egyelőre hiányzik Oroszország számára az elmúlt offenzívája során. Az elmúlt napokban megszerzett Vuhledár is inkább taktikai jellegű sikernek tekinthető, az erődítménnyé alakított város jobb pozíciókat biztosít az oroszoknak a további támadásokhoz.

A keleti frontvonal más szakaszain a harcok csak nagyon lassan haladnak, ezért nem várható, hogy áttörést érjenek el Moszkva csapatai.

A legnagyobb figyelmet egyértelműen Pokrovszk városának bevétele jelenti, ám ha itt sikerrel is járnak az oroszok, kérdéses, hogy mennyire tudják majd hadműveleti célokra felhasználni a jövőben.

A 2024-es nyári offenzíva viszont már hónapok óta tart, ráadásul a katonai vezetés jelentős tartalékokat vetett be a siker érdekében, ez pedig kimerítette és leamortizálta a támadókat. Korábban egy új hadművelet csoport létrehozását tűzték ki célul mintegy 70 ezer fős tartalékkal, ám ennek jelentős rézé vélhetően bevetették Harkivnál, Pokrovszknál és Kurszknál. Az oroszok továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek el a támadások során, amely miatt újra kell gondolniuk a stratégiát a térségben.

A kurszki ukrán betörés is gyengíti az orosz lehetőségeket, mivel az elvont egységek hiányoznak a támadásokhoz, így kisebb nyomást tudnak gyakorolni.

Várhatóan az oroszok szép lassan csökkenteni fogják a harcok intenzitását a frontszakasz több részén is. Az offenzív hozzáállás fenntartásával viszont azt szeretné elérni, hogy Ukrajna ne tudjon egyetlen szektorban sem nagy mennyiségű erőket összevonni és nagyméretű hadműveletbe kezdeni.  

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2024 - Győr
2024. október 9.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
2024. október 8.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
Liaoning kínai repülőgép-hordozó