Itt az újabb jel: bajban van az európai autógyártás
Globál

Itt az újabb jel: bajban van az európai autógyártás

Portfolio
Az európai autóipar jelentős kihívásokkal néz szembe a csökkenő kereslet és a kínai versenytársak térnyerése miatt. A Mercedes-Benz vezérigazgatója, Ola Kaellenius "darwini harcra" készíti fel vállalatát, miközben az iparág szereplői igyekeznek alkalmazkodni a változó piaci körülményekhez - írja a Fortune.
Jöjjön el a vállalkozói konferenciasorozatunk győri állomására, ahol a gazdasági és pénzügyi aktualitásokkal, a finanszírozási megoldásokkal, és a versenyképesség növelésének lehetőségeivel foglalkozunk. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Az európai autógyártók, köztük a Mercedes-Benz is, komoly erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy minél nagyobb szeletet hasítsanak ki az elektromos autók globális piacából, különös tekintettel Kínára. Azonban a várakozásokkal ellentétben az elektromos járművek iránti kereslet növekedése lelassult Európában, miközben Kínában a hazai márkák egyre népszerűbbé váltak.

A helyzetet tovább súlyosbítja a kínai gyártók megjelenése az európai piacon, akik versenyképes árakon kínálják termékeiket. Ez kettős kihívás elé állítja az európai autógyártókat: egyszerre kell helytállniuk a hazai és a tengerentúli piacokon.

Kaellenius a jelenlegi helyzetet sorsdöntő pillanatként értékeli.

Uralkodni kell az idegeinken, folytatni kell a beruházásokat, folytatni kell az innovációt, és biztosítani kell, hogy a darwini csata végén a megmaradt harcosok között legyünk

- nyilatkozta a vezérigazgató a berlini Global Dialogue konferencián.

A Mercedes-Benz, más európai autógyártókhoz hasonlóan, komoly kihívásokkal szembesült az elmúlt évben. Az elektromos járművek szektorában tapasztalt lassú növekedés, a kínai versenytársak erősödő jelenléte és a kínai fogyasztói hangulat romlása mind hozzájárultak a nehézségekhez.

A helyzet komolyságát jól példázta, hogy az év elején a Mercedes-Benz kénytelen volt visszavonni azt az ambiciózus ígéretét, miszerint 2030-ra kizárólag elektromos járműveket értékesít majd. Itt ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy a gyártó mindig hangsúlyozta, hogy a teljes átállás a fogyasztói igényeket figyelembe véve valósulhat csak meg. Fontos volt az is, amikor idén júliusban csalódáskeltő számokat közölt és profit warningot adott ki a német autógyártó, jelezve a piaci nehézségeit.

Arról, hogy milyen nehéz helyzetbe került az európai autógyártás, és milyen súlyos problémái vannak az autógyártóknak, alábbi elemzésünkben írtunk részletesen.

Címlapkép forrása: Bernd Weißbrod/picture alliance via Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz katona