Elesett Ukrajna egyik legfontosabb védőbástyája – Most akkor mi lesz?
Globál

Elesett Ukrajna egyik legfontosabb védőbástyája – Most akkor mi lesz?

A gyorsan eszkalálódó közel-keleti események fényében viszonylag kevés szó esett arról, hogy Ukrajna elvesztette a donyecki védelmi rendszerének egyik legfontosabb elemét, Vuhledár várost; az orosz katonák majdnem két évnyi ostrom után bevették a települést. Vuhledár megszállása nemcsak levette a nyomást Mariupol térségéről és Donyeck városról, de szabaddá tette az utat Velika Novoszilka felé. Mivel északra, Pokrovszk térségében már most is gyorsan nyomulnak előre az orosz katonák, Donyeck megye déli és középső részében egyre drasztikusabb a helyzet, az ukrán haderőnek csodára van szüksége ahhoz, hogy hosszabb távon meg tudja tartani ezt a szektort.
A magyar gazdaság kilátásait is befolyásoló geopolitikai környezet kérdései, aktualitásai is terítéken lesznek október 17-i Budapest Economic Forum című konferenciánkon. Most érdemes regisztrálni!

Két év ostrom után elesett az ukrán erődváros

A Vuhledárért vívott küzdelem az egyik leghosszabb csata volt eddig az orosz-ukrán háborúban. Vlagyimir Putyin katonái először 2022 októberében vonultak fel a kisváros körül, aztán januárban minden erejükkel megrohanták a települést. Nagyjából 200-300 páncélozott jármű és 20-30 ezer katona ment neki az alig 14 ezer fős Vuhledárnak.

Ami ezután következett, az a háború egyik legarcpirítóbb orosz kudarca: élőben közvetítették az ukrán drónok, ahogy az orosz páncélosok libasorban próbálnak átvonulni az aknamezőkön, miközben az ukrán tüzérség tűpontos találatokkal tépi szét őket.

1-2 nap alatt konzervatívabb becslések szerint is több mint 80 orosz páncélos és több ezer orosz katona maradt ott a harcmezőn.

(Ukrajna hivatalosan 130 kilőtt páncélost és 5000 ellesett, sérült vagy fogságba esett orosz katonát jelentett.)

A 2023-as kudarc után az oroszok levonultak a város térségéből és a „vuhledározás” bevonult a háborús szlengbe, mint gúnyos szinonima az eszetlen frontális támadásra. Ezt követően hónapokig kisebb zavaróműveletekkel, folyamatos tüzérségi tűzzel és bombázással tartották fenn a nyomást a városon az oroszok.

2024 őszére azonban nagyon sok minden megváltozott. Az ukrán haderő is túl volt egy sokkal nagyobb léptékű kudarcos ellentámadáson, az elhúzódó harcokban a motivált és jól képzett ukrán katonák elég nagy része elesett vagy megsérült. Emellett az ukrán hadvezetés úgy döntött, az elit rohamcsapatok és gépesített dandárok jobban kellenek egy Kurszk elleni látványos offenzívához, a Vuhledárt védő 72-es gépesített dandár lényegében magára maradt.

Amikor az orosz hadsereg ismét megindult Vuhledár ellen idén augusztus végén, szinte borítékolható volt a katasztrófa: a 72-eseket 2022 februárja óta nem küldték eltávra és minőségi erősítés sem érkezett a régióba. Nem volt a térségben csapatlégvédelem, az összes környékbeli falut megszerezték az oroszok szeptemberben. Folyamatos orosz bombázások és tüzérségi tűz alatt tartották a várost a 72-esek majdnem két évig, aztán október 1-jén kivonultak a településről, mielőtt az orosz haderő teljesen bekerítette volna őket.

Vuhledár központjában most orosz zászló lobog, 1 év és 11 hónap ostrom után győztek Putyin katonái.

Miért is olyan fontos Vuhledár?

Vuhledár egy 14 ezer fős bányászváros volt a háború előtt, első blikkre nem nevezhető sem túl nagynak, sem túl impozánsnak. A településnek ettől függetlenül fontos része volt 2014 óta az ukrán haderő műveleti tervezésében, mivel:

  • magaslati ponton fekszik, a Velika Novoszilkát és Novotrojckét összekötő T0509-es főúton, pont egy kereszteződés mellett,
  • Donyeck várostól 40, Mariupoltól kicsit kevesebb, mint 70 kilométerre található, így rövid hatótávolságú tüzérségi rendszerekkel támadni lehet innen a két települést összekötő H20-as főutat, nagy hatótávolságú fegyverekkel pedig akár a két város területét is,
  • az ukrán haderő 2014 óta készül a település védelmére, annak ellenére, hogy 2022-ig nem került a város orosz támadás alá. Nem kizárt, hogy Avgyijivka mellett Vuhledár is fontos szerepet játszott volna egy olyan esetleges offenzívában, melynek előbb-utóbb célja lett volna visszavenni Donyeck várost, ha az orosz hadsereg nem indítja meg a 2022-es inváziót.

Így tehát, ha az oroszok békén hagyták volna Vuhledárt, a városból az ukrán tüzérség le tudta volna tartani az orosz logisztikai útvonalakat, akadályozni tudta volna Mariupol és Donyeck összeköttetését, és az Azovi-tenger mentén haladó utánpótlást, illetve be tudta volna védeni Velika Novoszilkát az elkerülhetetlenül közelgő orosz támadástól.

Vuhledár tüske volt az orosz hadvezetés szemében, most, hogy ezt kiszedték, lényegesen könnyebb lesz Donyeck déli részét bekebelezni. Szintén lényeges szempont, hogy az a több száz orosz páncélos, tüzérségi eszköz, illetve több ezer katona, melyet eddig az kötött le, hogy bevegyék Vuhledárt, most más ukrán települések felé fog tudni tovább nyomulni.

A magyar gazdaság kilátásait is befolyásoló geopolitikai környezet kérdései, aktualitásai is terítéken lesznek október 17-i Budapest Economic Forum című konferenciánkon. Most érdemes regisztrálni!

Mi lesz most?

Az orosz haderő most megtisztítja Vuhledárt, felszámolják a csapdákat, hatástalanítják a fel nem robbant bombákat, felállítják a megfelelő kommunikációs központokat és művelettámogató eszközöket. Begyűjtik a hátrahagyott technikát, transzferálják a hadifoglyokat. Ha szerencséjük van, az ostrom első vonalában harcoló csapatokat haza is küldik egy kicsit pihenni. Egy kis idő biztos kell majd ahhoz, hogy Vuhledár fontos orosz műveleti központtá váljon fontos ukrán műveleti központból.

Az is igaz, hogy Vuhledár egy ideje állandó orosz ostrom alatt volt, így nem tudta teljesen betölteni azt a fontos szerepet, melyet az ukrán hadvezetés szánt neki (ezt fent fejtettük ki) és valószínűleg helytálló az a következtetés is, hogy a város bukása rövid távon nem lesz jelentős hatással lesz a donbaszi harcokra (erre a konklúzióra jutott például az Institute for the Study of War két napja).

Ettől függetlenül a háborús térképeken már látható az, hogy az orosz haderő elkezdte áthelyezni a szektorban a hangsúlyt más településekre: északabbra Kurahivka, Kurahove, Bohojavlenka heves ostrom alatt áll. Ha mást nem is, a vuhledári offenzívát támogató tüzérségi és légi képesség most már felszabadul ahhoz, hogy ezeket a műveleteket támogassák.

Hosszabb távon pedig szinte biztosra vehető, hogy az orosz haderő megtámadja Velika Novoszilkát, azt a kisvárost, amely fontos hídfőállás volt az ukrán haderő számára a 2023-as nyári offenzíva során. Ha ez a város is elesik (ez alighanem leghamarabb is 2024 végére, 2025 elejére lesz reális),

minden olyan ukrán település, amely Pokrovszktól délre található Donyeck megyében, extrém nehéz helyzetben lesz, hiszen a nyugati irányt kivéve minden oldalról orosz csapatok fogják őket körülölelni.

Korai lenne még kijelenteni, hogy Donyeck megye végveszélybe került, hiszen a központot, Kramatorszkot és Szlovjanszkot még távolról sem érték el az oroszok. A stratégiai helyzet azonban nagyon csúnyán néz ki Kijev számára; jelenleg igencsak nehéz elképzelni olyan műveleti tervet, amely stabilizálni tudja a megye déli részét és meg tudja gátolni, hogy minden Pokrovszktól délre eső település rövid időn belül orosz kézre kerüljön.

Bár az ukrán hadvezetés egyértelműen és mereven elzárkózik attól, hogy területet adjon át Oroszországnak, egyre inkább úgy tűnik, hogy kevesebb erőforrást hajlandók áldozni a Donbasz védelmére. Persze, Kramatorszk és Szlovjanszk térségében továbbra is öldöklő harcok várhatók, de jól látható, hogy az ukrán műveleti tervezés súlypontja teljes mértékben átkerült északra, Harkiv megyébe és Oroszország Kurszk megyéjébe, illetve délen Zaporizzsja megyébe. Csak találgatni lehet arról, hogy igazak-e azok a pletykák, melyek szerint a novemberi "békekonferencia" közeledtével mégsem zárkózna el olyan mereven Kijev attól, hogy az agresszor állammal valamilyen kompromisszumos megoldásról tárgyaljon.

Címlapkép forrása: Wolfgang Schwan/Anadolu via Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ausztria-Csehország-európa-franciaország-lengyelország-Magyarország-németország-szlovákia-térkép