Dübörögnek a harci dobok: a háború kezdete óta nem csinált ilyet Oroszország
Globál

Dübörögnek a harci dobok: a háború kezdete óta nem csinált ilyet Oroszország

Portfolio
Az orosz erők augusztusban és szeptemberben 2022 óta nem látott ütemben hódítottak területet – jelentette ki Pasi Paroinen, a Helsinkiben működő Black Bird Group elemzőcsoport vezetője a Washington Postnak.

Az orosz erők ebben az időszakban mintegy 825 négyzetkilométerrel növelték az általuk megszállt területeket Ukrajna-szerte. Az orosz előretörés leginkább a dél-donyecki régióban érezhető, ahol közel 700 négyzetkilométernyi területet foglaltak el, a Bahmut és Vuhledár közötti szakaszon.

A legmeredekebb területveszteség augusztus közepétől szeptember közepéig következett be

– jelentette ki Paroinen. Ez az egy hónapnyi időtáv, pontosan egybeesett az oroszországi Kurszk régióba való ukrán behatolással.

A meglepetésszerű kurszki offenzíva, amelyben mintegy 30 ezer ukrán katona vett részt, részben arra irányult, hogy az ellenséges csapatokat elvonják a keleti fronton lévő állásaikból. Habár ez a húzás nem vált be stratégiailag, de felélénkítette az ukrán morált.

Egyes elemzők szerint azonban hozzájárult a donyecki területi veszteségekhez, mivel az átvezényelt egységek kiemelt utánpótlást és friss csapatokat kaptak, amelyek alapvetően hiányoztak a keleti frontvonalról.

A kurszki offenzíva valószínűleg túlterhelte az ukrán haderőt, és súlyosbította a bevethető személyzettel kapcsolatos problémákat, amely amúgy is Kijev fő kihívásai közé tartozik

- mondta Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute munkatársa. A tapasztalt ukrán katonák súlyos veszteségei, a pihentetés hiánya, valamint a korlátozott kiképzéssel a frontra küldött új csapatok tovább fokozták a nyomást a keleti arcvonalat tartó egységekre.

Rob Lee hangsúlyozta, a helyzet javulhat, ha Ukrajna folytatja a mozgósítás ütemét, és további operatív „meglepetéseket” tervez.

A problémák azonban most jelentkeznek a keleti frontvonalon: Vuhledár elesett, Pokrovszk pedig ostrom alatt áll. Az elemzők azonban úgy vélik, függetlenül attól, ki uralja az utóbbi települést a város, mint közlekedési csomópont, lényegében elesett.

Pokrovszk ugyanis kulcsfontosságú autópálya és vasúti csomópont, amely központi szerepet játszik Ukrajna azon erőfeszítéseiben, hogy csapatokat és felszerelést szállítson dél-donyecki régió irányába. A közelgő orosz hadsereg bombázásai és tüzérségi támadásai azonban megrongálták a vasútvonalakat, és lerombolták a hidakat, így a csomópont szerepét a város már képtelen betölteni.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Unit linked biztosítás költségei

Már nagyon sok éve nem írtam a unit linked biztosításokról (ide tartoznak a nyugdíjbiztosítások is), pedig lehet, hogy kellett volna. Hogy miért nem kötünk unit linked biztosítást, arra egy s

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
Ausztria-Csehország-európa-franciaország-lengyelország-Magyarország-németország-szlovákia-térkép