Donald Trump rendkívüli pálfordulást tett, miközben legfőbb szövetségese a színpadon állt
Globál

Donald Trump rendkívüli pálfordulást tett, miközben legfőbb szövetségese a színpadon állt

Portfolio
Donald Trump volt amerikai elnök kedden megváltoztatta az abortuszhoz való hozzáférésről alkotott álláspontját, és kijelentette, elnökként megvétózna egy szövetségi abortusztilalmat, ha megnyerné a novemberi választást. A republikánus politikus múlt hónapban még nem volt hajlandó nyilatkozni arról, hogy hajlandó lenne-e erre - írja a Newsweek.

Donald Trump a közösségi oldalán, a Truth Socialön tette meg a bejelentést az alelnökjelölti vita közben, mely jobbkeze, J.D. Vance ohiói szenátor és Kamala Harris harcostársa, Tim Walz minnesotai demokrata kormányzó között zajlott.

"MINDENKI TUDJA, HOGY SEMMILYEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT NEM TÁMOGATNÁM A SZÖVETSÉGI ABORTUSZTILALMAT, SŐT, MEGVÉTÓZNÁM, MERT AZ ÁLLAMOKNAK KELL DÖNTENIÜK A VÁLASZTÓIK AKARATA ALAPJÁN (A NÉP AKARATA!)" - írta csupa nagybetűkkel a volt elnök. Hozzátette, Ronald Reagan korábbi republikánus elnökhöz hasonlóan támogatja a nemi erőszakra, vérfertőzésre és az anya életveszélyére vonatkozó kivételeket.

A terhességmegszakításhoz való jog védelmét zászlójára tűző Harris-kampány úgy reagált, "úgy tűnik, Donald Trump máris elfelejtette", hogy a szeptemberi elnökjelölti vitán "többször is kitért" ugyanezen kérdés elől.

Trump akkor nem mondta meg, hogy megvétózna-e egy országos tilalmat,

noha augusztus végén az alelnökjelöltje azt nyilatkozta, szerinte Trump bevetné elnöki vétóját, ha a Kongresszus elfogadna egy erről szóló javaslatot. Amikor ezt firtatták a moderátorok, azt felelte az országos tilalom kapcsán:

Nos, nem lesz szükség [vétóra], mert nem fog megtörténni.

 Ahogy Trump, a mostani alelnökjelölti ütközet során J. D. Vance is az államok kezében hagyná az abortuszszabályozást, bár korábban kiállt egy országos tilalom, illetve "minimum sztenderd" mellett. A szenátor ellenben tegnap önkritikusan kijelentette,

Sokkal jobb munkát kell végeznünk, hogy visszaszerezzük az amerikai emberek bizalmát ebben a kérdésben, mely terén őszintén szólva nem bíznak bennünk.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
irán izrael támadás