Alaposan ráijesztettek a világ egyik legfélelmetesebb diktatúrájára – Itt a „szörnyrakéta”
Globál

Alaposan ráijesztettek a világ egyik legfélelmetesebb diktatúrájára – Itt a „szörnyrakéta”

Portfolio
Dél-Korea fegyveres erői 2024. október 1-jén egy katonai parádén vonultatták fel első alkalommal a nyilvánosság a legújabb stratégiai rakétát, a Hyunmoo-V-t. A bemutató a büszkélkedés mellett egyben fenyegetésként is felfogható Szöul riválisai számára – írja az Army Recognition.
A magyar gazdaság kilátásait is befolyásoló geopolitikai környezet kérdései, aktualitásai is terítéken lesznek október 17-i Budapest Economic Forum című konferenciánkon. Most érdemes regisztrálni!

A képességei miatt „szörnyrakétának” is nevezik Dél-Korea legújabb rakétáját, amely akár a világ egyik legnagyobb, kilenctonnás robbanófejét is képes szállítani. A források emellett azt is állítják,

hogy a Hyunmoo-V képes a mélyen a föld alatt meghúzódó alagutakba és bunkerekbe is behatolni, valamint képes a nukleáris fegyverekhez hasonló hatást kiváltani anélkül, hogy át kellene lépnie a nukleáris küszöböt.

A 36 tonnás össztömegű fegyvert a tolóereje képes átrepíteni az exoszférába, majd a hangsebesség tízszeresével (Mach 10) képes lecsapni a célpontjára.

A modern kialakításnak köszönhetően a dél-koreai rakétatudósok elérték, hogy az indításnál a rakéta csak minimális károkat okozzon az indítószerkezetben. A bemutatott fegyver pontos hatótávolsága nem ismert, a feltételezések szerint körülbelül 3000 kilométeres körzetben lehet hatékonyan bevetni, ezzel a közepes hatótávolságú ballisztikus rakéták közé sorolható. A gyártó Hanwha Aerospace úgy tervezte, hogy a kitérő rendszereknek köszönhetően képes legyen az ellenséges légvédelmi eszközök kijátszására.

Szöulban úgy számolnak, hogy a legalább 200 darab Hyunmoo-V-öst fognak hadrendbe állítani, reagálva ezzel az elmúlt időszakban tapasztalható, egyre nyomasztóbb fenyegetésre.

A bemutató nem volt teljesen váratlan, 2024 elején már Szöul bejelentette, hogy sikerrel tesztelték a fegyvert. Dél-Korea erőfitogtatása válaszként is értelmezhető Észak-Korea sorozatos fenyegetéseire. Phenjan és az ország vezetője, Kim Dzsongun sorozatosan rakétatesztekkel provokálja a feszültséget a Távol-Keleten, több alkalommal is aggasztó állításokat fogalmazott meg a térségei riválisai számára. Szöul viszont nem kizárólag válaszolni kíván a diktatúrának, hanem hatékony és összehangolt rendszert kiépíteni, amely képes a légvédelmi feladatok ellátásán túl képes akár a nukleáris létesítmények elleni csapásra is.  Dél-Korea az elmúlt években a világ egyik legfontosabb hadiipari központjává vált, számos modern harceszközt mutattak be, egyre nagyobb súllyal bírnak a globális fegyverexportőrök körében is.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
ukrán katona háború konfliktus vuhledár szerda