Itt az amerikai elnökválasztás újabb ütközete, de a szereposztás más lesz
Globál

Itt az amerikai elnökválasztás újabb ütközete, de a szereposztás más lesz

Szabó Ákos
Amerikai idő szerint ma este fog sor kerülni az amerikai elnökválasztási kampány harmadik vitájára, mely egy új, eddig nem látott párosítással várja a nézőket. Mint emlékezetes, az első elnökjelölti csörtét júniusban rendezték Joe Biden amerikai elnök és elődje, egyben potenciális utódja, Donald Trump között, míg a második szópárbaj szeptemberben zajlott a visszalépett Biden helyett beugró Kamala Harris alelnök és a republikánus volt elnök között. Egyelőre úgy tűnik, ez a harmadik vita lehet a kampány záróakkordja, mely keretében ezúttal az alelnökjelöltek fognak színpadra állni, így a demokrata Tim Walz és a republikánus J. D. Vance mérik össze magukat. Ahogy a "listavezetők", Harris és Trump jobbkezei is merőben eltérő víziókat kínálnak az amerikaiaknak, mégis sok közös van bennük, ami parázs vitával kecsegtet.

A MAGA-birodalom "trónörököse"

A 40 éves J. D. Vance az első ezredfordulós (millennial) generációhoz tartozó elnök- vagy alelnökjelölt, de rendhagyó módon nem politikusként került a rivaldafénybe: 2016-ban jelent meg önéletrajzi ihletésű regénye, a Vidéki ballada az amerikai álomról (Hillbilly Elegy), amely a fehér alsóosztálybeli családja megélhetési és anyja függőségi problémáit mutatja be.

Vance az érettségi után tengerészgyalogosként szolgált Irakban, majd 2010-ben a Yale-re szegődött jogot tanulni, ahol megismerkedett Usha Chilukurival, indiai gyökerekkel rendelkező későbbi feleségével és három gyermekének anyjával. Vance az egyetem elvégzése után kockázatitőke-befektetőként dolgozott a PayPal-alapító Peter Thiel cégénél a Szilícium-völgyben. 2022-ben szoros versenyben választották Ohio állam szenátorává – kampányához a vele továbbra is közeli kapcsolatot ápoló Thiel mintegy 10 millió dollárral járult hozzá.

Donald Trump júliusban jelentette be, hogy a relatíve zöldfülű Vance-t választotta alelnökjelöltjéül. A felemelkedésében az "amerikaiálom-szerű" életútja és a billegő államokkal tűzdelt középnyugati rozsdaövezethez való kötődése döntő erejű lehetett, valamint Tucker Carlson korábbi Fox News-műsorvezetővel és Trump fiával, Don Jr.-ral ápolt baráti viszonya is fontosnak bizonyulhatott. Kinevezésekor az amerikai média a "trumpizmus trónörökösének" aposztrofálta az "új jobboldal" kiemelkedő, gyors észjárású ideológusának tartott Vance-t, bár többen azt hangoztatták, nem ő a legjobb választás, ha Trump bővíteni kívánja a szavazótáborát.

Vance "posztliberális", munkásosztályt előtérbe helyező jobboldali populista ideológiájáról és annak hozományairól itt olvashatnak bővebben.

j. d. vance és donald trump
A republikánus elnökjelölt, Donald Trump volt amerikai elnök és a republikánus alelnökjelölt, J.D. Vance ohiói szenátor a republikánus jelölőgyűlés első napján a wisconsini Milwaukee-ban 2024. július 15-én. Fotó: Joe Raedle/Getty Images

A középsulis edző a szomszédból

J. D. Vance demokrata riválisa, a nebraskai születésű Tim Walz szintén a középnyugatról származik, 2019 óta Minnesota állam kormányzója. A Nemzeti Gárda korábbi tartalékos katonája, középiskolai tanár és futballedző, országosan ugyancsak kevésbé ismert Walz azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy Joe Biden visszalépése után végigturnézta az amerikai médiát, Trumpot és harcostársát "furcsának" bélyegezve.

A kétgyermekes Walz második ciklusát tölti Minnesota első embereként. Ezelőtt 12 évig képviselte az állam vidékies, főleg republikánusok által dominált 1. körzetét a Kongresszus alsóházában, hivatali idejében pedig főként mezőgazdasági és katonai ügyekkel foglalkozott. A hobbivadász Walz kezdetben széles körű fegyvertartáspárti álláspontot képviselt, ám kormányzóként aláírt több fegyvervásárlást korlátozó intézkedést (háttérvizsgálat, veszélyes fegyverbirtoklók nyilvántartása).

2022 óta, amikor a demokraták elnyerték a törvényhozási többséget is Minnesotában,

több jóléti és progresszívek által üdvözölt intézkedést hozott az államban,

mint például ingyenes ebédet biztosítottak az iskolásoknak és kiterjesztették az állami egészségbiztosítást. Emellett törvénybe iktatták az abortuszhoz való hozzáférést, növelték a transzneműek jogainak védelmét és legalizálták a marihuánát.

A szintén szerény körülmények közül származó, Nancy Pelosi volt házelnök és pártja valamennyi frakciójának támogatását élvező Walz az első olyan demokrata elnök- vagy alelnökjelölt 1980 óta, aki nem járt jogi egyetemre. A nyugati parti Kamala Harris valószínűleg a nemi, rassz alapú és földrajzi egyensúlyt kereste a vele közel egyidős Walz kiválasztásával, akinek a háttere, valamint egyenes, de laza stílusa reményei szerint jól jöhet a demokraták számára a vidéki és munkásosztálybeli szavazók, különösen a férfiak meggyőzésében.

Erre számíthatunk a vitán

Az alelnökjelölti vitákat természetüknél fogna kisebb érdeklődés követi, mint az élvonalt képviselő elnökjelölti összecsapásokat, viszont egy hiba, elszólás vagy rossz teljesítmény napokig magyarázkodásra kényszerítheti akár a kampány első emberét is. Amiben megfigyelhetjük majd a vita hatását, az az, hogy a komolyabb és komorabb imidzsű Vance-nek sikerül-e javítania az összességében negatív megítélésén, vagy esetleg az elevenebb Walz népszerűségén ütődik-e csorba. A korábbi évekhez képest idén jóval érdekesebb, és országosan kevésbé ismert karakterek fognak szembenézni egymással az alelnökjelölti vitán, így a legtöbben izgalmas küzdelemre számítanak.

A harc előreláthatólag a középnyugati államokban élő, többségében fehér alsó- és középosztálybeli szavazókért fog zajlani.

A szintén minnesotai Tom Emmer republikánus képviselővel próbavitákat tartó Vance minden bizonnyal "radikálisan liberális" intézkedései fogja támadni Walzot és Harrist, elsősorban a George Floyd minneapolisi megölését követő, olykor fosztogatásokba torkolló Black Lives Matter-tüntetések kezelése és a progresszív szociálpolitikai lépései miatt.

Számíthatunk továbbá arra, hogy a korábbi tengerészgyalogos Vance fel fogja hánytorgatni a Walz katonai múltja kapcsán felszínre került ellentmondásokat, miszerint a kormányzó tévesen állította, hogy háborús helyzetben fogott fegyvert, többször is eggyel magasabb ranggal hivatkozott magára, mint amivel nyugdíjba vonult, és hogy épp az egységének iraki bevetése előtt pár hónappal hagyta ott a Nemzeti Gárdát.

Walz ezek visszaverése érdekében a Vance-t megszemélyesítő Pete Buttigieg közlekedési miniszterrel készült a szópárbajra, a várakozásmenedzsment jegyében pedig

előzetesen azt hangoztatta, hogy rossz vitázó, és már-már fél a Yale-t végzett, vitahelyzeteket kedvelő Vance-től.

Erre válaszul egyébként Vance-ék is hasonló rébuszokban beszéltek Walzról, aki Trump egyik kampánytanácsadója szerint alaposan fel lesz készülve, mivel közel 20 éve politizál, bár Jason Miller elejtett egy Walzzal szembeni bírálatot is.

Nem lesz az a vadul gesztikuláló, nőies karikatúra, akit a gyűléseken látunk, amint Kamala Harrisre mutat és táncol a színpadon.

Várhatóan Walz szintén radikálisként kívánja majd lefesteni Vance-t és Trumpot, csak a másik oldalról: előhozakodhat a Project 2025-ben foglalt javaslatokkal, egy általuk korábban támogatott szövetségi abortusztilalom tervével vagy a volt elnök bevándorlásellenes retorikájával (utóbbit jól példázza Trump alaptalan megszólalása a Springfieldben kisállatokat evő bevándorlókról.)

Az Axios és a CNN tudósításai szerint bár egyik oldal sem készül túlzottan a másik személyes támadására, ha Walz mégis erre venné a fejét, nem kellene sokáig kutakodnia, hiszen elég felidéznie Vance pár évvel ezelőtti kritikáit Trumppal szemben, hiszen jelenlegi jobbkeze korábban idiótának és megvetendőnek, illetve "Amerika Hitlerjének" nevezte a volt elnököt. Walz emellett felhozhatja Vance kötelékeit a szilícium-völgyi elithez, illetve a "gyermektelen macskás nőket" kritizáló múltbéli megjegyzéseit is.

kamala harris donald trump vita
Donald Trump volt amerikai elnök és Kamala Harris amerikai alelnök a képernyőn a második elnökjelölti vita közben az amerikai Pennsylvania állambeli Philadelphiában 2024. szeptember 10-én. Fotó: Hannah Beier/Bloomberg via Getty Images

A szabályok kissé változtak

A CBS News által New Yorkban rendezett alelnökjelölti vita keleti parti idő szerint kedden 21 órakor kezdődik, magyar idő szerint szerda hajnali háromkor. A moderátorok a csatorna két műsorvezetője, Norah O'Donnell és Margaret Brennan lesznek. A CBS azt jelezte az AP szerint, hogy az ABC pár héttel ezelőtti gyakorlatától eltérően a moderátorok a jelöltekre fogják hagyni egymás állításainak tényellenőrzését, ahogy az a CNN júniusi eseményén történt.

Walz a jobb, Vance pedig a bal oldalon fog állni, de közönség nem lesz jelen a stúdióban. Nyitóbeszédek sem lesznek a 90 perces műsor során, amely két reklámszünetet fog tartalmazni (ez idő alatt a jelöltek nem kommunikálhatnak másokkal).

Változás az eddigi vitákhoz képest, hogy amíg az egyik jelölt beszél, a másik mikrofonja nem lesz lenémítva, csak ha a csatorna azt indokoltnak látja.

A kérdések megválaszolására két-két perc áll majd rendelkezésükre, majd egy-egy perc a viszontválaszokra. A vita végén az alelnökjelöltek két-két perces záróbeszédekkel fogják befejezni a csörtét.

A mai összecsapás tétjét alapvetően két tényező adja:

  • az egyik, hogy történelmi léptékben is kifejezetten szoros a Harris és Trump közötti versenyfutás, így az eddig háttérben lévő alelnökjelöltek számára sincs hibázási lehetőség,
  • a másik pedig, hogy ez lehet az utolsó elnök- vagy alelnökjelölti csörte idén, azaz a végső alkalom a két oldal érveinek ütköztetésére.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt elfogadta a CNN meghívását egy második Donald Trump elleni vitára, amelyet október 23-ra terveznek, de a republikánus zászlóvivő eddig elzárkózott ettől. Kérdés, hogy Vance teljesítményének tükrében változhat-e Trump hozzáállása.

Ám egyelőre úgy látszik, az alelnökjelölteké lehet a végső szó a november 5-i voksolás előtt.

Címlapkép: Kamala Harris, az Egyesült Államok demokrata alelnökjelöltje és alelnökjelöltje, Tim Walz minnesotai kormányzó egy kampánygyűlésen az egyesült államokbeli Philadelphiában, Pennsylvania államban 2024. augusztus 6-án. Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Kisállat biztosítások

A nyulunknak rossz hétvégéje volt, állatorvoshoz kellett vinni mindkét napon. Még 130 ezer forintot sem kellett kifizetnem, miközben a legnagyobb dolog, ami csináltak vele, az a röntgen volt. (Ism

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Swords-of-Iron_-_Merkava_Mk_4M_02