Elképesztő módszert fejlesztenek a kutatók egy nagyon gyakori mentális betegség kiszűrésére
Globál

Elképesztő módszert fejlesztenek a kutatók egy nagyon gyakori mentális betegség kiszűrésére

Portfolio
Kutatók érdekes megoldásokon dolgoznak, amelyek a legelterjedtebb mentális betegség, a depresszió korai felismerésére jelenthetnek majd megoldást. Az egyik forradalmi megoldás egy okostelefonon működő alkalmazással vizsgálná folyamatosan a felhasználók pupilláját, majd a mesterséges intelligencia segítségével értékelné ki az így kapott adatokat  - közölte a Medical Xpress.

A depresszió világszerte közel 300 millió embert érint, ami a Föld népességének mintegy 4%-át jelenti. A betegség felismerése azonban gyakran nehézségekbe ütközik, különösen ha az érintettek nehezen nyílnak meg és nem beszélnek negatív érzéseikről barátaiknak, családtagjaiknak, vagy a klinikai szakembereknek.

Sang Won Bae, a Stevens Műszaki Egyetem professzora szerint a depresszió diagnosztizálása nagy problémát okoz.

Ezen egy rendhagyó módszerrel kívánnak segíteni a jövőben. Mivel ma a világon a legtöbb ember naponta használ okostelefont, ez egy hasznos felismerő eszköz lehet

- mondta a szakértő.

Az egyik jelenleg fejlesztés alatt álló rendszer a PupilSense, amely a felhasználó pupilláiról készít folyamatos felvételeket a készülék előlapi kamerájával. Az adatok begyűjtése sorozatképek készítésével történik, mikor a felhasználók bizonyos alkalmazásokat nyitnak meg, vagy feloldják a készüléküket.

A módszer azon korábbi kutatásokon alapul, amelyek összefüggést mutattak ki a betegek pupillareflexei és a depressziós epizódok között. Egy négyhetes korai teszt során az alkalmazás 25 önkéntestől összesen 16 ezer pupillaadatot gyűjtött össze a mobilhasználat alatt.

A kísérlet során a rendszer képes volt 76%-os pontossággal jelezni a depressziós időszakokat.

Egy másik hasonló fejlesztés, a FacePsy a felhasználók arckifejezéseit elemzi. A PupilSensehez hasonlóan ez az alkalmazás is fényképeket készít a felhasználók előlapi kamerájával mobilozás közben, azonban a fejlesztők felhívják rá a figyelmet, hogy a szükséges mérések elvégzése után azonnal törlésre kerülnek, így a felhasználók személyes adatai biztonságban lesznek.

Egyre több pszichológiai tanulmány utal arra, hogy a depressziót olyan nonverbális kifejezések is jelezhetik, mint az arcizmok és a fej mozgásai

- magyarázza Bae. A kutatók meglepő összefüggéseket találtak, például a fokozott mosolygás és a depressziós hangulat között. A fejlesztők remélik, hogy ezek az alkalmazások a jövőben hatékony eszközökké válhatnak a depresszió korai felismerésében és kezelésében.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kína ellenlépéseket tesz, ha Trump rakétákat telepít Ázsiában