Eddig még nem látott nyomás alá helyezte Oroszország Ukrajnát: itt vannak a számok
Globál

Eddig még nem látott nyomás alá helyezte Oroszország Ukrajnát: itt vannak a számok

Portfolio
Az ukrán fegyveres erők bejelentették, hogy 2024 szeptembere rekordot hozott az orosz-ukrán háborúban, Moszkva eddig még soha nem tapasztalt mennyiségű Sahed-drónt vetett be.

Az orosz-ukrán háborúban már az első néhány hónapban elkezdte használni Moszkva azokat a drónokat, amelyeket Irántól szereztek meg. A Sahed-136 drónok használata eleinte még meglepetést okozott, azóta viszont szinte a mindennapok részévé vált a gyilkos fegyverek megjelenése az ukrán légtérben. A folyamatosan javuló ukrán légvédelmi képességeknek köszönhetően viszont ezeket egyre nagyobb hatékonysággal semmisítik meg.

Kijev beszámolója szerint Oroszország eddig még nem látott mennyiségű, összesen 1339 Sahed-136-ossal támadt Ukrajnára 2024 szeptemberében. A közlemény szerint minden egyes nap arról tájékoztathatta a közvéleményt az ukrán légierő, hogy különböző célpontok irányába tartó pilóta nélküli repülőgépek (UAV) lépték át az ország légterét.

A légvédelem azonban jól vizsgázott a kihívásokra, összesen 1107 esetben sikerrel hatástalanították a fegyvert, ez több mint 82 százalékos arányt jelent.

A problémát az jelenti, hogy a tömeges bevetésszám miatt ez még mindig 200 feletti sikertelen elhárítást mutat egyetlen hónap alatt. Azt is meg kell említeni, hogy ez csak a Sahed-drónok számára vonatkozik, ám az oroszok rendszeresen más típusú cirkálórakétákkal is támadják Ukrajnát, ezeket kisebb hatékonysággal képesek elhárítani.

A Sahed-drón a háború elején gyorsan az oroszok egyik legfontosabb fegyverévé lépett elő, mivel egyszerre nagy számban indíthatóak, ezzel lehetőség adódik, hogy túlterheljék az ukrán védelmi képességeket. A másik előnye, hogy olcsónak számít, ezért Moszkva képes kimeríteni a jóval költségesebb modern rakétarendszereket, mivel ezeknek egyetlen használata is millió dollár körüli összeget jelenthet.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Kína ellenlépéseket tesz, ha Trump rakétákat telepít Ázsiában