Betört Libanonba az izraeli hadsereg, elsöprő válaszcsapásra készülhet Irán - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden
Portfolio
Magyar idő szerint hétfő este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák, kedd délután pedig megérkezett a figyelmeztetés: Irán is válaszcsapásra készülhet. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.
Megosztás

Hatalmas támadást hajthat végre Irán

Daniel Hagari ellentengernagy, az IDF szóvivője nagyszabású iráni támadásra figyelmeztet.

Komolyan követjük a fenyegetést. Az Iránból érkező tűz nagy kiterjedésű lehet

- jelentette ki egy sajtótájékoztatón.

(Times of Israel)

Megosztás

Eldőlt: Irán megtámadja Izraelt, közölték a részleteket

Az iráni-izraeli konfliktus újabb fordulóponthoz érkezett. Amerikai források szerint Irán tájékoztatta a nemzetközi közösséget egy Izrael elleni támadás részleteiről - írja a Times of Israel.

Eldőlt: Irán megtámadja Izraelt, közölték a részleteket
Megosztás

Figyelmeztetnek: teljes körű háború robbanhat ki

A New York Times által megszólaltatott izraeli szakértők arra figyelmeztetnek, ha Irán valóban újra megtámadja Izraelt, az a konfliktus eszkalációjához vezethet - tudósított a Times of Israel.

Figyelmeztetnek: teljes körű háború robbanhat ki
Megosztás

Azonnali tűzszünetet követel Guterres

António Guterres ENSZ-főtitkár a libanoni konfliktus de-eszkalációját sürgeti, mivel attól tart, hogy Izrael fokozódó offenzívája a Hezbollah ellen, növeli egy regionális konfliktus kirobbanásának esélyét - közölte Guterres szóvivője kedden.

Stephane Dujarric kijelentette:

Guterres azonnali tűzszünetre szólít fel.

Hozzátette, hogy mindenáron el kell kerülni egy totális háborút Libanonban, és tiszteletben kell tartani Libanon szuverenitását és területi integritását.

(Times of Israel)

Megosztás

Figyelmeztetést adott ki az amerikai nagykövetség

Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége arra kéri munkatársait, hogy családjaikkal keressenek menedéket, mivel Irán hamarosan rakéta- és dróntámadást indíthat az ország ellen.

Megosztás

Egyiptom is reagált az izraeli offenzívára

Badr Abdelati egyiptomi külügyminiszter elítélte Izrael libanoni szárazföldi akcióját. A tárcavezető szerint Jeruzsálem a támadással az egész régiót lángba boríthatja.

Kairó hozzátette: semmiféle olyan status quot nem hajlandóak elfogadni, ami Libanon területi egységét veszélyeztetné.

(Times of Israel)

Megosztás

Washington szerint az áprilisihoz hasonló akcióra készül Irán

Az Egyesült Államok arra számít, hogy Irán a következő órákban egy áprilisihoz hasonló léptékű támadást indít Izrael ellen, válaszul Jeruzsálem libanoni offenzívájára.

Áprilisban Irán több mint 300 ballisztikus rakétát, "cirkálórakétát" és drónt lőtt ki Izraelre. A támadás minimális kárt okozott, a fegyverek nagy részét az Izraeli és a vele szövetséges államok légiereje elfogta.

(CNN)

Megosztás

Hollandia is menekíti az állampolgárait Libanonból

Hollandia bejelentette, hogy megkezdi az állampolgárai evakuációját Libanonból.

(Times of Israel)

Megosztás

Figyelmeztette Washington a közelgő iráni támadásra Izraelt

Daniel Hageri ellentengernagy, az IDF szóvivője magyar idő szerint délután négykor közölte, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt egy lehetséges iráni rakétatámadásra.

A szóvivő szerint az ország légvédelme készen áll a fegyverek elfogására, Teherán akciójának pedig "következményei lesznek".

(Times of Israel)

Megosztás

Pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten, egyből megmozdultak a tőzsdék

Irán állítólag rakétatámadásra készül Izrael ellen, ami a Közel-Keleti konfliktus további eszkalációját jelentené. A hírre azonnal reagált a piac, a részvénypiacok esése begyorsult, az olajár felpattant, és a menedékeszközök is erősödni kezdtek.

Pattanásig feszült a helyzet a Közel-Keleten, egyből megmozdultak a tőzsdék
Megosztás

Ugrik az olaj ára!

A Fehér Ház magas rangú tisztségviselőjének információi szerint Irán hamarosan ballisztikus rakétatámadást készül indítani Izrael ellen. A hírre hevesen reagálnak a piacok, többek között megugrott az olaj ára.

Ugrik az olaj ára!
Megosztás

Irán hamarosan támadást indíthat Izrael ellen

Az Egyesült Államok figyelmeztetést adott ki mely szerint Irán hamarosan rakétacsapást indíthat Izrael ellen. A Fehér Ház egyik magas rangú tisztviselője szerint konkrét jeleket észleltek erre vonatkozóan - írta meg a Bloomberg.

Irán hamarosan támadást indíthat Izrael ellen
Megosztás

Északra vezénylik a tartalékosokat

Az IDF jelezte, hogy négy tartalékos dandárt (nagyjából 20 ezer katonát) és egyéb alakulatokat vezényelnek az ország északi részébe, hogy segítsék a Libanon déli területei ellen indított támadást.

(Times of Israel)

Megosztás

Elmondta Izrael, meddig terveznek elmenni Libanonban

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy bejelentette, hogy az izraeli csapatok nem terveznek nagyobb libanoni városokba, köztük Bejrútba bevonulni. Az északi szomszéd ellen indított szárazföldi művelet a lehető legrövidebb ideig fog tartani - tudósított a Times of Israel.

Megosztás

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon egyelőre azonban mérsékelt reakciókat hozott az esemény. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni. Ami a tőzsdei mozgásokat illeti, Európában a tegnapi esést követően kisebb felpattanás láthatunk, Amerikában pedig kisebb esés jöhet.

Támadásba lendült Izrael - Hogyan reagálnak a tőzsdék?
Megosztás

Szíriában radarokat lőtt ki az IDF

Szíriai katonai források szerint dróntámadás ért három, az ország déli részén található légvédelmi radarállomást. A három célpontból egy egy katonai reptéren volt. A támadást drónokkal hajtották végre.

(Times of Israel)

Megosztás

Felfedte Izrael: szép csendben pokollá tették a Hezbollah életét az elmúlt egy évben

Izrael az elmúlt egy évben több mint 70 alkalommal lépte át a libanoni határt különleges egységekkel és mintegy 1000 Hezbollahhoz köthető objektumot számoltak fel – közölte az Izraeli Védelmi Erők (IDF) vezetése.

Felfedte Izrael: szép csendben pokollá tették a Hezbollah életét az elmúlt egy évben
Megosztás

Libanon az ENSZ-hez fordul

A libanoni parlament segélyt kért az ENSZ-től, annak érdekében, hogy el tudják látni azt a körülbelül egymillió menekültet, akik az izraeli bombázások miatt kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. Megkérték a libanoni Vöröskeresztet is, hogy segítsenek a segélyek elosztásában.

Megosztás

Korlátozások Tel-Avivban

Izrael több nagyvárosában, köztük Tel-Avivban korlátozásokat rendeltek el a Hezbollah potenciális támadásai miatt. A nagyobb összejöveteleket betiltották és beszüntették az oktatást olyan intézményekben, amelyek nincsenek elég közel az óvóhelyekhez.

(Times of Israel)

Megosztás

Az Al-Jazeera tovább pörgeti a legyőzött izraeli hadsereg témáját

A katari székhelyű lap több posztot is közzétett az elmúlt órákban, melyben azt állítják bejrúti források alapján, hogy szétverte a Hezbollah az izraeli hadsereg első támadását.

Ismét fontos hangsúlyozni: izraeli és / vagy független forrásból erre semmilyen bizonyíték nincs, Izrael szerint pedig a katari médiacég extrém módon elfogult az iszlamisták irányába.

Megosztás

Bejrúti tudósító: kivonult az izraeli hadsereg

Továbbra is zajlik az információs ködösítés az izraeli invázióval kapcsolatosan, az Al-Jazeera bejrúti tudósítója azt állítja:

az IDF bement Libanonba, majd rövid tűzharc után távoztak is.

Izrael az Al-Jazeerát egyébként iszlamista propagandalapnak tartja és be is tiltották idén a katari székhelyű vállalatot az országban.

Megosztás

Egymásnak totálisan ellentmondó hírek jönnek az izraeli invázióról: most akkor vannak vagy nincsenek IDF-katonák Libanonban?

Izrael azt állítja, hogy megindult Libanon területén a Hezbollah elleni támadás, az iszlamista szervezet szerint viszont nincsenek izraeli katonák az országban. Ori Goldberg izraeli politikai kommentátor elmondta az Al-Dzsazírának, hogy lehetséges feloldani az ellentmondást.

Egymásnak totálisan ellentmondó hírek jönnek az izraeli invázióról: most akkor vannak vagy nincsenek IDF-katonák Libanonban?
Megosztás

20 település kiürítését rendelte el Izrael

Izraeli oldalról is megérkezett annak megerősítése, hogy elrendelte a hadsereg libanoni települések kiürítését, összesen 20 város lakossága kapott ilyen felhívást.

Az IDF közölte: nem akarják bántani a civil lakosságot, de mindenki, aki a Hezbollah létesítményei körül tartózkodik, életveszélyben van.

Megosztás

A Hezbollah szerint nincsenek is izraeli katonák Libanonban

Miközben Izrael arról kommunikál, hogy Dél-Libanonban heves harcok dúlnak, a Hezbollah médiakommunikációs vezetője azt nyilatkozta, hogy nincsenek izraeli katonák az ország területén.

(Reuters)

Megosztás

Kimenekítési parancsot adott ki az izraeli hadsereg

Arab nyelvű üzenetben szólította fel az izraeli hadsereg több mint egy tucat Dél-Libanonban található település lakosságát, hogy azonnal hagyják el lakóhelyeiket és induljanak északnak.

Megosztás

Fadi-4-est lőttek ki Izrael központjára

A Hezbollah vállalta a felelősséget az Izrael központját ért támadásokért, azt is megosztották, hogy Fadi-4-es rakétákat lőttek ki és a Moszad központját célozták.

Megosztás

Észak-Izrael elég súlyos támadás alatt áll

A Hezbollah folyamatosan lövi Izrael északi részét, az IDF közlése szerint milliók vonultak fedezékbe a támadások miatt.

Megosztás

Megrakétáztak egy amerikai bázist, átjutottak a légvédelmen

Rakétatámadás érte kedden az iraki főváros nemzetközi repülőterén található amerikai katonai bázist. Az AFP-nek nyilatkozó biztonsági források szerint három rakétát lőttek ki a Victory bázisra, amelyek közül kettőt sikerült elhárítani a védelmi rendszernek.

Megrakétáztak egy amerikai bázist, átjutottak a légvédelmen
Megosztás

Videó: rakéta csapott Izrael központjába, hatalmas robbanás rázta meg Kfar Kászim városát

Rakétatalálat érte Kfar Kászim települést, egy arab lakosságú várost Izrael központjában – jelentette az izraeli hadsereg.

Videó: rakéta csapott Izrael központjába, hatalmas robbanás rázta meg Kfar Kászim városát
Megosztás

Ez nagyon ciki: Moszad-ügynök volt Irán Moszad-vadász különleges ügynökségének vezetője

Izrael nemzetközi hírszerzési szervezete, a Moszad teljes mértékben beépült az iráni hírszerzésbe, olyannyira, hogy Irán Moszad-ellenes szervezetének vezetője és mintegy 20 tagja is Izraelnek dolgozott – mondta Mahmud Ahmadinezsád, Irán volt elnöke egy interjúban.

Ez nagyon ciki: Moszad-ügynök volt Irán Moszad-vadász különleges ügynökségének vezetője
Megosztás

Mit akar elérni Izrael a Libanon elleni invázióval? - Ez a 3 legfontosabb stratégiai cél

Ma hajnalban izraeli deszantosok lépték át Libanon határát: megkezdődött ezzel az Északi Nyilak hadművelet szárazföldi komponense. Izrael kormánya limitált betörést és korlátozott célokat emleget, a helyzet azonban mindenképpen veszélyesnek és kockázatosnak nevezhető.

Mit akar elérni Izrael a Libanon elleni invázióval?  - Ez a 3 legfontosabb stratégiai cél
Megosztás

Újabb rakétákat lőtt ki a Hezbollah

Nagyjából 10 perce megszólaltak a légvédelmi szirénák az észak-izraeli Civon faluban is. A kilőtt lövedékek számáról egyelőre nem érkeztek hírek.

(X)

Megosztás

Figyelmeztet Izrael: a civilek ne menjenek a Litáni folyótól délre

Avicsaj Andrae ezredes, az IDF arab nyelvű szóvivője az X-en közzétett bejegyzésében felszólította a libanoni civil lakosságot, hogy a Litáni folyótól délre található területeken ne közlekedjenek gépjárművel.

A szóvivő szerint a térségben intenzív harcok folynak, a Hezbollah pedig civil járművekkel közlekedik a környéken. Ezért kérik a lakosságot, hogy mellőzzék a járművek használatát.

(X)

Megosztás

Damaszkuszt is lebombázta az izraeli légierő

Egyelőre nem világos, pontosan mit támadtak Szíria fővárosában, a közösségi médiában lángoló lakóházakról érkeztek felvételek.

Iránhoz köthető források szerint egy televíziós műsorvezető is meghalt a támadásokban, független források ezt nem erősítették meg.

Megosztás

Megjött az első videó a Libanon elleni invázióról: izraeli elitalakulat lépett át a határon

Videót publikált az Izraeli Védelmi Erők (IDF) hivatalos X-oldala a Libanon elleni invázió kezdetéről.

Megjött az első videó a Libanon elleni invázióról: izraeli elitalakulat lépett át a határon
Megosztás

Bejrútot bombázza az izraeli légierő

Az IDF közlése szerint lőszerraktárakat és más katonai objektumokat vettek célba a libanoni fővárosban. A célpontok a Hezbollahhoz köthetők.

Megosztás

Megindult a Hezbollah megtorlása: támadás alá került Metula

Riadószirénák szólnak Izrael északi részén, a határon található Metulát és térségét lövi a Hezbollah.

Megindult a Hezbollah megtorlása: támadás alá került Metula
Megosztás

Megtörte a csendet a Fehér Ház: véleményt mondtak Izrael libanoni inváziójáról

Izrael önvédelemből jár el, az Egyesült Államok ezért mindenben támogatja Jeruzsálemet – idézi a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivőjét a Times of Israel.

Megtörte a csendet a Fehér Ház: véleményt mondtak Izrael libanoni inváziójáról
Megosztás

Műveleti célok

Az izraeli haderő csak "néhány napig" tervez Libanon területén tartózkodni, még csak nem is hetekkel számolnak - írja a Sky News.

Közben az is kiderült, hogy "Északi Nyilak" névre hallgat a Libanon elleni hadművelet.

Megosztás

Megindult a támadás: betört Libanonba az izraeli hadsereg

Tegnap behatoltak az Izraeli Védelmi Erők (IDF) katonái Libanonba, egyelőre a sajtó limitált támadást emleget, amely néhány határ menti településre és objektumra korlátozódik.

Megindult a támadás: betört Libanonba az izraeli hadsereg
Megosztás

Aktiválódott a légvédelem Szíriában

A szíriai állami média közleménye szerint Damaszkusz közelében megsemmisített a légvédelem egy "ellenséges repülő célpontot". Arról pillanatnyilag nincsenek információk, hogy mit lőttek le a főváros közelében, illetve hogy kihez tartozott az eszköz.

(Times of Israel)

Megosztás

Az éjszakai ülésen döntött az izraeli kormány a kommandósok bevetéséről

A ma hétfő éjszakai biztonsági kabinetülésen döntött úgy az izraeli kormány, hogy "időben és térben" korlátozott szárazföldi támadást indít a határ menti célpontok ellen.

Jeruzsálem közleménye szerint a különleges alakulatok célja nem libanoni területek megszállása volt, csak a határ közelében található célpontok kiiktatása.

Ennek fényében nem lehet teljesen kizárni, hogy az Egyesült Államok végül tényleg le tudta beszélni Jeruzsálemet arról, hogy komolyabb offenzívát indítson Libanon ellen, bár továbbra is kérdéses, hogy egy kizárólag a határ menti településeket célzó rajtaütéssorozat után miért döntene úgy a Hezbollah, hogy visszavonja csapatait a Litáni folyó mögé.

(Axios)

Megosztás

Beismerte Izrael: órákkal ezelőtt átlépték a libanoni határt - Akcióban az elit kommandósok

Ahogyan arra számítani lehetett, Izrael komolyan vette a műveleti titoktartást, így órákon keresztül nem lehetett tudni, megindult-e már a szárazföldi támadás Libanonban. Most kiderült, hogy igen - írja a Times of Israel.

Beismerte Izrael: órákkal ezelőtt átlépték a libanoni határt - Akcióban az elit kommandósok
Megosztás

Újabb európai ország kezd evakuációba

Repülőgépet bérelt a brit kormány a Libanonban tartózkodó brit állampolgárok elszállítására.

Újabb európai ország kezd evakuációba
Megosztás

Kiderült, meddig tervezi visszaszorítani a Hezbollahot Izrael - Nagy fába vágták a fejszéjüket

A Times of Israel-nek nyilatkozó amerikai tisztségviselők elmondták: Jeruzsálem nem kisebb célt tűzött ki magának, mint hogy a Litáni folyó mögé szorítsa vissza a Hezbollah fegyvereseit.

Kiderült, meddig tervezi visszaszorítani a Hezbollahot Izrael - Nagy fába vágták a fejszéjüket
Megosztás

Legalább hat robbanást jelentettek Bejrútból

A libanoni hatóságok "legalább hat, vagy hét" robbanást jelentettek azt követően, hogy az izraeli légierő támadást mért a főváros déli részén található Hezbollah-központ ellen. Az IDF arab nyelvű közleményben az akció előtt egy órával felszólította a lakosságot a környék elhagyására.

(Times of Israel)

Megosztás

Újabb rakéták indultak Izrael felé, az amerikaiakat is lőtték

Beindultak a légitámadást jelző szirénák Izrael egyik legészakibb településén, Misgav Am kibucban. A falu egyike annak a három településnek, amiket ma este Izrael műveleti területté nyilvánított. A környék lakosságát már hónapokkal ezelőtt evakuálták. Károkról nem érkeztek hírek.

Ezzel nagyjából egy időben két Katyusa-rakétát lőttek a Bagdadi Nemzetközi Repülőtér közelében állomásozó amerikai katonákra. A légvédelem a lövedékeket elfogta. Arról nincsenek információk, hogy a támadásnak köze van-e a libanoni konfliktushoz.

(Times of Israel)

Megosztás

Kiszivároghatott az első videó az izraeli csapatmozgásokról

Azóta, hogy magyar idő szerint este kilenc óra környékén az izraeli tüzérség elkezdte lőni Libanon déli részét, meglehetősen kevés videós tartalom került fel a közösségi médiafelületekre.

Az X-en azonban elkezdett terjedni egy felvétel, melyen elméletileg az látható, amint az IDF katonái teherautókon (talán jelentősen átalakított amerikai M35-ösökön, de a videó alapján nehéz megállapítani) tartanak a libanoni határ felé.

Az IDF nyomatékosan kérte az izraeli lakosságot, hogy ne osszanak meg felvételeket a csapatmozgásokról, így nem lehet minden kétséget kizáróan igazolni, hogy a fenti videó valóban ma éjszaka készült-e (a Visegrád24 fiók általában többé-kevésbé megbízható tartalmakat tesz közzé, de őket sem kerülik el a pontatlanságok).

Megosztás

A Hezbollah állítólag már lövi az IDF alakulatait

A siíta terrorszervezet közleménye szerint nagyjából fél órája kiszúrták a határ közelében mozgolódó izraeli csapatokat, és tüzet nyitottak rájuk.

Jeruzsálem egyelőre nem kommentálta a Hezbollah bejelentését, ahogyan arról sincsenek információk, hogy az IDF egyáltalán átlépte-e már a Libanont Izraeltől elválasztó Kék Vonalat.

(Times of Israel)

Megosztás

Videón a libanoni főváros elleni támadások

Az X-en friss videó jelent meg, melyen a Bejrút elleni ma éjszakai izraeli légicsapások láthatóak és hallhatóak. A robbanások csak a horizonton láthatóak.

Az IDF a város déli részén elterülő hezbollah-központ épületeit támadja, hivatalosan három légicsapást jelentettek be, melyek előtt egy órával felszólították a civileket az érintett terület elhagyására.

Megosztás

A Hezbollah is lőni kezdte Izraelt

Az izraeli légierő három ballisztikus rakéta indítását észlelte Libanon területéről. A fegyvereket az északi határ mellett fekvő Shtula falu irányába lőtték ki.

A rakéták a lakott területen kívül csapódtak be, a légvédelem nem aktiválódott.

(Times of Israel)

Megosztás

Hivatalos: az izraeli védelmi kabinet rábólintott a konfliktus "új szakaszba léptetésére"

Az izraeli biztonsági kabinet hivatalosan is rábólintott a Hezbollah elleni harc új szakaszba léptetésére, amely most már szinte biztosan egy korlátozott szárazföldi offenzívát fog magában foglalni.

Az északi katonai körzet vezérkara már órákkal ezelőtt elfogadta a haditervet, részletek azonban erről egyelőre érthető okokból nem elérhetőek.

(Ynet)

Megosztás

Két órája tart a tüzérségi előkészítés

Az izraeli tüzérség két órája lövi Libanon déli részét. A rendelkezésre álló információk szerint az ütegek néhány percenként megeresztenek egy-egy sorozatot.

A szárazföldi akciókat általában ilyen tüzérségi támadásokkal szokták előkészíteni, arról azonban egyelőre nincsenek információk, hogy az IDF határon állomásozó mintegy száz harckocsija, illetve egyéb szárazföldi egységei megindultak volna Libanon felé.

(BBC)

Megosztás

Bejrútot bombázta az izraeli légierő

Alig egy órája figyelmeztette az IDF arab nyelvű szóvivője a bejrúti civileket, hogy hagyják el a Hezbollah központjának számító Darije kerület három épületének környékét, libanoni hírforrások szerint már meg is semmisítették az izraeli gépek a három célpontot.

(Times of Israel)

Megosztás

Aggódik Washington: eszkalálódhat a konfliktus

Egy neve elhallgatását kérő amerikai képviselő arról nyilatkozott, hogy Washingtonban aggódnak amiatt, hogy a "korlátozott" akcióan induló izraeli támadás kicsúszhat Jeruzsálem irányítása alól, és egy szélesebb körű konfliktussá eszkalálódhat.

(Axios)

Megosztás

Hátrahagyhatta a lakosságot a libanoni hadsereg

Egy CNN-nek nyilatkozó dél-libanoni civil szerint a libanoni katonák anélkül vonultak vissza a határ mellől, hogy megpróbáltak volna segíteni az ott rekedt civileknek az evakuációban. A nyilatkozó nő megerősítette, hogy bő egy órája tart az izraeli tüzérségi támadás a térségben.

Megosztás

Az IDF kéri a lakosságot: ne osszanak meg információkat a csapatmozgásokról

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy arra szólította fel az izraeli lakosságot, hogy ne osszanak meg és ne higgyenek el olyan médiatartalmakat, amelyek az izraeli csapatmozgáshoz köthetőek, de nem hivatalos forrásból származnak.

Az izraeli katonai vezetésnél (illetve a világ legtöbb fegyveres erejénél) sztenderd procedúra erre kérni a lakosságot. Jeruzsálem ilyen kéréseket intézett a civilekhez a gázai invázió során többször is.

(The Times of Israel)

Megosztás

Véget ért a biztonsági kabinet ülése Izraelben

Véget ért az izraeli biztonsági tanács ülése Tel-Avivban. Benjamin Netanjahu miniszterelnök most egy szűkebb körrel kezdett tanácskozásba kormányzat helyi központjában, a Krijában.

(The Times of Israel)

Megosztás

Hamarosan Bejrútot fogják bombázni az izraeli gépek

Avichay Adraee ezredes, az IDF arab nyelvű szóvivője az X-en osztott meg egy bejegyzést, amelyben arra szólította fel a bejrúti civileket, hogy sürgősen hagyják el a Hezbollah bejrúti központjának számító Danijeh városrész három épületének 500 méteres környékét, mivel hamarosan bombatalálatot fognak kapni.

Megosztás

Egyelőre nem érkeznek megbízható jelentések a szárazföldi támadásról

A közösségi médiafelületeket ellepték az izraeli támadás szárazföldi szakaszának megindulásáról szóló bejegyzések, ezeket az információkat azonban sem független források, sem Izrael nem erősítette meg.

Jeruzsálem a műveleti biztonság szavatolása érdekében valószínűleg megtiltotta a katonáknak, hogy videókat és fotókat készítsenek, így az ilyen tartalmak csak az IDF hivatásos fotósaitól, illetve civilektől várhatóak.

Megosztás

Kétes értelmű nyilatkozatot tett Iránról a Hezbollah

A Hezbollahhoz köthető Hasszán Fadlallah libanoni parlamenti képviselő az al-Dzsadíd helyi rádiónak nyilatkozva elmondta, hogy a milícia nem kért segítséget szövetségesétől, Irántól, mert ez az ország - mint fogalmazott - eleve "az oldalukon áll".

Nem lehet biztosra tudni, hogy Irán ki fog-e maradni a konfliktusból, ugyanakkor a perzsa állam Iszmail Hanijeh, a Hamász politikai vezetőjének halála után sem indított támadást Izrael ellen.

(MTI)

Megosztás

Egy izraeli politikus "buktatta le" az inváziót

Arijeh Deri, az izraeli Shah párt országgyűlési képviselője egy harcba induló katonáknak szóló imát osztott meg X-fiókján. Deri az elmúlt időszakan részét képezte a katonai döntéshozás felső szintjének, így valószínűleg megbízható információkkal rendelkezik a hadműveletről.

A libanoni határon egyelőre még csak az izraeli tüzérség kezdett akcióba, a szárazföldi műveletek előtt azonban jellemző az, hogy a tüzérség előkészíti a terepet. Valószínűleg néhány órán (talán néhány percen) belül megindul a szárazföldi támadás.

(X)

Megosztás

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

Címlapkép: izraeli Merkava IVM harckocsi Gázában. A címlapkép illusztráció, forrása: IDF Spokesperson's Unit via Wikimedia Commons

MNB Intézet

SZJA 1% - mire ad a magyar?

A személyi jövedelemadó 1+1 százalékát egy 1996-os törvény értelmében van lehetőség felajánlani. Ez az egyetlen módja annak, hogy egy állampolgár közvetlenül \"beleszóljon\" az állami k

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A forintgyengülés csak idő kérdése: elemzők szerint ennyi lesz az euró
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Ez is érdekelhet
izrael irán háború támadás