Amerikai elnökválasztás 2024: úgy néz ki, Donald Trump már készül az eredmény kétségbe vonására
Globál

Amerikai elnökválasztás 2024: úgy néz ki, Donald Trump már készül az eredmény kétségbe vonására

Portfolio
Nyilvános megszólalásaival és közösségi médiás posztjaival, valamint több mint 100 perrel Donald Trump volt amerikai elnök kifogások egész sorát kilátásba helyezte, ha elveszítené a 2024-es amerikai elnökválasztást. Az Axios összegyűjtötte, a republikánus elnökjelölt eddig milyen vádakat fogalmazott meg, és mire számíthatunk az idei választás kapcsán.

Miután négy évvel ezelőtt Donald Trump választási csalást kiáltó retorikája – a volt elnök szerint önhibáján kívül – abba torkollt, hogy 2021. január 6-án a szimpatizánsai megostromolták a Capitolium épületét, ahol a Kongresszus éppen az eredményeket hitelesítette, 2024-ben is hasonló aggodalmak övezik a voksolást.

A volt elnök múlt hétfőn azzal vádolta alaptalanul a demokratákat, hogy a külföldön tartózkodó állampolgárok levélszavazását az állampolgárság vagy a személyazonosság ellenőrzésének megkerülésére használják. Eközben egy múlt heti pennsylvaniai gyűlésén Trump elítélte a választás előtt 45 nappal történő előzetes szavazás "ostoba" koncepcióját, jóllehet híveit az abban való részvételre biztatta. A republikánus zászlóvivő emellett inkompetensnek és megbízhatatlannak nevezte az amerikai postaszolgálatot a levélszavazás lebonyolítására.

A hónap elején Trump azt követelte, a képviselőház republikánus tagjai a kormány leállásával való fenyegetést kihasználva javasolják az állampolgárság igazolásának bevezetését a szövetségi választásokon való regisztrációhoz. A próbálkozás kudarcba fulladt, de új ürüggyel szolgált Trump és szövetségesei számára, hogy választási csalásra hivatkozzanak – még úgy is, hogy

már most is illegális és szigorú büntetést von maga után, ha valaki nem állampolgárként voksol a szövetségi választásokon.

A volt elnök akkor is jogilag megalapozatlanul gyanúsította meg csalással a demokratákat, amikor júliusban Joe Biden elnök visszalépett a jelöltségtől Kamala Harris alelnök javára.

Földcsuszamlásszerű győzelem kell, mert olyan átkozottul sokat csalnak

- jelentette ki Trump Pennsylvaniában.

A Reuters/Ipsos augusztusi közvélemény-kutatása során a republikánus szavazók 71%-a mondta azt, hogy a választási csalás széles körben elterjedt probléma, ami jelentősen magasabb arány a függetlenek 37%-ánál és a demokraták 16%-ánál.

Jogi csatározásból nincs hiány

2020 után a Republikánus Párt átszervezett és Trumphoz hű vezetőkkel feltöltött apparátusa mintegy 175 ezer önkéntes választási megfigyelőből és szavazatszámlálóból álló hálózatot épített ki. A Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) nemrég azt közölte,

26 államban több mint 120 pert indítottak a választási procedúrával kapcsolatban.

"Választási integritási műveletünk a választások biztonságáért küzd, és elősegíti minden egyes legális szavazat átláthatóságát és tisztességességét. Ez bizalmat ad a választóknak, hogy a voksukat megfelelően számolják meg, ezzel ösztönzi a választási részvételt" - mondta Claire Zunk, az RNC szóvivője a Reuters szerint.

Egyes jogi szakértők és választójogi csoportok szerint a republikánusok ezzel a rendszerbe vetett hitet akarják aláásni. A Harris-kampány közleményében úgy fogalmazott, hogy a republikánusok "azt tervezik, hogy bizalmatlanságot szítanak a választásokban és aláássák a demokráciánkat, hogy aztán a vereségük után csalást kiálthassanak."

Trump a júniusi elnökjelölti vitán sem jelentette ki egyértelműen, hogy a veresége esetén is elfogadná a választási eredményét:

Ha tisztességes, törvényes és jó választás lesz, akkor abszolúte.

Mike Johnson republikánus képviselőházi elnök a múlt héten megígérte, csak akkor hitelesíti a 2024-es választás eredményét, ha az "szabad, tisztességes és biztonságos választás" lesz.

Többek közt a billegő államnak számító Georgiában a trumpisták által dominált választási bizottság – a demokraták szerint jogtalanul – új szabályokat fogadott el. Az egyik módosítás alapján a megyei választási tisztviselők, ha szabálytalanságot vélnek felfedezni, az eredmény hitelesítése előtt vizsgálatot indíthatnak, míg egy másik intézkedés kézi szavazatszámlálást ír elő az egész államban. A változtatásokat Georgia állam republikánus főügyésze, illetve választásokért felelős tisztviselője sem támogatja.

Mindeközben egy másik csatatérállamban, Arizonában az America First Legal Foundation nevű konzervatív érdekvédelmi csoport egy jogilag vakmerő keresetet nyújtott be, miszerint a bíróságoknak rendelkeznie kellene az eredmények megsemmisítésének jogával a helyi hatóságok "mulasztása vagy észlelt szabálytalansága" esetén.

a bíróságok 2020-ban több mint 60, Trump vereségét támadó keresetet utasítottak el.

A Reuters azt írja, a republikánusok idén hamarabb nyújtják be a jogi panaszaikat, és jóval szélesebb körű csalásra vonatkozó állításokat fogalmaznak meg.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Haldoklik a kínai vállalkozó szellem

\"Az egész iparág a szemünk láttára halt meg. A vállalkozói szellem halott. Nagyon szomorú látni.\" Ezt a mondatot egy pekingi gazdasági-politikai tisztségviselő mondta a Financial... The post

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyarok millióinak a lakásügyébe nyúlt bele a kormány, messziről bűzlik a végeredmény
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
izraeli légierő f-16 vadászbombázó idf iaf stock