Economist: Ukrajna el fogja veszíteni a háborút, és a Nyugattal is szembefordulhat, ha így mennek tovább a dolgok
Globál

Economist: Ukrajna el fogja veszíteni a háborút, és a Nyugattal is szembefordulhat, ha így mennek tovább a dolgok

Portfolio
Ukrajna vesztésre áll az Oroszországgal vívott, fenntarthatatlan anyagháborúban, Kijevnek és szövetségeseinek azonnali szemléletváltásra van szüksége, ha azt akarják, hogy Moszkva ne győzzön – írja az Economist. Arra is kitérnek, hogy Ukrajna akár szembe is fordulhat a Nyugattal, ha úgy érzi az ország lakossága, hogy elárulták őket.

A lap arról ír: az orosz haderő súlyos veszteségek mellett, de lassan és biztosan nyomul előre a Donbaszban, közben az ukrán haderőben és a hátországban is egyre súlyosabb problémák vannak. Az oroszok lerombolták az ukrán energia-ellátó infrastruktúra nagy részét, a lakosság kezd belefáradni a háborúba, a hadsereg nem tud elég katonát mozgósítani a védvonalak megtartásához sem, nemhogy egy ellentámadáshoz. Közben Ukrajna nyugati támogatása is kezd apadni, ebben a kérdésben ráadásul kritikus változást hozhat az, ha Donald Trumpot elnökké választják Amerikában.

Az Economist úgy látja,

nem reális, hogy Volodimir Zelenszkij elnök továbbra is ragaszkodik ahhoz az állásponthoz, hogy az ukrán haderő vissza tudja foglalni Ukrajna egész területét,

az pedig, hogy rendületlenül kitart emellett, csak csökkenti az elnök támogatottságát Nyugaton. A gazdasági lap szerint új megközelítésre van szükség.

Az Economist szerint Putyin fő célja nem az ukrán területek megszerzése, hanem az, hogy meggátolja, hogy nyugati típusú, virágzó demokrácia alakuljon ki az országban. Így Zelenszkijnek is inkább ezt az üzenetet kellene kommunikálnia, hiszen nincs elég katonája az orosz hadsereg kiűzéséhez.

Ha Zelenszkij és a Nyugat is elfogadja ezt a szomorú igazságot – írják -, meg lehet fogalmazni reális és elérhető háborús célokat és ennek mentén össze lehet rakni Ukrajna nyugati támogatási csomagjait is, illetve az ország biztonsági garanciáit. Ehhez a lap szerint természetesen valóban kelleni fog még több fegyver és engedély is arra, hogy nagy hatótávolságú fegyverekkel támadhassák Oroszország belső területeit. Emellett az ukrán hadiipar fejlesztése is szükséges.

Végül, az Economist szerint meg kell hívni Ukrajnát a NATO-ba, úgy is, hogy nincs tűzszünet és úgy is, hogy egyelőre nem áll vissza az ország területi integritása.

Nyilván ehhez kitételnek kell tenni azt, hogy a kollektív védelem nem terjed ki a megszállt területekre, ahogy az NSZK NATO-tagsága sem terjedt ki az NDK területére.

Az Economist úgy látja: ha Ukrajna elveszti a háborút, a Nyugat is nagyon rosszul jár, hiszen Oroszország, Kína, Irán és Észak-Korea megerősödnek, béke pedig hosszabb távon sem lesz.

Ráadásul Ukrajna is diszfunkcionális, sőt, veszélyes ország lehet, ha Vlagyimir Putyin elhiteti az ukrán nacionalistákkal és szélsőségesekkel, hogy elárulta őket a Nyugat.

A lap felidézi: a Donbaszban, 2014-ben is hasonló történt, amikor Putyin elérte, hogy a helyi közösség fogjon fegyvert Kijev ellen.

Az Economist szerint összességében a NATO-tagsággal sikerülne a győzelmet újraértelmezni, az elérhető háborús célok megfogalmazása elrettentené Oroszországot, a NATO pedig jól járna az ukrán fegyvergyártás felpörgetésével. Egy részleges ukrán győzelem egy megvalósítható győzelmi terv mentén még mindig jobb, mintha legyőzi Oroszország Ukrajnát - írják.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukrán-fegyver-háború-hadsereg-bmp-katona-katonaság-konfliktus-ukrajna