Betámadták az amerikai szenátusban a magyar kormányt
Globál

Betámadták az amerikai szenátusban a magyar kormányt

Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus csoportjának vezetője szerda esti beszédében erősen bírálta Magyarország kormányát az általa autokratikus rezsimeknek nevezett országokkal való kapcsolata miatt. Kijelentette, hogy ez a magatartás nem felel meg sem az amerikai értékeknek, sem a stratégiai érdekeknek. McConnell kiemelte, hogy Magyarország nyilvánosan és hangosan támogatja Moszkvát, Pekinget és Teheránt, megjegyezve, hogy a magyar vezetők rendszeresen készülnek az „amerikai hanyatlásra”.

Mitch McConnell, az amerikai szenátus republikánus frakcióvezetője, a párt egyik legbefolyásosabb politikusa a Kongresszusban szigorú üzenetet intézett a NATO-hoz, bírálva amiért a katonai szövetség elnézi, hogy Magyarország – a szenátor által – autokratikus rezsimeknek nevezett államokkal épít ki kapcsolatokat. McConnell kijelentette, hogy Magyarország vezetői nem titkolták meggyőződésüket, hogy a jövő az amerikai hanyatlásé, és az amerikai gyengeségre készülnek. „A mi kudarcunkra fogadnak” – mondta a politikus.

Hangsúlyozta, hogy az autokratáknak való meghajlás nem az erő jele, és az amerikai vezetőknek nem szabad dicsérniük azokat, akik így tesznek utalva arra, hogy a szeptember 10-i elnökjelölti vitában Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje Orbán Viktorral való jó kapcsolatáról beszélt.

„Semmi keménység nincs abban, ha valaki meghajol az autokraták előtt. És Amerika vezetői semmit sem nyerhetnek azzal, ha dicsérik azokat, akik ezt teszik” – mondta McConnell.

McConnell rámutatott arra is, hogy Magyarország jelentős befektetéseket csábított be kínai vállalatoktól, támogatja Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, valamint gazdasági kapcsolatokat tart fenn Iránnal.

Összegzése szerint a revansista hatalmaknak való alárendeltség nem amerikai érték és nem szolgálja Amerika érdekeit.

Megjegyezte, hogy miközben számos európai szövetséges ébred rá a Kína által jelentett stratégiai kihívásra és a ragadozó kínai befolyás veszélyeire, szerinte Magyarország a Nyugat legelszántabb ellenfeleinek pályájára sodródott. McConnell kiemelte, hogy a magyar kormány nyíltan támogatja Moszkvát, Pekinget és Teheránt, valamint ünnepli a kínai vállalatok jelentős befektetéseit.

„Magyarország vezetői nem titokban udvarolnak Moszkvának, Pekingnek és Teheránnak. Hanem nyilvánosan és hangosan is” – fogalmazott McConnell.

McConnell kifogásolta, hogy Orbán Viktor miniszterelnök szerinte „hiperracionálisnak” nevezte Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, és kijelentette, hogy a magyar kormány segíti is Oroszországot. „A magyar kormány beavatkozik Moszkva érdekében, és minden lépésnél akadályozza az európai és transzatlanti erőfeszítéseket az orosz törvénytelen agresszió elleni küzdelemben” – mondta a republikánus szenátor.

McConnell nehezményezte azt is, hogy Magyarország akadályozza az Ukrajnának nyújtott további uniós segítségnyújtást, megjegyezve, hogy „azoknak az amerikaiaknak, akik panaszkodnak, hogy az EU nem tesz többet Ukrajna megsegítésére, nem kell messzebbre nézniük, mint Budapest erőfeszítéseihez”. Kritizálta továbbá Magyarország Iránnal való kapcsolatát, idézve a magyar külügyminiszter panaszát arról, hogy a szankciók akadályozzák a gazdasági együttműködést. McConnell kiemelte Magyarországnak az országgal közös nukleáris projektekben végrehajtott beruházásait.

McConnell már nem első alkalommal bírálja a magyar vezetést, legutóbb májusi beszédében üzent keményen a kormánynak.

Címlapkép forrása: Andrew Harnik/Getty Images

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Nagyobb biztonságban élünk, mint valaha

Egykoron a világ egyik legveszélyesebb helye volt Venezuela, mára viszont az országot kirabló rezsim voltaképp biztonságossá tette. De nemcsak Venezuela, hanem az egész világ biztonságosabb,...

Kasza Elliott-tal

Franklin Resources Inc. - elemzés

Akarok venni egy új osztalékrészvényt, hogy végre bővüljön a portfólióm, az elmúlt időszakban csak adtam belőle. Ezért aztán nézegetem azt a táblát, amit a Top 10 osztalékfizetőre haszn

KonyhaKontrolling

Ki tart szolgasorban?

Internetes fórumok böngészése során gyakran találkozom azzal a problémával, hogy valaki nem tud felmondani a munkahelyén. Vagy még rosszabb, nem mer ellentmondani a vezetőnek, még akkor sem, ha

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Összeomlik idén a polar vortex? - Megszólaltak a kutatók, kiderült, milyen tél várhat ránk
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
becs-utca-ausztria