A kutatók is meglepődtek: ijesztő tények derültek ki a globális felmelegedésről
Globál

A kutatók is meglepődtek: ijesztő tények derültek ki a globális felmelegedésről

Portfolio
Egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmánya minden eddiginél részletesebb képet ad a Föld felszíni hőmérsékletének változásáról az elmúlt 485 millió évben. A földtörténet fanerozoikumnak nevezett időszakára (eonjára) kiterjedő vizsgálat rávilágít, hogy a bolygó hőmérséklete a korábban feltételezettnél nagyobb ingadozásokat mutatott, valamint az eredmények azt is alátámasztják, hogy a földi hőmérséklet erősen korrelál a légkörben jelenlévő szén-dioxiddal - írta meg a Forbes.

A Smithsonian Intézet és az Arizonai Egyetem kutatói adatasszimilációs módszerrel dolgoztak, ötvözve a geológiai leletekből nyert információkat modern éghajlati modellekkel. Az alacsony, vagy magas hőmérsékletet toleráló ősi élőlények (pl.: kagylók és mikroorganizmusok) fosszíliáinak eloszlása árulkodó jelekként szolgálhat egy adott kor hőmérsékletének megismeréséhez. Mindezek mellett a föld mélyén található kőzetek és ásványok is segíthetnek a kutatóknak feltérképezni a régi korok klímáját.

A vizsgált fosszíliák adait ezután a tudósok összevetették a fanerozoikum idejére becsült felszíni hőmérséklet adatbázisával, majd az összes adatot integrálták a modern klímamodellekbe.

Emily Judd, a tanulmány vezető szerzője elmagyarázta:

Ezt a módszert eredetileg az időjárás-előrejelzéshez fejlesztették ki. Ahelyett, hogy a jövőbeli időjárást jeleznénk vele előre, itt az ősi éghajlatok visszavetítésére használjuk.

Az információk kombinálásával kapott, összesen 150 ezer pontból álló adatbázissal a kutatók 850 féle modellszimulációt futtattak le, különböző földrajzi helyeket és az atmoszféra összetételét is figyelembe véve.

Az eredmények szerint

a globális felszíni átlaghőmérséklet az eddig hittnél nagyobb mértékben, 11 és 36 Celsius-fok között ingadozott a vizsgált időszakban.

A szélsőségesen meleg periódusok gyakran összefüggtek a légköri szén-dioxid szint emelkedésével.

A vizsgálat eredményei a szakértők szerint nem sok jót vetítenek előre az emberiség jövőjére nézve. Scott Wing, a Smithsonian paleobotanikai kurátora kiemelte, hogy az elmúlt néhány millió évben nem látható olyan meleg hőmérséklet, mint amely a 2100-as, vagy 2500-as években várható.

A kutató szerint

ahhoz, hogy a jelenlegi felmelegedéshez hasonló jelenséggel találkozzunk, még messzebbre kell visszamennünk, azokig az időszakokig, amikor a Föld igazán meleg volt, mert csak így érthetjük meg jobban, hogyan változhat az éghajlat a jövőben.

A tanulmány rámutat, hogy az elmúlt 10-20 millió évben a Föld jelentősen hűvösebb volt, mint az azt megelőző 450 millió évben.

Ugyanakkor a jelenlegi éghajlatváltozás minden korábbinál gyorsabban melegíti a bolygót.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

GDPR

Hogyan fejleszd a mobil appodat?

A francia adatvédelmi hatóság (CNIL) mobilalkalmazások fejlesztésére vonatkozó útmutatót tett közzé azzal a céllal, hogy elősegítse az adatvédelmi szabályoknak megfelelő alkalmazásfejlesz

RSM Blog

EPR vagy KVDT termékdíj?

Egy évvel ezelőtt a vállalatok még csak ízlelgették az EPR és a MOHU rövidítést, és mindenki próbálta megfejteni, hogy milyen tennivalója lesz a kiterjesztett gyártói felelősség körében

Holdblog

Ez Amerika kedvenc befektetése

Ugyan tipikusan a posztszovjet térséghez kötjük a saját ingatlanhoz való ragaszkodást, de tőlünk nyugatra is szeretik a lakástulajdont. Amerikában is az ingatlan a legnépszerűbb befektetés...

HitelesAndrás

A pénz csak egy eszköz

HitelesAndrás - Keress, kövess, költözz! A pénz csak egy eszköz Kicsit ledobtam az ékszíjat...Láttam egy elég népszerű bejegyzést - sajnos nem mentettem le a képet -, de én nagyon megrökö

Holdblog

Maradt még bármennyi puskapor?

Meglépte a Fed az első kamatvágást bő négy év után azzal az üzenettel, hogy egyelőre nem is várnak recessziót. Az adatsorok szerint sem kell számítanunk... The post Maradt még bármennyi pus

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Sarokba szorította Magyarországot és Németországot az Európai Bizottság
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel mobilbarát hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Energy Investment Forum 2024 - A MEKH szakmai támogatásával
2024. október 10.
Fókuszban a KKV versenyképesség - Kecskemét
2024. október 2.
Banking Technology 2024
2024. november 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz tank harckocsi ágyú