Stratégiát vált a világ legnagyobb hadereje: ezekkel a fegyverekkel riasztanák vissza Kínát
Globál

Stratégiát vált a világ legnagyobb hadereje: ezekkel a fegyverekkel riasztanák vissza Kínát

Portfolio
Az Egyesült Államok új stratégiát dolgoz ki a kínai fenyegetés ellensúlyozására az Indo-csendes-óceáni térségben. A terv középpontjában a nagy mennyiségben, könnyen és olcsón gyártható hajóelhárító fegyverek felhalmozása áll - tudósított a Reuters.

Az orosz-ukrán konfliktus hatására az amerikai gondolkodásmód az úgynevezett "megfizethető tömeg" felé fordult. Egy névtelenséget kérő rakétaipari vezérigazgató szerint ez azt jelenti, hogy rengeteg viszonylag olcsó fegyvert tervez legyártani Washington.

Euan Graham, az Ausztrál Stratégiai Politikai Intézet vezető elemzője úgy véli, ez a stratégia "természetes ellenpontja annak, amit Kína csinál", utalva a kínai hajó- és hagyományos ballisztikus rakétaarzenálra.

Az Egyesült Államok felgyorsította a QUICKSINK nevű fegyver tesztelését. Ez egy olcsó, GPS-vezérlésű bomba, amelyet mozgó célpontok követésére terveztek. A légierő nemrég egy B-2 lopakodó bombázóval tesztelte a fegyvert a Mexikói-öbölben.

Bár Kína továbbra is jelentős előnnyel rendelkezik a hajó elleni rakéták számában, a QUICKSINK gyártásának növelése csökkentheti ezt a különbséget. A fegyver potenciálisan veszélyeztetheti Kína mintegy 370 hadihajóját egy esetleges konfliktus során.

A Boeing által gyártott QUICKSINK a Joint-Direct Attack Munition (JDAM) rendszert használja, amely olcsón alakítja át a hagyományos bombákat irányított fegyverekké. Az amerikai hadsereg Indo-csendes-óceáni parancsnoksága állítólag több ezer ilyen fegyvert szeretne beszerezni.

Egy névtelen ipari vezető szerint elegendő "megfizethető tömegű" fegyverrel le lehetne győzni a kínai hajóvédelmet. A stratégia része lehet, hogy drágább rakétákkal károsítanák a kínai hadihajókat, majd olcsóbb fegyverekkel, például QUICKSINK-ekkel bombáznák azokat.

Címlapkép: egy amerikai Mk.84-es 2000 fontos (900 kilós) bomba JDAM rendszerrel felszerelve. A címlapkép illusztráció, forrása: Wikimedia Commons

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Robban az ingyenes szigetelési program Magyarországon, kormányzati beavatkozás jöhet
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna háború koronyevó kurszk kedd támadás orosz ukrán errősítés hacok fegyverek