Megdöbbentő részletek derültek ki az ukrán offenzíváról
Globál

Megdöbbentő részletek derültek ki az ukrán offenzíváról

Portfolio
Új információk láttak napvilágot az ukrán vezetésen belüli nézeteltérésekről a kurszki offenzívát illetően. A Politico által közölt cikk szerint több magas rangú ukrán vezető is ellenezte az augusztus elején váratlanul indított hadműveletet - írja a Telex.

A kritikusok között szerepelt Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők korábbi főparancsnoka, akit februárban váltottak le pozíciójából. Mellette Ukrajna jelenlegi londoni nagykövete és a nagy tiszteletnek örvendő Emil Iszkulov dandárparancsnok is fenntartásait fejezte ki a tervvel kapcsolatban.

A Politico forrásai szerint Zaluzsnij már az év elején kockázatosnak ítélte meg a kurszki offenzíva tervét. Aggályait megosztotta Zelenszkij elnökkel is, ám kételyeire nem kapott kielégítő választ. A volt főparancsnok úgy vélte, hogy még egy esetleges sikeres orosz határátlépés után sem lenne egyértelmű a következő lépés.

Iszkulov dandárparancsnok elbocsátása júliusban komoly felháborodást váltott ki a katonai vezetés körében. Az ukrán média akkor úgy tálalta az ügyet, hogy Iszkulov "olyan feladatot ellenzett, amely nem felelt meg a dandár erejének". A Politico forrásai szerint valójában a kurszki offenzívával szembeni ellenállása vezetett menesztéséhez. A dandárparancsnok attól tartott, hogy csapatai túlzottan kiszolgáltatottá válhatnak orosz területen, és jelentős veszteségeket szenvedhetnek.

A kurszki offenzíva ellenzői szerint a hadművelet fontos erőket von el az ukránoktól, megnehezítve a jelenlegi pokrovszki orosz nyomulással szembeni ellenállást. Zelenszkij elnök azonban a közelmúltban tartott jaltai konferencián kijelentette, hogy a donyecki helyzet normalizálódik, bár elismerte, hogy továbbra is komoly kihívásokkal néznek szembe.

Az oroszok kezdetben látszólag tudomásul vették az ukrán betörést, és nem változtattak kelet-ukrajnai stratégiájukon. Ehelyett fokozták a rakétatámadások intenzitását Ukrajna ellen. Az ukrán vezetés nagy kockázatot vállalt a kurszki offenzívával, amely az orosz társadalom ingerküszöbét is átlépte. Zelenszkij elnök szerint azonban már látszanak a hadművelet eredményei.

Legutóbbi fejleményként az oroszok ellentámadást indítottak a kurszki fronton, amit Zelenszkij elnök is megerősített.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

RSM Blog

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ursula von der Leyen bejelentette az EU új vezetőit, meglepő terület juthat a magyar jelöltnek
Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nuklearis-sugarzas-radioaktiv-sugarzas-figyelmeztetes