Új fronton terjeszkedik Oroszország Ukrajnában
Globál

Új fronton terjeszkedik Oroszország Ukrajnában

Portfolio
Oroszország más úton is igyekszik megszilárdítani befolyását Ukrajna újonnan megszállt területein azzal, hogy legnagyobb állami bankjainak fiókjait nyitja meg olyan városokban, mint Mariupol – írja a Financial Times.

A Kreml már régóta arra ösztönözi az orosz vállalatokat, hogy 2022-ben, a háború kezdetekor erőszakkal elfoglalt ukrán régiókba lépjenek be. Míg sok márka még mindig kerüli ezeket a területeket a nyugati szankcióktól és a háborús övezetben való üzletvitel kockázataitól tartva, Oroszország két legnagyobb állami bankja, a Sberbank és a VTB elkezdte teljesíteni a felhívást.

A Sberbank, amelyet 2022-ben nyugati szankciók alá helyeztek, a Financial Timesnak elmondta, hogy 130 bankautomatát és 48 telephelyet nyitott a Moszkva által "új régióinak" nevezett kelet- és dél-ukrajnai területeken, köztük teljes értékű fiókokat. "A Sberbank már közel 70 ezer embert szolgált ki, és azt tervezi, hogy bővíti ottani tevékenységét" - közölték.

Vlagyimir Putyin elnök idén azt mondta az állami vállalatoknak, hogy "nincs mitől tartaniuk", ha üzletet nyitnak a megszállt régiókban.

El kell kezdeniük lelkesebben jelen lenni és tevékenykedni ezeken a területeken…Minden, amitől féltek - a szankciók - már megtörtént. Mitől kellene tehát még tartani?"

Moszkva az ukrajnai Donyecki, Luhanszki, Herszon és Zaporizzsjai területeket alkotmányosan Oroszország részének vallja, miután erőszakkal elfoglalta őket. Eközben Ukrajna a múlt hónapban meglepetésszerű villámoffenzívát indított az oroszországi Kurszki területen, és földterületeket foglalt vissza. Az ukrán ellenoffenzíva azonban egyre több nehézséggel találkozik:

A Sberbank új fiókjai között fél tucat "mobil iroda" található Mariupolban, egy olyan városban, amelyet az orosz erők az invázió első hónapjaiban a földdel tettek egyenlővé, több tízezer ember halálát okozva. A VTB, amely 2022 óta szintén szankciók hatálya alatt áll, bejelentette, hogy az év végéig megkezdi az ügyfelek kiszolgálását a Mariupolban található, hagyományos irodákban.

Egészen a közelmúltig a nagy orosz kiskereskedők, bankok és más vállalatok ódzkodtak attól, hogy nyíltan dolgozzanak olyan területeken, mint a Krím félsziget, valamint a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk régiók, de a Sberbank már visszatért a Krímbe, tavaly nyitotta meg első irodáját, miután 2014-ben, amikor Moszkva annektálta a félszigetet, bezárta működését.

Az értelmes vállalkozások nem mennek oda - egyszerűen nem éri meg…A vásárlóerő alacsony, főleg nyugdíjasok és állami alkalmazottak maradnak azokban a régiókban. Magasak a kockázatok

- mondta egy, az orosz kiskereskedelmi szektorban dolgozó személy.

Az orosz adószolgálat adatai szerint 2023-ban több mint 2500 céget jegyeztek be az "új régiókban".

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

Nem a hadsereg, a tudás számít

Az USA a világ vezető hatalma - már ha a hagyományos megközelítést nézzük. Ha azonban a hatalom újfajta megnyilvánulásai fontosak, akkor az Egyesült Államok szép... The post Nem a hadsereg,

Holdblog

Az infláció árnyékában

Nem lesz könnyű dolga a következő MNB elnöknek. Kérdés, hogyan tartsa alacsonyan az inflációt, miközben a kormány próbál valami növekedést kipréselni a gazdaságból. Főleg úgy,... The po

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Amióta világ a világ, ilyen még nem volt az USA-ban
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Donald Trump bejelentette: újra indul az elnökségért