Parázs hangulatú vita és Taylor Swift-hatás: érdekes számokat mutatnak az amerikaiak keresései
Globál

Parázs hangulatú vita és Taylor Swift-hatás: érdekes számokat mutatnak az amerikaiak keresései

Portfolio
Ahogy korábban már korábban részletesen beszámoltunk, ezen a héten tartották meg Kamala Harris és Donald Trump első elnökjelölti tévévitáját, amelyen egyben először találkozott egymással szemtől szemben a két jelölt. Ugyan egyértelmű győztest nehéz hirdetni a hasonló összecsapások során, egyes szakértői elemzések szerint Harrisnek sikerült dominánsabb helyzetbe kerülnie a vita alatt. A Google keresési statisztikáit elemezve megnéztük, a vitát követően melyik jelölt váltott ki nagyobb érdeklődést az internetezők körében. Külön vizsgáltuk többek között, hogy hogy alakult a vita iránti általános érdeklődés az Egyesült Államokban, valamint, hogy melyik jelölt iránt érdeklődtek inkább az amerikai Google felhasználók.

Fordulatos hetek vezettek a második vitához

A helyi idő szerint szerda hajnal tartott összecsapás első felvonását június 28-án tartották meg, akkor még a jelenleg regnáló elnök, Joe Biden és a republikánus jelölt, Donald Trump között zajlott. A vitán a 81 éves Biden súlyos vereséget szenvedett, a demokraták támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint nagy mértékben bezuhant. A folyamatos párton belülről érkező nyomás hatására Bidennek nem maradt más választása: visszalépett a jelöltségtől.

Az azóta a demokraták elnökjelöltjének megválasztott alelnök, Kamala Harris nagyon jót tett a demokraták kampányának. A támogatói adományok kilőttek és a közvélemény-kutatásokban rendkívül rosszul álló Biden számain is tudott javítani

A vita előtti felmérések nagyon közelire mérték a két jelölt támogatottságát. A RealClearPolling kutatása mindössze 1,4 százalékpontos előnyt mutatott Harris javára, míg a nagyobb eltérést mérő statisztikák is mindössze 2,3-2,8 százalékpontos különbségről számoltak be. Az eddigi számokat elnézve, az idei kampány történelmi szinten is nagyon szorosnak ígérkezik. A CNN szerint az elmúlt 60 év kampányai során mindig volt olyan jelölt, aki legalább 3 hétig, legalább 5 százalékponttal vezetett, az idei kampány során azonban egyszer sem fordult elő ilyen.

A billegő államokban pedig még közelebb állnak egymáshoz a, ugyanis ezekben a körzetek mindegyikében kevesebb mint 2 százalékpontos Harris előnye Trumppal szemben, egyes csatatérállamokban pedig néhány tizedszázalék csak a különbség.

Ilyen kiélezett verseny vezetett el a szerdai tévévitához, amely az amerikai ABC tévécsatornán zajlott élőben, ezúttal helyszíni nézők nélkül. A kikapcsolt mikrofonok ellenére többször is parázs szóváltás alakult ki a jelöltek között, és egymás személyének támadását sem kerülték.

Az első vitatéma a gazdaság volt, amellyel kapcsolatban Harris kifejtette, hogy milyen intézkedésekkel segítené a középosztálybelieket, valamint említést tett a vállalkozások számára bevezetni kívánt adókedvezményekről és a fiatalok lakástámogatásáról is, majd élesen bírálni kezdte Trump gazdasági programját. Az exelnök erre válaszul a Biden kormányzat idején megugró inflációval kezdte kritizálni Harrist, amelyet történelmi szintűnek nevezett.

A vita további részében a talán legmegosztóbbnak számító kérdésekben, az abortuszjog és a bevándorlás terén különböztek össze élesen a jelöltek. Trump azt állította (helytelenül), hogy Harris alelnökjelöltje, Tim Walz a kilencedik hónapig engedélyezné az abortuszt, amelyet egyenesen "kivégzésnek" nevezett. Harris erre válaszul azzal vádolta meg Trumpot, hogy hatalomra kerülése után országos abortusztilalom lépne életbe.

A másik, sok ellentétet kiváltó vitatéma, a bevándorlás volt. Harris hangsúlyozta korábbi ügyészi múltját, amely során sokat tett a törvényellenes esetek ellen, majd támogatását fejezte ki a korábban bejelentett, kétpárti határvédelmi reformmal kapcsolatban. Trump erre kontrázva azt mondta, hogy az Egyesült Államok jelenleg egy "elveszett nemzet" és a választáson a tét a haza visszaszerzése. Ezt követően, még azzal a meglepő, közösségi médiában terjedő hamis információt is felvetette, hogy az ohioi Springfieldben a bevándorlók kutyákat és macskákat esznek.

A vitát követő felmérések szerint a vitán Harrisnek sikerült jobban érvényesülnie, többször is sarokba szorítva Trumpot. Ezt a dominanciát az esemény után készített közvélemény-kutatások is alátámasztják:

az amerikaiak közel kétharmada Harrist hozta ki győztesként az összecsapásból.

A Google felhasználók is győztest hirdettek? Keresési statisztikák a vita idején

Korábban átfogó cikkünkben már bemutattuk a Google Trends alapjait, valamint azt is összefoglaltuk, pontosan hogyan kell értelmezni a Google Trends adatait ahhoz, hogy megtudjuk, mik a legfelkapottabb témák, hírek a világban és Magyarországon, mely témák mennyire érdeklik az embereket egy adott idősávban és területen.

Legutóbbi elemzésünkben azt vizsgáltuk, hogy a Keleti pályaudvaron történő, szokásosnál is nagyobb késéseket produkáló vonatkisiklást követő napokban milyen információk iránt érdeklődtek a magyarok. Augusztusban megjelent cikkünkben pedig azt néztük meg, hogy a jelenlegi amerikai elnökjelöltek, és alelnökjelöltek iránt milyen érdeklődés mutatkozott a fordulatos, nyári kampányidőszak alatt.

Ha a jelenlegi vitán szereplő elnökjelöltekkel kapcsolatos érdeklődést vizsgáljuk az egész nyár statisztikái alapján, sokkal kiugróbb időszakokat is láthatunk a grafikonokon. A júliusi merénylet idején nagyon megugrott a Donald Trumpra érkező Google-keresések száma, Kamala Harris nevére pedig Joe Biden visszalépését követően érkezett rengeteg keresés.

Keresések eloszlása a nyár folyamán a jelöltek között, Egyesült Államok
Kép forrása: Google Trends

A 100-as skálán látható számok a keresési érdeklődést jelzik a grafikon legmagasabb pontjához képest az adott régióban és időszakban. A 100-as érték a kifejezés legnagyobb népszerűsége; az 50-es érték azt jelzi, hogy a kifejezés feleannyira népszerű. A 0 azt jelenti, hogy nem áll rendelkezésre elég adat a kifejezéshez.

A keresések arányait tekintve Harris a jelöltté válása óta uralja a Google-kereséseket.

Rendre többen érdeklődnek az ő neve iránt, ez azonban annak is betudható lehet, hogy az exelnökről már jóval több információval rendelkezik az amerikai lakosság, mint az elnökjelöltként újoncnak számító Harrisről.

Ahogy azonban egyre közeledünk a választásokhoz, a keresésekből az is megállapítható, hogy az amerikaiak egyre nagyobb tömege érdeklődik a jelöltek iránt. Ezt támasztja alá az is, hogy

a szeptemberi vitán harrisre kerestek rá többen a google-ben, amivel túlszárnyalja az első vita idején nagyobb érdeklődést generált, joe biden számait is.

Tovább bizonyítja ezt, hogy a jelenlegi vita után általánosan csak egy leheletnyivel érdeklődtek többen, mint a június 28-ai alkalom iránt.

Elnöki vita iránti érdeklődés az Egyesült Államokban
Kép forrása: Google Trends

Ha szűkebb, 30 napos időmetszetben nézzük, még egyértelműbbnek tűnik, hogy Harris dominálja a Google-kereséseket.

A jelenlegi vita idején még az augusztus 23-ai, hivatalos jelöltté válását is túlszárnyalta az érdeklődés iránta.

30 napos statisztika a két jelöltre érkező keresésekről
Kép forrása: Google Trends

A választás kimenetelének szempontjából kulcsfontosságú csatatérállamokban is hasonló számokat figyelhetünk meg. A jelenlegi vitának is helyet adó Pennsylvania megszerzése mindkét jelölt számára döntő fontosságú lehet. Azonban, ha erre az államra szűkítjük a kereséseket, gyakorlatilag ugyanazokat a számokat kapjuk, mint az országátlagot ábrázoló grafikonon: a Harrisre érkező keresések túlszárnyalják a volt elnök iránti érdeklődést.

Pennsylvania, 30 napos statisztika a két jelöltre érkező keresésekről
Kép forrása: Google Trends

Donald Trump a másik két kulcsfontosságú és jelenleg rendkívül szorosnak ígérkező billegő államban, Észak-Karolinában és Georgiában is az országátlaghoz hasonlóan, 33-as, illetve 34-es értéket produkált, tehát Harris ezekban a republikánus államokban is túlszárnyalta.

A térképes adatokon az látszik, hogy a vita napján a Kamala Harris iránti érdeklődés Wyomingban, Washington D.C-ben, Montanában és Marylandben volt a legnagyobb. Wyomingban a keresések 77%-a, Washington D.C-ben pedig 76%-a érkezett a jelenlegi alelnökre a két jelölt nevére való keresések közül.

Kamala Harris iránti érdeklődés a vita napján az Egyesült Államokban
Kép forrása: Google Trends

Donald Trump iránt leginkább Arizonában és Észak-Dakotában érdeklődtek. Mindkettő, hagyományosan rebublikánus államban 30%-ot ért el a nevére érkező keresések aránya.

Donald Trump iránti érdeklődés a vita napján az Egyesült Államokban
Kép forrása: Google Trends

Ugyan a Google-keresések alapján győztest hirdetni nem fogunk tudni a vitázó felek között, érdekesen alakultak a nyertes kilétét tudakoló keresések. Érdekes módon, ezen a téren megfordult a jelöltek iránti érdeklődés.

Az internetezők többsége a "Trump nyert" kifejezésre keresett rá, a "Harris nyert" kifejezés ellenében.

A vita nyertesére érkező keresések az Egyesült Államokban
Kép forrása: Google Trends

Mivel a vitán a jelöltek egyértelműen az Egyesült Államok lakosaihoz szeretnének szólni, eddig az amerikai lakosság kereséseit vizsgáltuk. Ha a magyar számokra pillantunk, a jelöltek neve iránti keresések aránya nagyjából tükrözi az első grafikonon is látható, amerikai adatokat.

Azonban, ha az Amerikai elnökjelölti vita témakörét nézzük, (amely a témához kapcsolódó keresőszavak statisztikáit fogja össze) az látszik, hogy az előző vitához képest a magyarok jelentősen nagyobb hányada érdeklődött az összecsapás iránt.

A vita témakör iránti érdeklődés Magyarországon
Kép forrása: Google Trends

+1 érdekesség, amire valószínűleg senki sem számított

A vitát követően Kamala Harrist egy nem várt szereplő biztosította a támogatásáról:

Taylor Swift egyik közösségi média oldalán (macskájával pózolva) jelentette be, hogy a választásokon mindenképpen a demokrata párti indulóra adja majd le a voksát.

A világsztár posztja valósággal felrobbantotta az internetes közösséget, a bejegyzésére másfél óra alatt 2,3 millió kedvelés érkezett, mostanra pedig már átlépte a 10 milliót is.

A lájkolók lelkesedését tükrözik a Google-keresések is, amelyek terén érdekes módon

az énekesnő nevére érkező keresések száma a jelöltekével együtt ugrott meg a vita idején.

Kamala Harris, Donald Trump és Taylor Swift Google keresések az Egyesült Államokban
Kép forrása: Google Trends

Az érdekességen túl azonban akár jelentős politikai haszonnal is járhat Swift kiállása Kamala Harris mellett, ugyanis a szupersztár hatással lehet a fiatal női szavazókra, akik fontos demográfiai csoportot képviselnek a választásokon.

A cikket a Google támogatta.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi platformja nagy rössel indult, de bedurranni sehogy... The post A nagy Trump

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
koronavírus influenza halálozás koronavírus-járvány kórházi kezelés