Kibukott: súlyos ára volt Oroszország megtámadásának
Globál

Kibukott: súlyos ára volt Oroszország megtámadásának

Portfolio
Bár taktikai értelemben sikernek nevezhető a kurszki offenzíva, nem biztos, hogy a térségben elszenvedett veszteségek mennyisége és a hadjáratra feláldozott erőforrások megérték az áldozatot – nyilatkozták ukrán katonák a CNN-nek.

Az amerikai lap összesen 14 ukrán fegyveressel beszélgetett a kurszki offenzíváról, négyen közülük megsérültek a műveletek során és most egészségügyi ápolásra szorulnak, tízen még mindig részesei a kurszki harci cselekményeknek.

A lap úgy összegezte a beszélgetéseket, hogy

az ukrán katonák többnyire sikerként értékelik a kurszki hadműveletet, viszont komoly veszteségeket szenvedtek és vannak olyan katonák is, akik úgy látják, nem biztos, hogy megérte ennyi erőforrást feláldozni Oroszország területének részleges megszállásáért.

Arra is kitértek, hogy a kezdeti sikerek után napról napra keményebbek a harcok a Kurszki területen.

Oroszország rengeteg katonát és tüzérséget küld a régióba. Sok srácunk meghalt és rengeteg technikánk megsemmisült”

– mondta egy Vaszilij hívójelű katona a CNN-nek. Hozzátette: minden nap egyre keményebbek a harcok, de az ukrán hadsereg mindent megtesz azért, hogy fair békeszerződést tudjon kötni a politikai vezetés.

A katonák arról is beszéltek, hogy hatalmas morálbeli löketet adott a kurszki siker, mivel úgy látják, fáj Oroszországnak az, hogy a területükön folyik a háború és rengeteg hadifoglyot is ejtettek.

Ettől függetlenül egy Fin hívójelű katona arról beszélt: az egész alakulata lefáradt a kurszki támadásban, hiába jól képzett katonák, sokéves tapasztalattal.

Egy csomó DNS-mintát tudnál venni erről. Ukrán DNS-t sajnos”

- mondta egy másik ukrán katona, a csizmájára mutatva, arra utalva, hogy rengeteg bajtársát elvesztette a kurszki offenzíva során.

Egy másik katona, egy páncélozott szállító harcjármű vezetője, pedig arról beszélt, hogy legénységével eltévedtek Kurszkban, több órán át nem is tudtak kapcsolatba lépni alakulatukkal az orosz zavaróberendezések miatt.

Egy ukrán utász arról beszélt: az elmúlt napokban nagyon megváltozott a helyzet a frontvonalon, az első néhány héten orosz akadályokat és csapdákat számolt fel, az elmúlt napok viszont azzal teltek, hogy ő maga helyezett el csapdákat és akadályokat az oroszoknak. Vagyis az ellenséges támadás elhárítására készülnek most.

Ez háború. Katonák vagyunk. Mindent meg kell tennünk, hogy megvédjük az országunkat. Ez az egész egy nagy terv része és én nem vonom kérdőre, miért vagyok itt”

– mondta egy Vaszilij hívójelű ukrán katona a CNN-nek.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
leopard 2a6 harckocsi ukrajna háború veszteség