Fokozódik a diplomáciai balhé: durva szócsatába keveredett a német kormány Trumpékkal
Globál

Fokozódik a diplomáciai balhé: durva szócsatába keveredett a német kormány Trumpékkal

Portfolio
Donald Trump a Kamala Harrisszel folytatott elnökjelölti vitán hamis állítást tett a német energiapolitikáról, amire a német külügyminisztérium ironikus posztban hívta fel a figyelmet. Erre a Trump elnöksége alatti berlini nagykövet, Richard Grenell az amerikai választásokba való beavatkozással vádolta meg a német kormányt. A téma a német belpolitikában is hullámokat vetett.

Trump a vitában azt állította, hogy Németország megpróbált egy fenntarthatóbb energiatermelésre áttérni, de kudarcot vallott a fosszilis tüzelőanyagok feladásával, és egy éven belül visszatértek a normál erőművek építéséhez.

A Zöldek vezette német külügyminisztérium Trump szavaira így reagált:

Tetszik, vagy sem, Németország energiarendszere teljesen működőképes, több mint 50 százaléknyi megújuló energiával. És mi bezárjuk, és nem építjük a szén- és nukleáris erőműveket. A szénről legkésőbb 2038-ig leválunk.

X-üzenetét a német külügyminisztérium azzal zárta:

Utóirat: Mi sem eszünk macskákat és kutyákat.

Ezzel arra utaltak, hogy Trump azt az álhírt terjesztette a vitán, hogy az Ohio állambeli Springfieldben haiti bevándorlók kutyákat, macskákat és más háziállatokat esznek. A republikánusok körében terjedő dezinformációnak semmi alapja sincs.

Richard Grenell, aki Trump elnöksége alatt, 2018 és 2020 között berlini nagykövet volt, az X közösségi platformon az amerikai választásokba való beavatkozással vádolta meg a német kormányt.

A német kormány nyilvánvaló választási beavatkozása rosszabb, mint az orosz és az iráni beavatkozás. Ezt világosan látjuk, és ennek megfelelően fogunk reagálni

– írta Grenell.

A német külügyminisztérium posztját az ellenzéki, konzervatív CDU is bírálta.

A külügyminisztérium hivatalos oldaláról van szó. Ez egészen különös diplomácia. Trump az USA következő elnöke lehet

– mondta Norbert Röttgen, a CDU politikusa a Der Spiegelnek. Hozzátette, nem kell mindent kommentálni, a Zöldek vezette külügyminisztérium pedig megspórolhatta volna magának ezt a gaget.

Az ellenzéki politikus szavai sem maradtak válasz nélkül, azokra Anna Lührmann zöldpárti Európa-ügyi miniszter reagált az X-en.

Ellentmondani tényekkel és humorral – ez a helyes válasz a dezinformációra. Demokrataként nem hagyhatjuk, hogy a hamis állítások kommentálatlanul maradjanak. Ezt a CDU-nak is meg kellene értenie

– írta posztjában.

A német tisztviselők számára a konfrontáció Trumppal, aki köztudottan haragtartó, kockázatos, és visszaüthet, ha novemberben ismét amerikai elnökké választják. Különösen, hogy Németország saját védelmében az amerikai katonai erőre támaszkodik – írja a szócsatával kapcsolatban a Politico.

Emlékeztetnek, Trump elnökként rendszeresen támadta Berlint, különösen azért, hogy nem költenek eleget védelemre. (Németország idén teljesíti először a NATO-elvárást, hogy az éves GDP 2 százalékát fordítsák védelmi kiadásokra.) A volt elnök azzal is fenyegetőzött, hogy kivonja Németországból az ott állomásozó 12 ezer amerikai katonát.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy jövő év szeptemberében Németországban is választások is lesznek, és jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az Olaf Scholz-féle kormánykoalíció három pártja nagy bukást fog szenvedni. A felméréseket már jó ideje toronymagasan vezeti a konzervatív CDU/CSU-szövetség.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
leopard 2a6 harckocsi ukrajna háború veszteség