Hatalmas razzia volt Ausztriában, bevetették a Cobrát
Globál

Hatalmas razzia volt Ausztriában, bevetették a Cobrát

MTI
|
Portfolio
Az osztrák biztonsági erők a héten országszerte razziákat hajtottak végre feltételezett iszlamista szélsőségesek ellen – jelentették be a hatóságok csütörtökön. A francia terrorizmusellenes államügyész közben arról számolt be, hogy a francia hatóságok három tervezett támadást hiúsítottak meg az olimpiai és paralimpiai játékok idején.

Átfogó razzia Ausztriában

A megelőzési célú rajtaütések összesen 72 embert vettek célba kedden. Az akciót a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások évfordulója előtti napra időzítették, mert a tapasztalatok szerint azok a merényletek máig jelképes erejűek a szélsőségesek köreiben, és már több alkalommal inspiráltak újabb támadásokat – közölte az osztrák állambiztonsági és hírszerzési igazgatóság.

A közleményben felidézték: tavaly az osztrák hatóságok meghiúsítottak egy tervezett merényletet, amelyet az évfordulón akartak elkövetni a bécsi központi pályaudvaron. Az évnek ezen a napján világszerte továbbra is magas a kockázat – hangsúlyozták az osztrák hatóságok.

A Cobra különleges rendőrségi egység tagjai lakásokban és börtöncellákban hajtották végre a razziát,

több gyanúsítottat kihallgattak, és digitális eszközöket foglaltak le, hogy azokon radikális iszlamista propaganda nyomai után kutassanak.

Augusztus elején két, radikális nézeteket valló fiatalt vettek őrizetbe, aki merényletre készült Taylor Swift bécsi koncertjén. Az Iszlám Állam terrorszervezet által inspirált gyanúsítottak több tízezer ember megölését tervezték a bécsi stadionban.

Jelenleg Ausztriában a nyomozó hatóságok gyakran kénytelenek más országok hírszerzési értesüléseire hagyatkozni, például a Taylor Swift-koncert esetében is, amikor az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) értesítette az osztrák hatóságokat a készülő terrortámadásról. Más külföldi hírszerzési szolgálatokkal ellentétben Ausztriában a nyomozók törvényesen nem figyelhetnek meg elektronikus üzenetváltásokat.

Három merényletet hiúsítottak meg a párizsi ötkarikás játékok idején

A francia hatóságok Párizsban és más városokban az olimpiai és paralimpiai játékok ellen irányuló három tervezett támadást akadályoztak meg – jelentette ki Olivier Christen, Franciaország terrorizmusellenes államügyésze.

Az egyik cselekmény a fővárosban izraeli intézményeket vagy Izrael képviselőit célozta meg a július 26. és augusztus 11. közötti olimpiai játékok idején. Christen szerint az akció nem közvetlenül az izraeli olimpiai csapat ellen irányult, de részleteket nem közölt. Öt személyt, köztük egy kiskorút tartóztattak le a leleplezett összeesküvésekkel összefügésben.

Az ügyész megjegyezte, hogy a meghiúsított összeesküvések hátterében szélsőséges ideológiák állnak, amelyek továbbra is befolyásolják a francia fiatalokat. Hozzátette, az Iszlám Állam változatlanul aktív a propaganda terjesztésében.

A lehetséges fenyegetések ellensúlyozása érdekében a hatóságok fokozott megelőző erőfeszítéseket tettek, beleértve a házkutatásokat és a letartóztatásokat. Ebben az évben eddig 936 házkutatást tartottak a rendőrök, ami meredek növekedést jelent az előző évi 153-hoz képest – közölte az ügyész.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Holdblog

A nagy Trump-short

Ha van a tőzsdei buboréknak tankönyvi példája, akkor azt Donald Trump körül érdemes keresni. A volt elnök közösségi...

Ricardo

Kell egy Erhard

"Kell egy Erhard", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Megjelent a friss banki rangsor: a te bankod hányadik a listán?
Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
elpusztult orosz tank Ukrajna stock