Záródó határok, marakodó pártok, erősödő szélsőjobb – Mégis mi történik Németországban?
Globál

Záródó határok, marakodó pártok, erősödő szélsőjobb – Mégis mi történik Németországban?

Erőteljesen kezdődött az új, a jövő szeptemberben esedékes Bundestag-választások előtti utolsó politikai szezon Németországban. A bevándorlás kérdése szinte mindent ural, és a migráció szigorítása most már szinte közmegegyezésnek számít a pártok között. Ám míg az Olaf Scholz-féle kormánykoalíció óvatosabban szigorítana, a vezető ellenzéki erő, a CDU/CSU keményebben lépne fel a migránsok ellen: mindenkit visszafordítana a határról. A kormány lépett is: hétfőn határellenőrzést vezetett be a schengeni szárazföldi határokon, amivel kivívta néhány szomszédos ország rosszallását.

Az augusztusi, három emberéletet követelő solingeni iszlamista terrortámadás, majd a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) párt türingiai tartományi választáson elért első, illetve a szászországi választáson elért második helye után újra fellángolt a vita Németországban a bevándorlás szigorításáról. A vitában már nem is az AfD a leghangosabb, hanem a konzervatív uniópártok, a CDU és a CSU, amelyek Friedrich Merz CDU-elnök és parlamenti frakcióvezető vezetésével markánsan eltávolodtak volt kancellárjuk, Angela Merkel „Willkommenskultur”-jától.

Eközben Olaf Scholz kormánya – melynek pártjai nagyon rossz eredményeket értek el a tartományi választásokon, és az országos felmérésekben is gyengén szerepelnek – a szigorítás útjára lépett. Megkezdték Németországban bűnt elkövető afganisztáni bevándorlók Afganisztánba történő visszaküldését, Nancy Faeser belügyminiszter pedig hétfőn bejelentette,

újra határellenőrzéseket vezetnek be Németország szárazföldi határainál.

A német lépés élénk nemzetközi visszhangot, az érintett országokból többnyire elutasítást váltott ki. Donald Tusk lengyel miniszterelnök hazája szempontjából elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és felvetette, hogy Varsó tárgyalni fog más, Németországgal határos országokkal, hogy az uniós fórumok elé vigyék az ügyet. (Németország összesen 9 országgal határos szárazföldön, ebből csak Svájc nem EU-tagállam.) Karl Nehammer osztrák kancellár a német lépés hírére azt mondta, ha Németország visszafordítja a két ország közös határára érkező bevándorlókat, ők ugyanúgy fognak tenni.

Nancy Faeser belügyminiszter kedden prezentálta, hogy mik a kormánykoalíció tervei az ellenőrizetlen bevándorlás visszaszorítására. Eszerint az érkezőket már a határnál megállítanák, ahol a német rendőrség megvizsgálná, hogy nem egy másik EU-s tagállam felelős-e az illető menekültügyi eljárásáért. (Ebben többek között az Eurodacot, az uniós ujjlenyomat-adatbázist hívnák segítségül.) Amennyiben igen, a menedékkérőt őrizetbe is vehetnék, amíg nem küldik vissza az illetékes tagállamba, megakadályozandó a szökését. Ezután pedig visszavinnék abba az államba, ahol a menekültügyi eljárását le kell folytatni.

Csakhogy a CDU/CSU-nak ez a terv nem elég szigorú, ők amellett vannak, hogy minden migránst küldjenek vissza a határról.

A koalíciós pártok és az uniópártok kedden tárgyalást folytattak a kérdésről, de mivel a kormány nem volt nyitott az ellenzék vezető erejének terveire, utóbbi befejezettnek nyilvánította a megbeszéléseket.

Kudarcot vallott a kísérlet, hogy megtaláljuk a közös utat

– jelentette ki Friedrich Merz.

Scholz még aznap, kedd este Berlinben szokatlanul erős hangnemben bírálta Merzet, a személyes támadástól sem riadva vissza.

A vezetés másképp néz ki. Karakterre, őszinteségre és határozottságra van szüksége ennek az országnak. És nem ilyen kicsinyes trükközésre és provinciális színpadi színészkedésre. (…) A vezetés azt jelenti, hogy képes vagy kompromisszumokat kötni. De erre hajlandónak kell lenni

– mondta Scholz, arra utalva, hogy a CDU/CSU jottányit sem akar engedni álláspontjából.

P057940-49589
Olaf Scholz német kancellár. Forrás: Európai Bizottság

A kormány szerint Merzék tervei ellentmondanak az EU-s és a német jognak, a Faeser-féle javaslat viszont megfelel azoknak. A CDU/CSU az EU alapszerződésének 72. cikkelyére hivatkozik, amely alapján vészhelyzetet lehetne elrendelni, és ezzel Németország mentesíthetné magát a menekültkérdést szabályozó dublini rendelkezések hatálya alól. A kormány azonban úgy véli, az erre való hivatkozásnak nincs meg a jogi alapja.

Megegyezéskényszer ugyanakkor nincs, hiszen a kormánykoalíciónak parlamenti többsége van, így az uniópártok nélkül is keresztül tudják vinni terveiket. Ez ugyanakkor a CDU/CSU-nak is kényelmes pozíciót jelent, hiszen nyugodtan előállhatnak olyan tervekkel, amelyek akár a német vagy az uniós jognak ellentmondanak, a lakosság körében mégis népszerűek.

Szerdán a Bundestagban szemtől szemben is összecsapott egymással Scholz és Merz.

Ön az a fajta politikus, aki azt hiszi, hogy egy interjú a Bild am Sonntagban máris megoldotta a migrációs kérdést. A valóságban ez nem így működik. Különösen, ha a politikusok azon csoportjába tartozik, akik alig hagyták el a szerkesztőséget, és már el is felejtették, hogy mit javasoltak, mert nem is akartak vele foglalkozni

– szállt bele élesen a kancellár a CDU/CSU frakcióvezetőjébe. Scholz azzal is megvádolta Merzet, hogy a keddi megbeszélés csak színjáték volt, a konzervatív pártok már eleve azt tervezték, hogy kivonulnak.

Válaszában Merz természetesen elutasította ezt a vádat, majd kijelentette, nem tárgyalnak tovább a kormánnyal a migrációs kérdésről. Szerinte a CDU/CSU javaslata, a migránsok német határnál történő visszafordítása jogilag megengedett és a gyakorlatban is lehetséges. Katharina Dröge, a kormányban részt vevő Zöldek frakcióvezetője viszont azt vetette Merz szemére, hogy tervei nem tesznek különbséget a terroristák és az áldozatok között, hiszen egy afganisztáni emberi jogi aktivistát vagy egy üldözött jazidit ugyanúgy visszaküldenének, ahogy egy iszlamistát.

Hogy mennyire döntő kérdéssé vált a bevándorlás a német lakosság körében, azt mutatja az ARD-DeutschlandTrend múlt heti felmérése.

A közvélemény-kutatásban a németek 48 százaléka nevezte meg a bevándorlást a két legfontosabb jelenlegi probléma egyikének, ami 22 százalékpontos növekedést jelent április óta.

A legfontosabb problémák közül második a gazdaság kérdése, ám ezt csak a válaszadók 20 százaléka tartja a legsürgetőbb kérdések egyikének.

A válaszadók jelentős többsége, 77 százaléka szerint alapvetően más bevándorláspolitikára lenne szükség, hogy ezzel kevesebb migráns érkezzen Németországba. Csak a megkérdezettek 18 százaléka nem tart szükségesnek változtatást ezen a téren.

A bevándorlásellenes AfD támogatóinak 97 százaléka tart szükségesnek új migrációs politikát, a CDU/CSU szavazóinak nagy többsége, 86 százaléka szintén egy szigorúbb bevándorláspolitikát tartana üdvösnek. Még az SPD híveinek 65 százaléka is újfajta politikát szeretne a migránsokkal szemben. A Zöldek hívei a legmegengedőbbek a kérdésben, de még ott is szűk többségben vannak a változtatni akarók a változást nem akarókkal szemben (48 szemben a 46 százalékkal).

Ugyanebben a felmérésben a CDU/CSU magasan az élen végzett a pártok versenyében, de az AfD őrzi az európai parlamenti választásokon elért második helyét. Olaf Scholz pártja, az SPD azonban csak 15 százalékon van, a Zöldek 11 százalékon, a legkisebb koalíciós párt, a liberális FDP pedig 4 százalékkal kihullana egy most vasárnap tartott választáson.

Német pártok 2024 szeptember

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Ez is érdekelhet
orosz rakéta szuperfegyver topol ballisztikus nukleáris atomfegyver stock