Van egy olyan fegyvere Moszkvának, amivel nem tudnak mit kezdeni az ukránok
Globál

Van egy olyan fegyvere Moszkvának, amivel nem tudnak mit kezdeni az ukránok

Portfolio
Az ukrán-orosz háborúban Ukrajna folyamatosan keresi a módját, hogyan védekezhetne hatékonyan az orosz siklóbombák támadásai ellen. Bár Kijev amerikai rakétákat kér a probléma elhárításához, a szakértők szerint ez nem jelentene megoldást a problémára - számolt be a Defense One.

Az orosz légierő által bevetett siklóbombák olcsó, de rendkívül hatékony fegyverek. Ezek lényegében irányítatlan légibombák, amelyeket utólag szerelnek fel irányítókészlettel, mindössze 30 000 dollárért. Súlyuk elérheti a 3000 kilogrammot is, és akkora pusztító erővel bírnak, hogy

egyetlen bomba képes lehet egy egész épületet a földdel egyenlővé tenni.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország havonta akár 3500 ilyen bombát is bevethet ukrán célpontok ellen, ukrán források a kelet-ukrajnai orosz előrenyomulás egyik fő okaként említi ezt a fegyvert.

Kijev kidolgozott egy tervet, hogy lehetne csökkenteni a problémát, ehhez már hónapok óta kéri az Egyesült Államoktól az ATACMS taktikai rakétarendszer használatának engedélyezését, hogy csapást mérhessen az orosz repülőterekre. Az amerikai kormányzat azonban eddig elutasító volt, bár Antony Blinken külügyminiszter mai látogatásától várják a nagy bejelentést. John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője korábban úgy fogalmazott, hogy az ATACMS-nek kevés haszna lenne, mivel

Oroszország a siklóbombákat ledobó repülőgépeinek 90 százalékát hatótávolságon kívülre helyezte.

Egy NATO-tagállam tisztviselője szerint továbbra is nyitott kérdés, mi lenne a megfelelő fegyver a siklóbombatámadások csökkentésére. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter a nagy hatótávolságú ukrán támadó drónokat említette lehetséges megoldásként. John Hoehn, a RAND agytröszt kutatója szerint a nyugati rakéták bevetése az orosz repülőterek ellen valószínűleg nem lenne hatékony. Ehelyett jobb megoldás lehet, ha Ukrajna több fejlett közepes hatótávolságú levegő-levegő rakétát (AMRAAM) kapna, különösen az AIM-120D változatot.

Az AIM-120D rakéták Ukrajnának való átadása azonban problémákat vethet fel.

Egyrészt csökkentené az Egyesült Államok rendelkezésére álló készleteket egy esetleges Kínával vívott konfliktus esetén, másrészt politikai kockázatot is jelentene az orosz terület mélyén lévő repülőgépek lelövése.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
pentagon