Rendkívüli csapadék várható Ausztriában: áradás fenyegeti Magyarországot
Globál

Rendkívüli csapadék várható Ausztriában: áradás fenyegeti Magyarországot

Portfolio
Rendkívüli mennyiségű csapadék várható az elkövetkező napokban Ausztriában, különösen a Duna vízgyűjtő területein - számolt be a Telex.

Az elkövetkező napokban Ausztriában, különösen a Duna vízgyűjtő területein, rendkívüli mennyiségű csapadék várható. Ez a jelenség jelentős hatással lesz a Duna magyarországi szakaszára, ahol jelenleg kifejezetten alacsony a vízállás.

Budapesten, ahol a jelenlegi vízállás mindössze 137 cm, a szakértők szerint szeptember 17-re már 565 cm-es vízszintet jósolnak.

Nagybajcsnál még drámaibb a helyzet: a mostani 183 cm-es vízállás hat nap alatt várhatóan 600 cm-re emelkedik. Fontos megjegyezni, hogy ezek az előrejelzések még változhatnak, de a tendencia egyértelműen látható.

A cikk megjegyzi, hogy az emelkedés mértéke olyan jelentős lehet, hogy Nagybajcsnál már szeptember 15-én meghaladhatja az elsőfokú árvízvédelmi készültségi szintet, majd két nappal később a másodfokút is. Budapesten 620 cm-nél lép életbe az elsőfokú készültség, ilyenkor a rakpartot is lezárják. A jelenlegi előrejelzések alapján valószínűsíthető, hogy a fővárosban is meghaladja majd a vízszint az 565 cm-t.

A várható árvizet az extrém mennyiségű csapadék okozza.

Az előrejelzések szerint a következő 4-5 napban ritkán tapasztalt mennyiségben hullik majd eső a vízgyűjtő területekre.

A Duna vízgyűjtő területein belül az Innnél 35,1 mm, a Traun és Enns folyóknál 63,4 mm, a Bécsi-medencében 71,6 mm, míg a Morvánál 69,4 mm napi átlagos csapadékmennyiségre számítanak.

Az osztrák meteorológiai oldalakon már napok óta figyelmeztetnek a súlyos árvíz lehetőségére. A szakértők szerint kulcskérdés, hogy a várható csapadék teljes egészében eső formájában érkezik-e, vagy a magasabb területeken havazás is várható. Utóbbi esetben a hó nem okozna azonnali víztöbbletet a folyókban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Challenger-2-brit-tank-harckocsi-pancelos-orosz-ukran-haboru-ukrajna