Kongatják a vészharangot Nyugaton: Ukrajnának gyorsan kell villantania valamit, különben elfogyhat a türelem
Globál

Kongatják a vészharangot Nyugaton: Ukrajnának gyorsan kell villantania valamit, különben elfogyhat a türelem

Portfolio
Kijevet egyre gyakrabban sürgetik, hogy fogalmazzon meg a szövetségesei számár egy világos és követhető tervet arra vonatkozóan, hogy miképpen alakítanák az ukrajnai háború következő egy évét – írja a The Wall Street Journal.

Ukrajnát továbbra is támogatják a nyugati hatalmak, ám egyes vezetők hozzáállásában némi változás fedezhető fel annak mértékét illetően. Főleg az európai diplomaták körében terjedt el az a nézet, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök stábjának reális célokat kellene kitűznie maga elé, mivel egyre távolabbinak tűnik, hogy visszaállítsák Ukrajna 1991-es határait. Antony Blinken amerikai külügyminiszter ma látogat az ukrán fővárosba, ahol arról fog tárgyalni, hogy a kelet-európai országnak pontosan milyen támogatásra lenne szüksége az oroszok elleni háborúban. Más európai tisztviselők viszont arról beszélnek, hogy

több száz milliárd dollárnyi segélyt kellene eljuttatni Ukrajnába, hogy tényleg ki lehessen szorítani az oroszokat, erre viszont sem az Egyesült Államok, sem pedig az európai hatalmak nem képesek.

Korábban már Oroszország és Ukrajna is felvetette, hogy adott esetben nyitott lehet a béketárgyalások megkezdésére, a valóságban egyelőre ettől még nagyon messze vannak a felek. Ukrajna azt szeretné elérni, hogy minden ukrajnai területről vonuljanak ki az oroszok, míg Moszkva ragaszkodik ezekhez, valamint azt is kéri Kijevtől, hogy ne csatlakozzanak a NATO-hoz. A két álláspont annyira távol van egymástól, hogy aligha van esély valódi párbeszédre a közeljövőben. A megoldhatatlannak tűnő helyzet ellenére a nyugatiak kitartanak, hogy továbbra is támogassák Kijevet.

Zelenszkijnek az ígéretek szerint van már egy kész terve, hogy miképpen győzné le az oroszokat, ezt pedig hamarosan prezentálni fogja a legfontosabb amerikai vezetők számára is. Nagyon sokat remél ettől a találkozótól, mivel ezen múlhat az ország további támogatása a jövőben.

Arra azonban egyre kevesebben látnak esélyt, hogy a támogatás intenzitása még hosszú évekig kitarthat.

Emellett már az ukrán lakosság is egyre nyitottabbnak mutatkozik a megbeszélésekre, bár még mindig a népesség fele hisz a harcokban.

Közben Kijevvel a legszorosabb kapcsolatot ápoló országok – így például a Balti-térség államai – egyre jobban kongatják a vészharangot, mert azt érzékelik, hogy már nem akkora a lelkesedés nyugaton, mint korábban. Éppen ezért a fegyverszállítások felgyorsítására szólítanak fel.

Közben a kurszki offenzívával kapcsolatban is kétségek merültek fel: ameddig a hadművelet elején még hatalmas sikernek élték meg, addig az oroszok nem kapták be a csalit és nem vonták ki a csapatokat a kulcsfontosságú területekről. Mára komorabb a helyzet Kijev számára, mint korábban: az oroszok ellentámadást indítottak, miközben Donyeck megyében is sorra vesztik a területeket. Nem véletlen, hogy f

elvetődött, hogy már középtávon is többet vesztettek az akcióval, mint amennyit nyertek.

Ezen felül pedig kritikus hónapok következnek Ukrajna életében, mivel hamarosan kezdődik a tél, az országban pedig az energetikai infrastruktúrát módszeresen szétbombázták az oroszok.

Címlapkép forrása: Portfolio

Ricardo

Kell egy Erhard

\"Kell egy Erhard\", állapította meg Orbán Viktor néhány napja Kötcsén. Lám, kinőtt a bölcsességfoga! Rögvest egy intelem Erhardtól: \"Az állam nem dönthet arról, ki győzzön a piacon (...

Holdblog

Elefánt a parlamentben

Harag és düh érezhető a nyugat-európai társadalmakban, egész rétegek maradtak ki a vagyonfelhalmozásból. A gyülemlő feszültség könnyen csap át agresszióba, ahogy azt láttuk 2021-ben a...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Gyűlölik a turistákat, pedig miattuk lettek lesajnált országból Európa növekedési királyai
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
Challenger-2-brit-tank-harckocsi-pancelos-orosz-ukran-haboru-ukrajna