Majdnem rekord: a második legmelegebb augusztusunk volt 1901 óta
Globál

Majdnem rekord: a második legmelegebb augusztusunk volt 1901 óta

MTI
|
Portfolio
Az idei augusztus a második legmelegebb és a kilencedik legszárazabb volt 1901 óta – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján kedden.

Az augusztusról készített összefoglaló szerint a hónap csapadéka országos átlagban az eddig beérkezett adatok alapján 25,0 milliméter volt, ami 58 százalékkal elmarad az 1991-2020-as évek 59,5 milliméteres átlagától. Országos átlagban ezzel a kilencedik legszárazabb augusztus lett 1901 óta az idei.

Kisebb körzetekben ugyan előfordultak 50 millimétert meghaladó havi csapadékok, az ország legnagyobb részén azonban 30 milliméternél kevesebb esett, az Alföldön és a Dél-Dunántúlon sokfelé a 10 millimétert sem érte el a havi csapadékösszeg.

A Dél-Alföldön nagyobb területen az idei lett a legszárazabb augusztus a 20. század eleje óta, ahol néhány meteorológiai állomás egyáltalán nem mért csapadékot a hónapban.

A hónap középhőmérséklete országos átlagban 24,53 Celsius-fok volt, ami 3,4 fokkal haladja meg az 1991-2020-as átlagot és

ezzel a második legmelegebb augusztus lett 1901 óta, mindössze 0,01 fokkal maradt el a 20. század eleje óta legmelegebb hónap, az 1992. augusztus középhőmérsékletétől,

és megegyezett az idei júliusi havi átlaggal.

Az augusztus átlaghőmérséklete az Alföldön és a Dunántúl keleti részén nagy területen meghaladta a 25 fokot, a Dél-Alföldön többfelé a 26 fokot is elérte. Másutt síkvidéken 23-25 fok volt jellemző, míg 20 fok alatti havi átlagérték csak a legmagasabb hegyeken fordult elő.

Az idei augusztus átlaghőmérséklete a júliushoz hasonlóan az ország déli felén többnyire meghaladta, míg az északi, északkeleti vármegyékben általában elmaradt az 1992. augusztusi havi középértéktől.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Portfolio

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna háború frontvonal percől percre kedd moszkva vuhledár