Blinken: egész Európát fenyegeti Oroszország és Irán titkos alkuja
Globál

Blinken: egész Európát fenyegeti Oroszország és Irán titkos alkuja

Portfolio
Az Egyesült Államok külügyminisztere, Antony Blinken kedden bejelentette, hogy Oroszország ballisztikus rakétákat kapott Irántól, és várhatóan heteken belül beveti azokat Ukrajnában. Blinken londoni sajtótájékoztatóján azt mondta, ez a lépés szélesebb értelemben is veszélyezteti Európa biztonságát.

A Reuters beszámolója szerint Blinken elmondta, hogy Washington bizalmasan figyelmeztette Iránt a ballisztikus rakéták Oroszországnak történő szállításának következményeire. Az amerikai külügyminiszter hozzátette:

Oroszország most kapott szállítmányokat ezekkel a ballisztikus rakétákkal, és valószínűleg heteken belül használni fogja őket Ukrajnában, Ukrajna ellen.

Az Egyesült Államok azonosított kilenc, orosz zászló alatt közlekedő hajót, amelyek részt vettek az Iránból Oroszországba irányuló fegyverszállításokban. Ezeket a washingtoni szankciórendszer értelmében blokkolt tulajdonként jelölték meg. Emellett további intézkedéseket vezettek be a korábban már szankciókkal sújtott Iran Air légitársasággal szemben is.

Blinken szerint Irán több tucatnyi orosz katonát képzett ki a Fath-360-as rövid hatótávolságú (121 km) ballisztikus rakétarendszer használatára. Irán korábban már szállított Oroszország által Ukrajnában használt Sahed drónokat, de tagadta a ballisztikus rakéták szállítását.

Nasszer Kanáni külügyminisztériumi szóvivő kedden azt írta, Irán „csúnya propagandának” tekinti a jelentéseket, amelyek célja szerinte az Izraelnek nyújtott nyugati katonai támogatás leplezése.

Az amerikai külügyminiszter figyelmeztetett, hogy az Oroszország és Irán közötti növekvő együttműködés veszélyezteti az európai biztonságot, és Irán destabilizáló befolyása messze túlmutat a Közel-Keleten.

Blinken hozzátette, hogy Oroszország is megosztja Teheránnal az általa keresett technológiákat, a nukleáris területen és az űrtechnológiában is.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Németország és Nagy-Britannia újabb szankciókat jelentettek be Irán és Oroszország ellen. Ukrajna üdvözölte ezeket a lépéseket, és ismét kérte Washingtontól az engedélyt, hogy az Egyesült Államok által szállított fegyvereket mélyebben Oroszországon belül is bevethesse.

A kérdésről ebben a cikkünkben írtunk bővebben:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Ez is érdekelhet
ukrajna háború frontvonal percől percre kedd moszkva vuhledár