Amerikai elnökválasztás 2024: Donald Trump megosztó véleménnyel sokkolta saját pártját
Globál

Amerikai elnökválasztás 2024: Donald Trump megosztó véleménnyel sokkolta saját pártját

Portfolio
Miután korábban csak sejtette a lehetséges álláspontját, Donald Trump republikánus elnökjelölt késő vasárnap bejelentette, hogy támogatja azt a floridai népszavazási kezdeményezést, amely alkotmánymódosítás keretében legalizálná a marihuána rekreációs célú használatát a 21. életévüket betöltött felnőttek számára - írja a Reuters.

Donald Trump volt amerikai elnök a Truth Social nevű közösségi médiaplatformon hozta nyilvánosságra bejegyzését, melyben azt írta,

mint korábban már kijelentettem, úgy vélem, itt az ideje, hogy véget vessünk a felnőttek felesleges letartóztatásának és bebörtönzésének a személyes használatra szánt kis mennyiségű marihuána miatt.

"Floridai lakosként idén novemberben igennel fogok szavazni a 3. alkotmánymódosításra" - tette hozzá.

Trump látszólag azokat a törvényjavaslatokat is támogatásáról biztosította, melyek kevésbé szigorúan ellenőrzött kábítószer-kategóriába sorolnák át a kannabiszszármazékokat, és megkönnyítenék, hogy a bankok kiszolgálják az állami törvényeknek megfelelően működő kannabiszüzleteket.

A republikánus zászlóvivő korábban már kifejezte véleményét a Floridában novemberben esedékes referendumról,

bár akkor egyértelmű véleményt nem közölt.

Mint augusztusban kifejtette,

Floridában, mint oly sok más államban, amelyek már jóváhagyásukat adták, a 3. alkotmánymódosítással legalizálni fogják a személyes használatnak megfelelő mennyiségű marihuánabirtoklást felnőttek számára. Akár tetszik az embereknek, akár nem, ez meg fog történni a választók jóváhagyásával, ezért helyesen kell megtenni.

Hozzátette: az állami törvényhozásnak felelősen kell megalkotnia a legalizációra vonatkozó jogszabályokat, és meg kellene tiltani a marihuánafogyasztást a közterületeken,

hogy ne érezzük mindenhol a marihuána szagát, mint sok demokrata vezetésű városban.

Trump állásfoglalásával szemben ezelőtt Több floridai republikánus politikus is kijelentette, hogy nemmel fog voksolni a marihuána legalizálását illetően.

Ron DeSantis kormányzó, aki tavaly elindult a republikánus elnökjelöltségért Trumppal szemben, elutasította a kezdeményezést, ahogy Rick Scott szenátor is, mivel a testvére drog- és alkoholfüggő voltMatt Gaetz képviselő úgy nyilatkozott, szerinte nem alkotmánymódosítás keretében kellene foglalkozni a kérdéssel.

Egy július végi közvélemény-kutatás alapján

Floridában a választók mintegy kétharmada támogatja a marihuána legalizációjáról szóló módosítást.

Emellett a Pew Research Center januári adatai szerint csupán az amerikaiak egytizede véli úgy, hogy a marihuánának teljes mértékben illegálisnak kellene lennie. 57% szerint orvosi és rekreációs célból egyaránt, míg 32% szerint csak orvosi felhasználásra kellene törvényessé tenni a szert. A republikánus szavazók közt 42%, illetve 40%-ra rúg ezen vélemények aránya, és 17% úgy véli, teljesen be kellene tiltani azt.

Floridában novemberben az abortuszhoz való jog állami alkotmányba való foglalásáról is népszavazást fognak tartani. Mindkét esetben 60%-os támogatottság szükséges az érvényességhez.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve retteg a Nyugat attól, hogy Oroszország ezt meglépi, most mégis megtörtént – Mi következik Ukrajnában?
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Díjmentes online előadás

Devizakereskedés alapjai, avagy mi lesz veled forint?

Miben különbözik a devizakereskedés a részvények adásvételétől? Mely devizapárokat érdemes egyáltalán figyelni? Hogyan zajlik le egy tranzakció a forex piacon? Hogyan lehet rövid vagy hosszabb távra spekulálni ezen a piacon?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
Követeléskezelési trendek 2024
2024. szeptember 18.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Budapest Economic Forum 2024
2024. október 17.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukrajna háború frontvonal percől percre kedd moszkva vuhledár